Vijenac 212

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Dodijeljene Pulitzerove nagrade

Salman Rushdie napao je britanski tisak i rekao da su neki kritičari vjerojatno razočarani što uistinu nije ubijen.

KNJIŽEVNI GLOBUS

Dodijeljene Pulitzerove nagrade

SAD Richard Russo dobitnik je ovogodišnje Pulitzerove nagrade za prozu, za roman Empire Falls. Russoov roman o napetostima u malom gradu u Maineu pobijedio je pred favoritom, The Corrections Jonathana Franzena, i osvojio nagradu od 7500 dolara. Ostali su Pulitzeri dodijeljeni Diane McWhorter za Carry Me Home: Birmingham, Alabama, the Climactic Battle of the Civil Rights Revolution, Carlu Dennisu za Practical Gods u kategoriji poezije, Louisu Menandu za The Metaphysical Club: A Story of Ideas in America u kategoriji povijesti. U kategoriji biografije po drugi put pobijedio je David McCullough za knjigu o Johnu Adamsu. Za dramu je nagrađena Suzan-Lori Parks za Topdog/Underdog.

McEwanov Atonement konačno nagrađen

slikaVelika Britanija Roman Iana McEwana Atonement konačno je, nakon godine dana koliko je bio na popisima finalista za razne nagrade, od kojih nijednu nije dobio, nagrađen književnom nagradom WH Smith Award. Premda je riječ o jednom od bestselera godine, Atonement nije dobio ni Whitbread ni Booker, za koje je bio favorit. Nagrada WH Smith, posljednja u britanskoj sezoni nagrada, dotirana je s ukupno 45 000 funti, a dodjeljuje se u više kategorija. Dok je McEwan nagrađen po odluci žirija, pobjednik glasovanja čitatelja je Nick Hornby s novim romanom How To Be Good. Nagrada WH Smith Award dodjeljuje se već četrdeset i četiri godine i jedina je nagrada u Britaniji za koju glasuju i čitatelji.

Nagrađen pjesnik Wolfgang Hilbig

slikaNjemačka Berlinski autor Wolfgang Hilbig dobitnik je ovogodišnje Nagrade Petera Huchela za liriku na njemačkom jeziku, za prošlogodišnju zbirku Bilder vom Erzählen. Ta je zbirka, kako stoji u obrazloženju žirija »jedno od najboljih pjesničkih izdanja prošle godine«. Nagrada je dotirana s 10 000 eura. Pjesme Wolfganga Hilbiga, koji je rođen u bivšoj DDR, prvi su put objavljene u zapadnoj Njemačkoj 1978. godine. Nakon objavljivanja njegove prve zbirke Abwesenheit u SR Njemačkoj, Hilbig je na Istoku završio u istražnom zatvoru. Nagrada Petera Huchela predaje se od 1984, a dosadašnji su dobitnici bili Sarah Kirsch, Durs Grünbein, Oskar Pastior.

Odlična bilanca španjolskih izdavača

slikaŠpanjolska Predsjednik Španjolske federacije izdavača (FGEE) Emiliano Martínez potvrdio je da nikada nije bilo prodavano i čitano više knjiga na španjolskom nego sada. Kako je rekao Martínez, unatoč najnovijoj studiji koju je provela FGEE, a koja pokazuje da 46 posto građana nikada ne čita, najveći su potrošači književnosti mladi. Čak 73 posto mladih redovito čita, dok među odraslima redovito čita samo 38 posto. Osim toga, prošle godine pale su cijene knjiga u Španjolskoj, a snažno je narastao i broj objavljenih knjiga. Trenutno je u katalogu Federacije 250 000 naslova.

Otkriven grob Nordahla Griega

Norveška Nakon više desetljeća neizvjesnosti otkriveno je mjesto gdje je najvjerojatnije pokopan norveški pisac Nordahl Grieg, koji je poginuo tijekom savezničkog bombardiranja Njemačke u Drugom svjetskom ratu. Kako je javljeno, Griegovi ostaci vjerojatno se nalaze ispod jedne njemačke autoceste. Pjesnik, dramaturg i novinar, poginuo je 1943. godine, kad je avion, u kojemu je bio na zadatku kao ratni izvjestitelj, srušen tijekom bombardiranja. Do sada se vjerovalo da je rođak norveškog kompozitora Edvarda Griega pokopan u Istočnoj Njemačkoj, ali se nije znalo gdje. Sada je ustanovljeno da je pokopan na groblju Doebritz u blizini Potsdama, preko kojega je izgrađena autocesta.

Nova austrijska dvojezična edicija

Austrija Bank Austria Kreditanstalt pokreće novu dvojezičnu ediciju u projektu promicanja mladih autora iz srednje i istočne Europe. Svake godine u toj bi ediciji trebalo biti objavljeno tri djela mladih pisaca, na jeziku originala i na njemačkom. U prvom izdanju objavljeni su češka pjesnikinja Katerina Rudcenkova, roman Poljaka Wlodzimierza Kowalewskog i dvije kratke priče Mađara Karolyja Mehesa.

Izraelski pisci kritiziraju Saramaga

slikaPortugal Nekolicina izraelskih autora oštro je kritizirala izjave portugalskoga dobitnika Nobelove nagrade za književnost Josea Saramaga, koji je izraelsku politiku usporedio s nacizmom. Saramagove izjave kritizirali su i izraelski autori koji su kritični prema premijeru Arielu Sharonu. Amos Oz Saramaga je tako optužio za sljepilo, a Aharon Appelfeld nazvao je izjave antisemitizmom, dok je A. B. Yehoshua rekao da izjave pokazuju duboku mržnju. Saramago je tijekom posjeta palestinskim područjima, gdje je bio s članovima Međunarodnog parlamenta pisaca, usporedio izraelsku okupaciju palestinskih gradova s Auschwitzom i Buchenwaldom.

Iva Krtalić

Vijenac 212

212 - 14. travnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak