Vijenac 212

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Chipperfieldu natječaj u Barceloni

Britanski arhitekt David Chipperfield, u suradnji sa studijem b720 Arquitectura, osvojio je prvu nagradu na natječaju za kompleks sudskih zgrada u Barceloni pobijedivši u finalu ugledne konkurente: Ricarda Bofilla, Richarda Rogersa, MBM, Pei/Cobba i partnere i druge.

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Chipperfieldu natječaj u Barceloni

Britanski arhitekt David Chipperfield, u suradnji sa studijem b720 Arquitectura, osvojio je prvu nagradu na natječaju za kompleks sudskih zgrada u Barceloni pobijedivši u finalu ugledne konkurente: Ricarda Bofilla, Richarda Rogersa, MBM, Pei/Cobba i partnere i druge. Budući barcelonski grad pravde sastojat će se od osam soliternih višekatnica međusobno povezanih četveroetažnim kontinuiranim ozelenjenim atrijem, koji ujedno služi i kao javni prostor s restoranima, barovima i servisnim sadržajima. Svaka od osam viših zgrada sadrži sudnice, u nižim, i prateće urede u višim etažama, s dvoslojnom zavješenom fasadom iz obojenog stakla koje varira u intenzitetu i boji prema namjeni prostora iza nje. Sedam zgrada udomit će sudstvo grada Barcelone, a osma je planirana za potrebe Hospitalet de Llobregat, gradske bolnice u čijem se susjedstvu nalazi lokacija za novi sudski kompleks.

U NAi izložba nizozemske arhitekture i...

slikaU Nizozemskoj je ovoga proljeća u tijeku žustra javna polemika o tome da li je vladina politika prestala poticati kvalitetnu arhitekturu u jednoj od vodećih suvremenih arhitektonskih nacija. Veliki projekti — Nizozemska arhitektonska politika u perspektivi naslov je opsežne akcije, u organizaciji Nizozemskog arhitektonskog instituta (NAi) iz Rotterdama, koja uključuje izložbu i debate arhitekata o stanju nizozemske arhitekture. Izložba deset velikih projekata, koje je pokrenula vlada u cilju zaustavljanja bujanja inferiornih zahvata širom zemlje uključuje projekte poput rekonstrukcije Rijksmuzeja, Zuiderzee željeznički pravac, autocestu A12, poslovne parkove, privatno stanovanje, reviziju javnoga prostora, nove fortifikacijske zone prema moru i druge, a postavljena je u NAi do početka svibnja. Usporedno s izložbom organizatori su inicirali i raspravu putem Interneta na adresama: www.groteproject.ni i www.nai.ni.

...blober Greg Lynn

slikaPored velikih domaćih projekata Nizozemci u galeriji Nizozemskog instituta mogu razgledati i instalaciju Grega Lynna pod naslovom Bleb-prototip 1. Američki arhitekt, pionir blob-arhitekture — kompjutorski generiranih zaobljenih formi, izložio je u Rotterdamu jedan od svojih prostornih eksperimenata kojima istražuje granične točke gdje površina postaje masa ili praznina, što je presudni moment u arhitekturi. Bleb (mjehurić) rezultat je računalne manipulacije kontinuiranom zavojitom linijom što se samopregiba prevodeći unutrašnje u vanjsko i obrnuto, a termin je posuđen iz industrijskog dizajna i znači mjesto transformacije. Izložba Lynnova prototipa potrajat će u NAi do kraja travnja.

Natječaj za staklenu kuću

slikaUporaba stakla u arhitekturi u posljednjem desetljeću u stalnu je porastu te je ono postalo definitivno najpopularniji materijal suvremene arhitekture. U svrhu poticanja takvih tendencija, s naglaskom na širenju primjene stakla u stanogradnji, jedna je od vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju stakla, britanski Pilkington, raspisala arhitektonski natječaj za mlade arhitekte, dizajnere i studente pod naslovom Staklena kuća. Zadatak je natječaja oblikovanje »kuće za dvadesetprvo stoljeće koja demonstrira i iskorištava arhitektonske potencijale stakla«. Rok za predaju natječajnih radova je 31. svibnja 2002, a u ocjenjivačkom sudu nalazi se niz poznatih arhitekata: Pekka Helin, Sergey Kisselev, Ian Ritchie, Matthias Sauerbruch, Elias Torres i Mark Swenarton. Potpunu informaciju o rokovima i uvjetima natječaja moguće je dobiti na adresi: www.pilkington.com/glasshouse/.

Monografija o Burleu Marxu

slikaRoberto Burle Marx na glasu je kao jedan od najvećih modernih krajobraznih arhitekata, a njegovu vrsnoću potvrđuju ostvarenja poput znamenite promenade na Copacabani u Riju, vrtovi Brazilije i ozelenjeni krov Ministarstva zdravstva i obrazovanja u Săo Paulu, u kojima su slikarstvo, skulptura i arhitektura usklađeni do savršenstva. No i pored toga njegov opus nije dovoljno poznat izvan granica Brazila, ni široj javnosti kao ni većini stručnjaka. U namjeri da pridonese boljoj recepciji rada tog iznimnog umjetnika i priznanju koje zaslužuje, argentinska arhitektica Marta Iris Montero (1942), i sama posvećena krajobraznoj arhitekturi, a tijekom sedamdesetih bliska suradnica Burlea Marxa, napisala je o njegovu djelu iscrpnu studiju koju je objavila poznata španjolska izdavačka kuća Ggili. Iris Montero osobitu je pozornost posvetila grafičkom sadržaju knjige, tako da tekstualni dio monografije nadopunjuje dvjesto iznimnih ilustracija.

Vinko Penezić

Vijenac 212

212 - 14. travnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak