Vijenac 211

Film

FILMSKA ČETVRT

E. T. se vraća u kino

Četverostruki dobitnik Oscara 1982. i sa više od sedamsto milijuna dolara zarade u svijetu jedan od najkomercijalnijih filmova svih vremena, znanstveno-fantastični spektakl E. T. ponovno stiže pred kinopubliku.

FILMSKA ČETVRT

E. T. se vraća u kino

slika

Zagreb Četverostruki dobitnik Oscara 1982. i sa više od sedamsto milijuna dolara zarade u svijetu jedan od najkomercijalnijih filmova svih vremena, znanstveno-fantastični spektakl E. T. ponovno stiže pred kinopubliku. Nakon što je 21. ožujka krenula u američku distribuciju, filmska bajka redatelja Stevena Spielberga, u sklopu svjetske promocije dvadesetogodišnjice nastanka filma, 11. travnja dolazi i u hrvatska kina predstavljajući se u aktualnoj inačici u digitalno obrađenoj slici i s novim vizualnim efektima. Uz Spielbergovo remek-djelo domaći će pak kinoposjetitelji u sljedeća dva tjedna moći pogledati i dramu U zamci Todda Fielda sa Sissy Spacek u glavnoj ulozi, nominiranu za pet Oscara, te dvije komedije: kriminalističku Banditi Barryja Levinsona i tinejdžersku Ovo nije glupi film za mlade Joela Gallena. Naposljetku, Filmski centar tijekom travnja u prostorima zagrebačke Kinoteke priređuje ciklus filmova pokojnog talijanskog redatelja Marca Ferrerija (Priča o Pieri, Priča obične ludosti, I love, I love You).

Animafest u znaku jubileja

slika

Zagreb Od 18. do 23. lipnja u zagrebačkoj će se Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održati jubilarni 15. svjetski festival animiranih filmova, koji ove godine slavi i tridesetogodišnjicu prvog festivala 1972. Na čelu s predsjednikom festivalskog vijeća Joškom Marušićem i umjetničkim direktorom Midhatom Ajanovićem, petnaesto će izdanje Animafesta u službenoj konkurenciji predstaviti 85 filmova iz 27 zemalja te 55 studenskih radova. Njih je na temelju 978 prispjelih filmova izabrala tročlana selekcijska komisija u sastavu Rada Šešić, Witold Nowak i David Erlich, pri čemu je hrvatska animacija u glavnom programu stekla tri predstavnika: Jaje Zdravka Virovca, Uvijek me prekinu kad pišem gra... Zorana Mudronje i Priča prva Darka Baklića. Uz Veliku nagradu festivala i nagrade za posebne kategorije koje dodjeljuje stručni ocjenjivački sud, jedan će od filmova dobiti i nagradu festivalske publike, jednostavno nazvanu Mr. M.

Sretan put!

Pariz Pustolovna komedija Bon Voyage naslov je novoga filma francuske glumice Isabelle Adjani (Subway, Kraljica Margot) čiji je redatelj Jean-Paul Rappeneau (Divljak, Cyrano de Bergerac). Rappeneau je svoj posljednji film Le Hussard sur le toit predstavio još 1995, pa francuska filmska javnost s nestrpljenjem iščekuje njegov novi uradak, čiji je početak snimanja najavljen za lipanj ove, a premijera za travanj sljedeće godine. Uz Isabelle Adjani koja se uz glumačku karijeru povremeno bavi i pjevanjem, u filmu Bon Voyage nastupaju i Virginie Ledoyen, Vincent Lindon, Vincent Attal te britanski glumac Rupert Everett (Moj dečko se ženi). Uz proračun od 22 milijuna eura riječ je o jednoj od najskupljih europskih produkcija ove godine, za koju se vjeruje da će, zbog svoje slavne ekipe, u kinima lako vratiti uloženi novac.

Vladar Egipta

slika

Los Angeles Neočekivani uspjeh filmskih razbibriga Mumija i Povratak mumija naveo je holivudske producente da uz lik njihova glavnog glumca Brendana Frasera prošire popis mogućih junaka, pa su se u rekordnu roku odlučili na projekt The Scorpion King. Riječ je, naime, o istoimenom liku iz Povratka mumija, koji je u spektaklu redatelja Chucka Russella (Maska) dobio središnje mjesto, i to kao staroegipatski siromah Mathayus, čiji uspon do faraona, kako to već biva, protječe u nizu sukoba s nemilosrdnim neprijateljima. U glavnoj je ulozi nekadašnji najmlađi svjetski prvak u hrvanju Dwayne The Rock Johnson, dok su mu partneri Michael Clarke Duncan i Kelly Hu. Neizbježni specijalni efekti najveća su stavka proračuna od šezdeset milijuna dolara, a je li The Scorpion King i približno zabavan kao njegove filmske prethodnice, od 19. travnja prve prosuđuju američka i kanadska kinopublika.

Knjiga

slika

Peter Weishar, Blue Sky: The Art of Computer Animation, Harry N Abrams, 2002. Američki studio za animirane filmove Blue Sky upravo doživljava veliki uspjeh. Njegov prvi dugometražni film Ice Age u režiji Chrisa Wedga (Oscar za kratkometražni film Bunny) kritika je ocijenila izvrsnim atributima, a publika pretvorila u najveći proljetni kinohit u Sjedinjenim Državama. Knjiga Petera Weishara govori pak o svemu što je u umjetničkom smislu prethodilo tim rezultatima. Cijena: 17,47 $.

Časopis

slika

»Premiere« u francuskom izdanju nije puka preslika američkoga pandana, nego visokonakladni filmski magazin u kojem njegova redakcija i pariški izdavač, i u sadržajnom i u vizualnom smislu, potenciraju vlastitu prepoznatljivost. Koliko su u tomu uspješni, potvrđuje i podatak da je časopis u veljači proslavio jubilarni tristoti broj.

CD

slika

John Williams, E. T. The Extra-Terrestrial: The 20th Anniversary Edition Premda je njegov autor skladao glazbu za gotovo 170 filmskih i televizijskih projekata, lajtmotiv iz filma E. T. nedvojbeno je jedan od zaštitnih znakova peterostrukog oskarovca Johna Williamsa. Cijena remasterirana i prigodno objavljena CD-a je 14,99 $.

Boško Picula

Vijenac 211

211 - 4. travnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak