Vijenac 211

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

MoMA predstavlja Richtera

Do 21. svibnja njujorški Museum of Modern Art prvi put predstavlja veliku retrospektivu njemačkog umjetnika Gerharda Richtera, njegov četrdesetogodišnji opus.

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Ruisdaelovi pejsaži

slika

Hamburg Jedna od ključnih slika nizozemskoga pejzažista Jacoba van Ruisdaela polazna je točka velike izložbe koja je do 7. travnja postavljena u hamburškoj Kunsthalle. Izložba uključuje otprilike osamdeset nizozemskih pejsaža 17. stoljeća, većinom Ruisdaelovih pošto je on smatran revolucionarom u smislu tretiranja motiva, kompozicije, boje, prostora i svjetlosti u pejsažnom slikarstvu baroka na sjeveru. Ostale informacije o izložbi pogledajte na http://www.hamburger-kunsthalle.de.

MoMA predstavlja Richtera

slika

New York Do 21. svibnja njujorški Museum of Modern Art prvi put predstavlja veliku retrospektivu njemačkog umjetnika Gerharda Richtera, njegov četrdesetogodišnji opus. Na dva kata MoMA-e izloženo je 180 djela, od 1962. do danas, od slika proizašlih iz fotografija pa do gestualne apstrakcije, uključujući i ciklus 18. listopada 1977, koji se temelji na novinskim fotografijama skupine Baader-Meinhof. Informacije o ovoj, ali i o ostalim izložbama u MoMA-i, potražite na http://www.moma.org.

Posljednji portreti

Pariz Osim što je vrhunska kulturna institucija, pariški Musée d’Orsay postavlja sjajne izložbe. Sada je postavljena izložba Last Portrait, koja otkriva ljudsku fizionomiju na samrti ili neposredno poslije smrti, od srednjeg vijeka do danas, na posmrtnim maskama, crtežima, slikama i fotografijama. Otprilike dvije stotine djela, od posmrtne maske Battista Sforze do fotografije preminule majke Tereze, postavljeno je na ovoj izložbi. Post mortem radove umjetnika poput Moneta, Seurata, Nadara i Mana Raya pogledajte do 26. svibnja i na http://www.musee-orsay.fr.

Goyine žene

slika

Washington Goya: Images of Women prva je izložba u Americi koja predstavlja Goyu kao portretista. Možete je pogledati u National Gallery u Washingtonu do 2. lipnja. Na izložbi je skupljeno stotinu i petnaest Goyinih slika, crteža, grafika, kartona za tapiserije i tapiserija. Izniman kreativni vitalitet Goye kao portretnog slikara zrači iz svakog pojedinog djela, a mali pregled ženskog imaginarija Francisca Goye y Lucientesa pogledajte na http://www.nga.gov/exhibitions/upcoming.htmŽgoya.

Knjige

slika

Arthur K. Wheelock, Jr. & Ronni Baer, The Paintings of Gerrit Dou, Yale Univ. Press, 2000. Knjiga The Paintings of Gerrit Dou tiskana je kao katalog washingtonske i londonske izložbe posvećene Gerritu Douu, jednom od ranih Rembrandtovih učenika. Osnivač lajdenske škole fijnschildersa poznat je po jakoj dozi osjećajnosti u svojim slikama, a ova knjiga kompilira i objašnjava njegodih trideset i pet djela prezentirajući širok raspon tema kojima se Dou bavio, od žanr-scena i religije do portreta i mrtve prirode. Na 160 stranica nalazi se i stotinjak ilustracija.

CD ROM

slika

Van Gogh: The Room in Arles, RMN France Na ovom CD ROM-u predstavljen je dio opusa velikog Vincenta van Gogha koji se tiče njegove sobe u Arlesu. Slika o kojoj je riječ nastala je 1888. godine, nekoliko mjeseci prije no što će si van Gogh u naletu ludosti odrezati uho. Specifična perspektiva, jaki kolorit i crtačka manira obilježja su van Goghovoa djela koje ovaj CD ROM raslojava.

Internet

slika

http://www.diacenter.org Dia Center for the Arts institucija je koja već više od dvadeset godina igra vitalnu ulogu u sklopu umjetničkih institucija New Yorka zbog iniciranja, potpore, prezentacije i očuvanja svih umjetničkih medija. Stranica je prepuna informacija o Centru i njegovoj zavidnoj stalnoj zbirci, koja bi dogodine trebala useliti u veliki vlastiti prostor, umjetnicima, izložbama i dugoročnim projektima. Uz web-projekte, programe i događaje Dia Center for the Arts (p)ostaje respektabilan kulturni faktor internacionalnog značaja. Svakako pogledati!!!

Marko Kružić

Vijenac 211

211 - 4. travnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak