Vijenac 211

Časopisi

Marko Kružić

Tih i predan rad

»Vijesti muzealaca i konzervatora«, 4, Hrvatsko muzejsko društvo, Zagreb, prosinac 2001.

Tih i predan rad

»Vijesti muzealaca i konzervatora«, 4, Hrvatsko muzejsko društvo, Zagreb, prosinac 2001.

Prvi broj »Vijesti muzealaca i konzervatora« tiskan je prije točno pola stoljeća, u travnju 1952, dok je Hrvatsko muzejsko društvo proslavilo 55. godišnjicu djelovanja. Respektabilne brojke i godine institucije i njezina časopisa koji kroje tihi i radini stručnjaci plemenita poslanja čija imena nećete naći na naslovnicama, oni koji svoje djelo obavljaju za sve nas.

U posljednjem, četvrtom za 2001. godinu, broju »Vijesti muzealaca i konzervatora« koje uređuje Želimir Laszlo, nalaze se tekstovi čija tematika zalazi u sva razdoblja ljudske kulture i umjetnosti, od antičkoga nalazišta Ciglenice u Osekovu u općini Popovača pa do današnjih ICOM-ovih prijedloga o kulturnom turizmu. Tu je ponajprije kratki osvrt Nade Križić-Vrkljan na događaje u Društvu muzealaca i probleme s kojima se Društvo susreće stoga što još nije relevantan sugovornik u rješavanju kulturnih tema Hrvatske.

Uz izvještaj sa skupa muzejskih pedagoga Hrvatske, čemu se posvećuje sve više pozornosti, u »Vijestima« možete pročitati i retke o kulturnom blagu parka Učka, gradu Trstu kao središtu novih kulturnih kretanja. Tu se još nalaze tekstovi o Muzeju optike u talijanskom Agordu, političkim plakatima posljednjeg desetljeća iz zbirke Hrvatskoga povijesnog muzeja te problem konačne namjene zagorskog dvorca Velikog Tabora i nekoliko osvrta na tuzemne i inozemne izložbe. Tim se tekstovima pridružuje i prikaz knjige Seeing Through Paintings — Physical Examination in Art Histroical Studies koji je napravila Ljerka Dulibić i mali priručnik Gorana Badije o čišćenju, zaštiti i održavanju metalnih predmeta. Poseban osvrt daje se i dubokoj, u nas slabo iskorištenoj, vezi turizma i kulture, koji je priredila Vlasta Klarić.

Marko Kružić

Vijenac 211

211 - 4. travnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak