Vijenac 211

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Luhrmann režira Puccinijevu operu

Mark Anthony, poznatiji kao Baz Luhrmann (39), redatelj filmova Strictly Ballroom, Romeo and Juliet i Moulin Rouge, postavlja Puccinijevu operu La Bohóme na njujorškom Broadwayu.

GLAZBENI GLOBUS

Ivo Dropulić ide u Berlin

Zagreb Šesnaestoga ožujka u zagrebačkome Hrvatskom glazbenom zavodu održan je izbor za Eurovizijsko natjecanje mladih glazbenika 2002. godine, koje će biti održano od 15. do 19. lipnja u Berlinu. Završni koncert natjecanja planiran je 19. lipnja u berlinskom Konzerthausu, a u izvedbi odabranoga koncertnog stavka u trajanju do devet minuta sedmero finalista pratit će Simfonijski orkestar Berlinskog radija pod ravnanjem Mareka Janowskog. Hrvatski predstavnik violinist je Ivo Dropulić, koji je uz pratnju Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije izveo stavak Allegro maestoso iz Paganinijeva 1. violinskog koncerta u D-duru, op. 6. Ostali sudionici izbora bili su pijanisti Danijel Detoni i Attila Mesarić, violončelistica Kajana Pačko i violinist Matija Jančec. Ivo Dropulić, rođen 1986. u Zagrebu, violinu je počeo učiti kod Darine Dankove u bugarskom Plovdivu, a nastavio s Anđelkom Krpanom i ocem orguljašem u Zagrebu. Prošle se godine kao posebno nadaren upisao na zagrebačku Muzičku akademiju u razred Tonka Ninića. Godine 1998. osvojio je prvu nagradu na Hrvatskom državnom natjecanju učenika glazbenih škola u Rijeci i treću nagradu na natjecanju u Goriziji. Dvije godine poslije ponovno je pobijedio na državnom natjecanju u Rijeci. Prije dvije godine hrvatski kandidat na Eurovizijskom natjecanju bio je hornist Jan Janković, prije četiri violončelistica Monika Leskovar, a prije šest gitaristica Ana Vidović. Jedna od za nas ljepših uspomena s ovoga natjecanja druga je nagrada iz 1998. godine, koju je Moniki Leskovar u Beču uručio tadašnji predsjednik ocjenjivačkog suda Yehudi Menuhin.

Maksim Mrvica u Bugarskoj

slika

Sofija U nedjelju, 24. ožujka, Maksim Mrvica nastupio je na Festivalu suvremene pijanističke glazbe ppIANISSIMO, koji se od 1998. godine anualno održava u glavnom gradu Bugarske. Na svom recitalu Mrvica će izvesti Igru staklenih perli Ive Josipovića, Zvukolik Davorina Kempfa i Pet intermezza Sanje Drakulić.

Preminula poznata učiteljica

slika

New York U osamdeset i četvrtoj godini života preminula je Dorothy DeLay, jedna od najpoznatijih svjetskih profesorica violine, kroz čiju su školu prošli glazbenici kao što su Itzhak Perlman, Midori, Gil Shaham, Nadja Salerno-Sonnenberg, Shlomo Mintz i Nigel Kennedy. »DeLay svoje đake uči misliti i vjerovati u svoje sposobnosti«, zapisala je Barbara Lourie Sand u profesoričinoj biografiji Teaching Genius: Dorothy DeLay and the Making of a Musician iz 2000. godine.

Barenboim i dalje tvrdi: Svirat ću u Ramallahu!

slika

Berlin Daniel Barenboim još namjerava održati iz sigurnosnih razloga početkom ožujka otkazan pijanistički recital u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali. »Uskoro ću nastupiti u Ramallahu«, izjavio je Barenboim njemačkim medijima. »Palestinci će tako uvidjeti da svi Izraelci nisu vojnici, a Izraelci pak da svi Palestinci nisu teroristi.« Godine 1999. Barenboim je održao koncert na Sveučilištu Bir Zeit nedaleko Ramallaha.

Luhrmann režira Puccinijevu operu

slika

New York Mark Anthony, poznatiji kao Baz Luhrmann (39), redatelj filmova Strictly Ballroom, Romeo and Juliet i Moulin Rouge, postavlja Puccinijevu operu La Bohóme na njujorškom Broadwayu. Premijera je najavljena za prosinac ove godine, a trenutno su u tijeku audicije za glavne pjevačke role. Opera na stranom jeziku projekt je prilično radikalan u odnosu na uobičajenu brodvejsku programsku politiku. Luhrmann je, međutim, uvjeren da je publiku neodgojenu na opernoj tradiciji moguće zainteresirati za opernu umjetnost. U tu svrhu namjerava angažirati mlade dvadesetogodišnje pjevače, koji se moraju pokazati i kao vješti glumci, a priču opere misli prebaciti u Pariz 1957. godine. Projekt je težak 6,5 milijuna dolara. Među Luhrmannovim budućim planovima nalazi se i onaj o pretvaranju filma Moulin Rouge u mjuzikl.

Glazba iz arhiva: Prodaje se Arhiv Kraljevskog filharmonijskog društva

slika

London Nakon dvjestotinjak godina sakupljanja i pohranjivanja oko dvjesto pedeset rukopisa, uključujući one Beethovenove 9. simfonije i Mendelssohnove 1. simfonije, britansko Kraljevsko filharmonijsko društvo odlučilo je prodati svoju dragocjenu zbirku jer više nije kadro snositi troškove njezina održavanja. Cijena iznosi milijun britanskih funta. British Library, koja namjerava otkupiti vrijednu zbirku kako ne bi završila izvan britanskih državnih granica, uspjela je dosad sakupiti četiri petine cijene, no još uvijek joj nedostaje iznos od dvjesto dvadeset tisuća funta, za koji je objavila javnu molbu za donacije: http://www.royalphilharmonicsociety.org.uk/.

Diskografija

EMI otpušta radnike

slika

London Grupacija EMI najavila je otkaze za čak tisuću osamsto radnika, što čini devetnaest posto od ukupnog broja trenutno zaposlenih. Većina otkaza bit će uručena već do kraja ožujka, a svi će biti riješeni do kraja rujna ove godine. Na taj način ušteđen novac bit će uložen u oporavak glazbenog dijela tvrtke, zbog kojega je EMI u posljednjih šest mjeseci doživjela čak dva financijska potresa: http://www.emiclassics.com/.

Borko Špoljarić

Vijenac 211

211 - 4. travnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak