Vijenac 211

Časopisi

Goran Ivaniš

Prva glazbena početnica

»Cantus«, glasilo Hrvatskog društva skladatelja, gl. ur. Erika Krpan, br. 113, Zagreb, 2002.

Prva glazbena početnica

»Cantus«, glasilo Hrvatskog društva skladatelja, gl. ur. Erika Krpan, br. 113, Zagreb, 2002.

U novom broju »Cantusa« možemo pročitati izvještaj Sandre Vojković s MIDEM-a, najvećega svjetskog diskografskog sajma, koji je 36. put održan u francuskom Cannesu potkraj siječnja. Analizirajući uspjelo predstavljanje danskih izdavača Sandra Vojković ukazuje na osnovne probleme koji muče našu diskografiju, zalažući se pritom za barem bolju organiziranost pri prezentaciji hrvatskoga kulturnog života, kad već nema više novca za agresivniju propagandu kvalitetnih domaćih kompozitora i izvođača, kao i bogate glazbene baštine koju posjedujemo, a koju svijetu prezentiraju drugi (najsvježiji primjer su Glagoljaški korizmeni napjevi s otoka Hvara — Za križem koje su izdali francuski izdavači).

Iz glazbene baštine Ennio Stipčević izvukao je danas zaboravljenu knjigu stihova Cvit razlika mirisa duhovnoga iz 1726, nekoć u narodu poznatu pod imenom Babuša po autoru fra Tomi Babiću (1680-1750). Riječ je o kompendiju kršćanskog nauka, raznovrsnih katehetskih i pastoralnih sadržaja, mnoštva molitvi i pjesama. Premda u njoj nema notnog zapisa Babuša je prva glazbena početnica u Hrvatskoj, jer se glazba koja prati njezine stihove prenosila pjevanjem kroz generacije sve do 19. stoljeća.

U »Cantusu« možemo pročitati razgovor s Perom Gotovcem, kao i detaljnije, u tekstu Nenada Turkalja, upoznati skladateljski opus novog direktora Zagrebačke filharmonije Berislava Šipuša, čiji izbor najavljuje smjenu generacija na području kulture.

Motiv objavljen na naslovnici grafički je zanimljiv, no uredništvo nije u impresumu navelo autora niti naziv. Greška se potkrala i u zaglavlju lista, gdje je kao datum izdanja naveden ožujak 2001. umjesto ožujka 2002. godine. Riječ je o detaljima koji kvare pozitivni dojam koji ostavlja ostatak časopisa.

Goran Ivaniš

Vijenac 211

211 - 4. travnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak