Vijenac 211

Maticahrvatska

Kristina Silaj

160 knjiga za 160 godina

U palači Matice hrvatske 7. ožujka 2002. održana je press-konferencija u povodu promotivne akcije 160 knjiga za 160 godina.

160 knjiga za 160 godina

U palači Matice hrvatske 7. ožujka 2002. održana je press-konferencija u povodu promotivne akcije 160 knjiga za 160 godina.

Promotivna akcija održava se u okviru programa obilježavanja obljetnice najstarije hrvatske kulturne ustanove. Novinare su pozdravili akademici Josip Bratulić i Nedjeljko Fabrio, predsjednik i potpredsjednik Matice hrvatske te Niko Vidović, direktor Nakladnog zavoda Matice hrvatske.

Josip Bratulić izrazio je da je 160. godišnjica postojanja i djelovanja Matice hrvatske istodobno obveza da sve ono što se događa u kulturi, obrazovanju, prosvjeti, na sveučilištu i akademiji bude posredovano cjelokupnom hrvatskom narodu. Bratulić je naglasio da je u 19. stoljeću svaki čovjek koji je do sebe držao bio član Matice hrvatske, i to ne samo profesor, učitelj, svećenik nego i obrtnik i trgovac te svi koji su predstavljali okomicu hrvatskog naroda i identiteta. Bratulić je ujedno najavio izbornu godišnju skupštinu Matice hrvatske za lipanj te otvaranje istočnog krila Matičine zgrade, u kojoj će biti novi prostor za svakodnevna događanja.

»Treba razabrati vrijeme i znakove vremena. Matica hrvatska uvijek je razabirala znakove vremena i na te je znakove odgovorila. Ostaje njezina uloga da knjigama u svojem narodu, ali i ostalim narodima, pronosi spoznaje o njezinoj kulturi u prošlosti, ali posebice i o sadašnjem trenutku.«

Vezano uz samu akciju Bratulić je izrazio nastojanje Matice hrvatske da vrijedne knjige dostavi u ustanove, škole, obrazovne ustanove, i na taj način obogati osiromašeni fond knjižnica.

Niko Vidović predstavio je dva Matičina prospekta. Jedan je namijenjen školama, fakultetima i obuhvaća 160 knjiga. Cijena od 14 000 kuna snižena je 80 posto te taj paket stoji 3200 kuna. Drugi je paket također predstavljen prospektom. U njemu je sadržano 50 knjiga u ukupnoj vrijednosti 5500 kuna. To je ukupna biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti, 80 posto je snižena i ona je u paketu za 1000 kuna. Nakladni zavod Matice hrvatske daruje svoj paket uz veliki popust, 50 knjiga za 1000 kuna.

Na kraju Bratulić je naglasio da je Matica hrvatska među svojim članovima u vodstvu uvijek imala proroke svoga vremena, ugledne članove i promicatelje hrvatske kulture. Takav je i književnik Nedjeljko Fabrio, koji je ostvario velik književni opus te je svojim interesima prelazio granice Hrvatske. Otvarao je našu književnost drugim sredinama i zbog odlika svoga opusa dobio Herderovu nagradu, visoko europsko priznanje.

Fabrio je zahvalio direktoru Nakladnog zavoda za pripremljeni ugovor te izrazio radost da će knjiga izaći idući mjesec te će je moći ponijeti u Beč u trenutku primanja nagrade.

»Naslov knjige je Trimeron. Roman opisuje tri dana u Opatiji, dakle jedan vikend. Za ta tri dana ide se u dubinu od sto godina i stiže od kraja 19. stoljeća do Domovinskog rata«, rekao je Fabrio i najavio predstavljanje knjige za travanj.

Kristina Silaj

Vijenac 211

211 - 4. travnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak