Vijenac 211

Maticahrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

Čitluk

21. III. 2002. MH Čitluk u Galeriji fra Didaka Buntića organizirala je javnu tribinu Zasluge i zablude hrvatskih vukovaca. Na tribini u povodu 160. obljetnice Matice hrvatske i 35. obljetnice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika sudjelovali su prof. dr. Stjepan Damjanović i prof. dr. Marko Samardžija.

22. III. 2002. u crkvi Krista kralja u Čitluku, MH Čitluk otvorila je izložbu slika livanjskog slikara Jure Semrena Ecce homo. Izložba je otvorena u povodu kulturne manifestacije Uskrs s Maticom u Brotnju.

Dubrovnik

Izašao je novi broj časopisa MH Dubrovnik za književnost i znanost, »Dubrovnik« (12/2001; br. 3). Tematski blok broja Ivan Šiškov Gundulić (2) uredio Ivica Martinović.

15. III. 2002. u Dvorani međunarodnog središta hrvatskog sveučilišta Dubrovnik, u povodu Dana hrvatskog jezika MH Dubrovnik priredila je predavanje o pravopisu, na kojem su govorili ugledni dubrovački kroatisti Tomislav Kuljiš, Antun Česko i Eta Rehak.

Korčula

15. III. 2002. u Korčuli održana je obnoviteljska skupština MH Korčula. Izabran je novi predsjednik, Lovro Šteka.

Kutina

14. III. 2002. u knjižnici kutinske srednje škole, MH Kutina i Aktiv nastavnika hrvatskog jezika Tehničke škole, u sklopu Dana hrvatskoga jezika priredili su predavanja mr. Marijane Horvat i mr. Željke Brlobaš iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje iz Zagreba. Sljedeći dan o Deklaraciji o nazivu i položaju hrvatskoga jezika učenicima OŠStjepana Kefelje govorili su predsjednik i tajnik MH Kutina, Ante Juretić i Dragutin Pasarić.

Metković

22. III. 2002. u okviru Dana hrvatskoga jezika, u organizaciji MH Metković, u Metkoviću su gostovali prof. dr. Stjepan Damjanović i prof. dr. Marko Samardžija. Bili su prisutni na satu hrvatskog jezika u Gimnaziji Metković, gostovali su na Gradskom radiju, a u atriju Gimnazije, pred đacima i profesorima doline Neretve, održali su predavanje s temom Zasluge i zablude hrvatskih vukovaca.

Mostar

Pod pokroviteljstvom predsjednika MH Josipa Bratulića MH Mostar organizira tradicionalnu kulturnu manifestaciju Uskrs s Maticom. Program traje od 1. do 21. travnja 2002. 1. IV: Svečana akademija u povodu 160. obljetnice Matice hrvatske; Otvaranje izložbe Galerija prijateljstva, blago katoličke biskupije u Mostaru; 2. IV: Jazz koncert; 3. IV: Predstava Hrvatskog narodnog kazališta Mostar; 4. IV: Nastup Zagrebačkog kvarteta; 5. IV: Nastup Splitskih liječničkih pjevača; 6. IV: Festivalski gala koncert; 7. IV: Predstava HNK Osijek; 8. IV: Koncert Rodnom gradu s ljubavlju; 9. IV: Nastup Dubrovačkog simfonijskog orkestra; 15. IV: Predstavljanje knjige prof. dr. Bože Žepića Enigma Bosna i Hercegovina; 15. IV: Nastup Zagrebačkog gitarskog trija; 17. IV: Koncert Opere Narodnog pozorišta Sarajevo; 19. IV: Predstava Sarajevskoga ratnog teatra; 21. IV: Predstavljanje književnog opusa Ivana Aralice; Svečani koncert i zatvaranje festivala. MH Mostar objavila je i prigodnu pubikaciju s programom.

Našice

14. III. 2002. u prostorijama MH Našice održana je tribina Hrvatski jezik danas. Tribinu u povodu Dana hrvatskog jezika organizirala je MH Našice, a vodila mr. Nives Opačić.

Novi Marof

16. II. 2002. MH Novi Marof pripremila je susret sa časnom sestrom Bogoljubom (Katicom Cifrek), uršulinkom. Predstavljene su njezine zbirke pjesama, proze i meditacije koje su nastale u posljednjih dvadesetak godina: Na Božjem dlanu (1997); Obuci me u svjetlo (1980); lirski životopis Sv. Anđele Merici Angelin sjaj (1999); zbirka pjesama na kajkavskom Otud sem doma (2000)i zbirka meditacija i molitvi Gdje si? (2000). (Marija Benčik)

Osijek

8. III. 2002. u Pečuhu, u organizaciji Hrvatskoga narodnog kazališta Pečuh i MH Osijek, premijerno je prikazana monodrama Zašto sam vam lagala prema istoimenom djelu Julijane Matanović. Monodramu je dramatizirao Josip Cvenić, a režirao je Damir Munitić.

Primošten

23. II. 2002. na izbornoj skupštini MH Primošten za predsjednika je ponovno izabran Josip Luketa. Na skupšini je bio prisutan potpredsjednik MH Stjepan Sučić.

15. III. 2002. u OŠPrimošten obilježeni su Dani hrvatskog jezika. Organiziran je susret sa šibenskim književnikom Zvonkom Zdunićem, a Matica je hrvatska, kao suorganizator, predstavila svoju izdavačku djelatnost.

Sinj

13. III. 2002. u organizaciji MH Sinj, Franjevačke klasične Gimnazije i Gimnazije Dinko Šimunović obilježeni su Dani hrvatskog jezika predavanjem dr. Josipa Silića i dr. Ive Pranjkovića. Predavanje s temom Novosti iz hrvatskog jezikoslovlja održano je u dvorani Franjevačkog samostana.

Šibenik

15. III. 2002. u Dvorani Katoličkog doma u organizaciji MH Šibenik održana su predavanja dr. Josipa Silića i dr. Ive Pranjkovića s temom Novosti iz hrvatskog jezikoslovlja.

Vinkovci

1-14. III. 2002. u Galeriji MH Slavonija sveta zemlja Hrvatska izložene su fotografije s motivima iz prirode Darka Posarića (r. 1970).

Pripremila Vesna Zednik

Vijenac 211

211 - 4. travnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak