Vijenac 211

Glazba

CD šansona

Dvostruki dragulj

Klapa Šibenik, Šibenske uspomene, dvostruki CD, Croatia Records — Perfekt Music, 2001.

CD šansona

Dvostruki dragulj

Klapa Šibenik, Šibenske uspomene, dvostruki CD, Croatia Records — Perfekt Music, 2001.

Veliko je bogatstvo glazbenog naslijeđa tradicionalne narodne pjesme dalmatinskoga podneblja, što se prenosilo iz generacije u generaciju. Mnoge od tih pjesama dugo su nadživjele vrijeme svojeg nastanka, a tekstove uglavnom nepoznatih autora što govore o ljubavi, prijateljstvu, radostima i bolima, o mornarima i rastancima, o čežnji za rodnim krajem i ljepoti njegovih krajolika, o ženi, majci i dragoj, pjevale su se, sačuvale i obrađivale na razne načine. U tom bogatstvu postoji područje posebna senzibiliteta, posebne glazbene i tekstualne ljepote. To su pjesme šibenskoga kraja, prave urbane pučke šansone, balade i serenade, te plesni napjevi, koji su našli svoje čuvare od zaborava, ali i nadahnute sljedbenike u glazbeno-zabavnim tonovima novijih generacija autora tekstova, skladatelja i pjevača. Autor kompilacije ovog albuma Ivo Mikuličin spominje »malu podstanarsku kužinu Ante Barbače iz koje je prije trideset godina krenula u svijet velika klapska pisma koji je zaslužan, kao i D. Šarac, da su mnoge narodne pjesme u njihovoj obradi ostale trajnom baštinom šibenskoga melosa.

Majstori pjevači

Budući da klapska pjesma znači druženje majstora pjevača prigodom različitih događaja, te su pjesme postale omiljenim repertoarom brojnih klapa — malih vokalnih sastava pretežno muških pjevača, među kojima Klapa Šibenik zauzima posebno istaknuto mjesto. Stoga je pravi mali dragulj ovaj dvostruki album kompaktnih ploča Šibenske uspomene na kojem se nalazi sakupljeno četrdeset pjesama u izvedbi ovog poznatog ansambla, koji Mikuličin nadahnuto predstavlja kao »zlatni svjetionik u moru dalmatinskih nota«. One doista svijetle poput svjetionika u moru zabavne glazbe, koja će se još i danas nadahnjivati njihovom toplinom, melankoličnošću, glazbenom finoćom i osebujnim melosom pretežno sentimentalna ugođaja, tako karakteristična za šibenski kraj. Nije stoga ni čudno da će mnoge od njih biti izvornim nadahnućem slavnom Šibenčaninu — šansonjeru Arsenu Dediću, koji će mnoge svoje skladbe pisati u duhu toga melosa, a tekstove posvetiti običajima i senzibilnosti svoga rodnoga grada, od kojih se neke pjesme nalaze i na ovom albumu.

Posebno plijene ljepotom pjesme Šibenska balada (D. Šarac-K. Juras), Kad se odmota stara tunja (A. Dedić-J. Fiamengo), Šibenske uspomene (D. Šarac-P. Picukarić), Nikolina (P. Gotovac-T. Zuppa-D. Šarac), te jedna od najljepših dalmatinskih narodnih pjesama Dobra večer, uzorita u obradi J. Gotovca, snimljena 1973, popularna Klapo moja (D. Šarac-K. Juras-D. Šarac) i mnoge druge u obradi A. Barbača, poput Jabuka je na dno mora pala, Rumen Đ ule i Svilen safran, ili Šijavica (D. Šarac-P. Picukarić)...

Osuvremenjivanje tradicije

Klapa Šibenik svojim je visokokvalitetnim, istančanim interpretacijama obogatila i osuvremenila folklornu tradiciju, na kojoj je gradila osebujni vokalni izraz, te je tradicionalne narodne pjesme, kao i one pisane i skladane upravo za njih, približila ukusu vremena, ne iznevjerivši pritom njihovu autentičnu ljepotu.

Takvih primjera na ovom albumu ima mnogo. Resi ih iznimna melodioznost, sklad i maštovitost njihove višeglasne interpretacije, ponekad izrazito nostalgične i melankolične, ponekad u dosluhu s ljepotom umjetničke šansone, ponekad u duhu zabavnoglazbenih tonova i plesnih ritmova novijega vremena. Izbor predstavlja ponajbolje pjesme njihova repertoara snimljene od 1973. pa sve do 2000. za ZKP RTV Sloveniju (veliki dio repertoara), Croatia Records i Suzy. Autor je kompilacije Ivo Mikuličin, izdavači Miroslav Lilić i nezaobilazni Siniša Škarica.

Nada Vrkljan-Križić

Vijenac 211

211 - 4. travnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak