Vijenac 211

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Salman Rushdie napao britanske novinare

Salman Rushdie napao je britanski tisak i rekao da su neki kritičari vjerojatno razočarani što uistinu nije ubijen.

KNJIŽEVNI GLOBUS

Susan Sontag od sada piše samo romane

slika

SAD Po svojim političkim izjavama poznata autorica Susan Sontag, najavila je da više neće pisati eseje. Kako je ispričala, Susan Sontag ubuduće se želi posvetiti većim formatima i pisati romane. Želja da u esejima komentira suvremenu situaciju izrasla je iz moralnog pretjerivanja, kojega se pokušava riješiti, rekla je Susan Sontag, koja je nakon napada od 11. rujna objavila tekst u kojem se kritički obračunala s ulogom Sjedinjenih Država u svijetu. Kontroverzni esej donio joj je i optužbe za veleizdaju.

Umrla Luise Rinser

slika

Njemačka Luise Rinser, jedna od najuspješnijih suvremenih njemačkih autorica, umrla je u devedesetoj godini u Münchenu. Njezino književno djelo broji više od trideset knjiga, prevedene na dvadesetak jezika, a među najpoznatijima su romani Mitte des Lebens, Daniela, Der Sündenbock i Mirjam. Luise Rinser sama je sebe definirala kao kršćanku i socijalistkinju. Angažirala se u kampanji socijaldemokrata u Brandtovoj eri, a 1984. bila je kandidat Zelenih na izborima za njemačkog predsjednika.

Italija napustila salon knjige u Parizu

Italija/Francuska Nakon masovnih prosvjeda protiv talijanskoga premijera Silvija Berlusconija, talijanska je vlada i službeno povukla svoje sudjelovanje na 22. pariškom Salonu knjige, gdje je trebala biti počasni gost. Podsekretar u talijanskom ministarstvu kulture Nicola Bono otkazao je sve priredbe na sajmu, nakon što su prosvjednici praktički spriječili otvaranje talijanskoga paviljona. Predstavnici talijanske vlade za prosvjede su okrivili francusku ministricu kulture Catherine Tasca, koja je kritizirala Berlusconija. Na pariškom Salonu knjige ove godine sudjelovalo je tisuću i šesto autora.

Goytisolo dobitnik nagrade Octavio Paz

slika

Meksiko Španjolski romanopisac Juan Goytisolo dobitnik je ovogodišnje nagrade koju predaje meksička zaklada Octavia Paza, dotirane sa sto tisuća dolara. Goytisolo, rođjen 1931, autor je romana Juegos de manos, Duelo en el paraíso, Fiestas, La resaca, Paisajes después de la batalla i drugih. Nagrada Octavio Paz ustanovljena je 1997. godine u čast meksičkog dobitnika Nobelove nagrade, a prva je predana Čileancu Gonzalu Rojasu, zatim Brazilcu Haraldu de Camposu, pa Španjolcu Tomásu Segoviji i Peruanki Blanki Varela.

U Leipzigu nagrađen Bora Ćosić

Njemačka Bora Ćosić dobitnik je ovogodišnje Leipciške nagrade za europsko razumijevanje, dotirane sa deset tisuća eura, koja se dodjeljuje na Leipciškom sajmu knjige. Ćosić je na sajmu, u okviru razgovora o jugoistočnoj Europi, kritizirao situaciju autora na Balkanu, koji, kako je rekao, »imaju vrlo mali pozitivan politički utjecaj«, a kad se angažiraju »to čine u negativnom smislu određenih ideologija«. Na ovogodišnjem sajmu, na kojem je sudjelovalo 1957 izlagača iz 27 zemalja, zabilježen je 25 posto veći posjet od prošle godine, javljeno je iz Njemačkog saveza knjižara.

Salman Rushdie napao britanske novinare

slika

Velika Britanija Salman Rushdie napao je britanski tisak i rekao da su neki kritičari vjerojatno razočarani što uistinu nije ubijen. Protiv Rushdieja 1989. izdana je islamska prijetnja smrću, fetva, zbog knjige Sotonski stihovi. »Britansko je shvaćanje novinarstva stvoriti metu i onda je gađati«, rekao je Rushdie u intervjuu, dodavši da mu kritičari zamjeraju što je preživio fetvu i što sada bolje živi. Rushdie se osim toga nedavno našao u novinskim naslovima kad mu je zrakoplovna kompanija Air Canada zabranila da leti njihovim zrakoplovima zbog sigurnosnih razloga. Ipak, Air Canada u međuvremenu je ukinuo zabranu.

Dumasov pepeo seli u Pantheon

slika

Francuska Pepeo Alexandrea Dumasa (1802-1870), autora Tri mušketira i Čovjeka sa željeznom maskom ove godine, na dvjestotu obljetnicu rođenja, bit će preseljen u pariški Pantheon. Dumasov pepeo, koji se nalazi u njegovu rodnom selu Villers-Cotterets, bit će položen u kriptu u Pantheonu 3. listopada, na dvjestotu obljetnicu njegova rođenja. Time Dumas ulazi u najpoznatiji francuski mauzolej, u kojemu već leže ostaci Voltairea, Victora Hugoa, Marie Curie i Emilea Zole. Francuski predsjednik Jacques Chirac u izjavi nakon potpisivanja dekreta o premještanju pepela rekao je da popularni pisac zaslužuje mjesto pored najpoznatijih Francuza.

Iva Krtalić-Muiesan

Vijenac 211

211 - 4. travnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak