Vijenac 211

Maticahrvatska

Goran Ivaniš

Nije za širu publiku

Leo Budin, Računalna čitanka, izd. Matica hrvatska Zaprešić

Nije za širu publiku

Leo Budin, Računalna čitanka, izd. Matica hrvatska Zaprešić

U sklopu svoje Znanstvene biblioteke Matica hrvatska Zaprešić tiskala je Računalnu čitanku Lea Budina, redovitog profesora na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

U Čitanci su prikupljeni neki od radova koje je Budin objavio iz područja utjecaja informacijske i komunikacijske tehnologije na razvitak društva, posebice o problemima obrazovanja povezanim s informacijskom i komunikacijskom tehnologijom.

Naslov Računalna čitanka sugerira da se radi o radovima koji su izabrani tako da budu pristupačni i razumljivi što širem krugu čitatelja. Objavljene tekstove možemo podijeliti u dvije skupine. Prva obrađuje općenito informacijske i komunikacijske tehnologije, a druga važnost i utjecaj obazovanja iz tog područja. Kao što je to uobičajeno kad se radi o znanstvenim radovima, na početku svakog nalazi se kratki sažetak cijelog rada, a na kraju zaključak.

U doba stalnog i vrlo brzog napretka računalne tehnologije u kojem živimo, širu čitateljsku publiku teško će privući naslovi Tijek rada na potprojektu informacijska i komunikacijska tehnologija u strategiji razvitka Republike Hrvatske ili Rješavanje zadataka računalom i programski jezik Pascal (objavljen u srednjoškolskom udžbeniku Informatika II) i znanstvenički pristup problematici koja je u njima obrađena razumljivim no ipak suhoparnim riječnikom.

Namjera da ovom knjigom omogući široj publici bolje razumijevanje računalne tehnologije i njezine važnosti za nastajanje društva znanja, o kojoj kao o osnovnom cilju knjige piše autor predgovora Uroš Peruško, zahtijeva drukčiji pristup temi od ovog ostvarenog izborom znanstvenih radova (o čijoj kvaliteti ne treba dvojiti).

Goran Ivaniš

Vijenac 211

211 - 4. travnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak