Vijenac 211

Maticahrvatska

Marijana Lisjak

I teološka meditacija

Knjiga Dimitrija Popovića Smrt u slikarstvu predstavljena je 16. ožujka 2001. u Muzeju Mimara u Zagrebu

I teološka meditacija

Knjiga Dimitrija Popovića Smrt u slikarstvu predstavljena je 16. ožujka 2001. u Muzeju Mimara u Zagrebu

Ovo je druga knjiga koju priznati hrvatski umjetnik objavljuje u Matici hrvatskoj (prva, Veronikin rubac, zbirka eseja o slikarstvu, izašla je 1996.

Smrt je opsesivna tema Dimitrijeva umjetničkog izraza. Kako sam kaže, nosi je u sebi od ranoga djetinjstva — od prvog susreta s anatomskim atlasom i reprodukcijom Grünewaldova triptiha Raspeće, od spoznaje njihove »organske i metafizičke nutrine«. U ovoj knjizi, koju je pater Prcela nazvao teološkom meditacijom, Dimitrije promišlja temu smrti u slikarstvu, kao »vječne inspiracije i fascinacije«, uz vlastiti izbor sedamdesetak umjetnika — od rane renesanse do posljednjeg desetljeća 20. stoljeća (od Bruegela, Rembrandta, Caravaggia, Van Gogha, El Greca, Da Vincija, Goye, Dalija, Picassa, Muncha, Bacona... do Warhola i Kleina), a slikama u boji potkrepljuje temu: Trijumf smrti, Mrtvo dijete, Guernica, Uskrsnuće Lazarovo...

»Uprizorena u slikarstvu na mnogobrojne načine«, smrt je mračna enigma i ujedno težnja da se umjetnošću demistificira, nadvlada, približi, a ova knjiga izazov je da se tu temu još jednom drukčije iščitava.

Knjigu Smrt u slikarstvu predstavili su, uz autora, Josip Bratulić, Vladimir Maleković, Vesna Kusin i Frano Prcela.

Tekstove je čitao dramski glumac Zlatko Crnković.

Marijana Lisjak

Vijenac 211

211 - 4. travnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak