Vijenac 211

Fotografija

Iz zbirke hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb: Vladimir Solariček

Poznavatelj tajni

Smrću Vladimira Solaričeka izgubila je naša fotografija vrsna znalca i pravog fotografskog umjetnika.

Iz zbirke hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb: Vladimir Solariček

Poznavatelj tajni

Vladimir Solariček rođen je 1931. u Zagrebu u uglednoj obrtničkoj obitelji. Školovanje završava u Zagrebu. Bio je diplomirani inženjer arhitekture, što se odražavalo i u njegovoj fotografiji, gdje daje grafička rješenja zamjetne kvalitete.

Fotografijom se počinje baviti već 1950, a od 1955. član je Fotokluba Zagreb.

Ugled i talent Solaričeka kao fotografa najbolje su se očitovali u tome da mu je tadanji Fotosavez Jugoslavije godine 1974, mimo redovita postupka, preskačući zvanje kandidata majstora fotografije, dodijelio počasno zvanje majstora fotografije. Na isti mu način i Međunarodna federacija fotografske umjetnosti (FIAP) iste godine dodjeljuje počasno zvanje EFIAP (ekscelencija FIAP-a).

Sudjeluje na više od tristo izložbi, u zemlji i inozemstvu, pri čemu osvaja 35 različitih nagrada.

Održao je i nekoliko samostalnih izložbi fotografije, i to u Zagrebu (1952) te u Moskvi i Lenjingradu (1975).

Umro je godine 1993. u Zagrebu.

Vladko Lozić

Smrću Vladimira Solaričeka izgubila je naša fotografija vrsna znalca i pravog fotografskog umjetnika. Angažiranošću i iznimnom radnom energijom stekao je ugled majstora, jednako kao što je to bio i u svom osnovnom poslu arhitekta usmjerena na projektiranje školskih prostora. Uspješno je povezivao arhitekturu s fotografijom. Precizno, matematički točno i odmjereno rastao je njegov opus od onih davnih pedesetih, preko Zimske impresije kojom će definitivno odrediti svoju ulogu u ukupnim zbivanjima na našoj fotografskoj sceni. Kao što je njegova arhitektura ostavila vidan trag u školstvu, tako je i njegov pedagoški rad u Klubu znatno utjecao na profiliranje mnogih mladih ličnosti, te im dao osnovne smjernice u njihovu bavljenju fotografijom. Bogato iskustvo stjecano kroz gotovo četiri desetljeća uvijek je bilo u funkciji prenošenja na mlade. Svima koji su s njim surađivali bio je pouzdan savjetnik, a vedrinom i samopouzdanjem, kao i poznavanjem mnogih tajni koje u sebi krije fotografija, stvarao je djela posebnih vrijednosti.

Sačuvane Soline fotografije lijep su spomen na draga prijatelja, a kvalitetom pripadaju u sam vrh naše fotografske umjetnosti.

Zdenko Kuzmić

Vijenac 211

211 - 4. travnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak