Vijenac 211

Film

Glumci iz sjene

Owen Wilson

Prirodna lakoća kojom Wilson oživljava svoje likove dopušta mu da s ekrana zrači zaraznim letargičnim šarmom punim energije

Glumci iz sjene

Owen Wilson

Prirodna lakoća kojom Wilson oživljava svoje likove dopušta mu da s ekrana zrači zaraznim letargičnim šarmom punim energije

Samoprozvani troublemaker — scenarist, producent i glumac, a prije svega talentirani komičar Owen Wilson, punim imenom Owen Cunningham Wilson, rođen je 18. studenog 1968. godine. Teksašanin valovite plave kose, čuvena triput slomljena nosa, te prepoznatljiva tiha lijeno-otežućega govora, izbacivan je iz škole, neko vrijeme polazio vojnu akademiju, sve dok se nije primirio na Teksaškom sveučilištu gdje upoznaje kasnijeg mentora i prijatelja Wesa Andersona, s kojim ostvaruje brojne uspješne suradnje. Već njihov scenaristički prvijenac Bottle Rocket dobiva euforična priznanja kritike, što pak Wilsonu otvara put u Hollywood, gdje neko vrijeme glumi u big-budget filmovima poput Anaconde, Armagedona ili Nepodnošljivog gnjavatora. U posljednjem se istaknuo kao egocentrični mačo koji izvodi djevojku Mathewa Brodericka.

1998. slijedi još jedan produkt zajedničke suradnje s Andersonom — hit Rushmore, a potom solidan nastup u hororu Progonjeni, dok od 2000. Wilson niže uloge bliže njegovom senzibilitetu — u komercijalnoj vestern-komediji Shangai Noon s Jackijem Chanom iskazuje posve nemetodičan ali ležeran pristup O’Bannonovu simpatičnom liku (upravo je snimljen i nastavak Shangai Knights); u Dozvoli za brak izvrsno funkcionira kao umjetnik, bivši dečko junakinje; dok u otkačenoj Stillerovoj parodiji Zoolander kao muški top-model, new-age zenovac Hansel pruža jednu od najeuforičnijih komičnih uloga u posljednje vrijeme.

Naime posve prirodna lakoća kojom Wilson oživljava svoje likove dopušta mu da s ekrana zrači zaraznim letargičnim šarmom punim energije.

To je vidljivo i u odličnoj Obitelji čudaka, još jednom scenarističko-glumačkom biseru dua Anderson-Wilson (u kojem glumi i njegov brat Luke), nominiranom za ovogodišnjeg Oskara u kategoriji najboljeg originalnog scenarija. Tu portretira intrigantnu, kompleksnu individuu Elijaha Casha, poznatog pisca u kaubojskom ruhu, koji međutim i nadalje opterećen kompleksima iz djetinjstva odbija povjerovati u vlastiti uspjeh i teži zadobiti pažnju obitelji Tenenbaum, svojih nekoć moćnih i bogatih susjeda, sada osiromašenih.

Dobro se snašao i u ratnoj drami Iza neprijateljske linije, za njega netipičnoj roli, sugestivno dočaravši transformaciju iz rezigniranog pilota željnog borbe do altruista koji riskira život da bi razotkrio srpske zločine u Bosni.

Glumac bez formule, tečnoga i skladnog stila, Wilson je svakako jedna od najtalentiranijih američkih filmskih osobnosti posljednjih godina.

Katarina Marić

Vijenac 211

211 - 4. travnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak