Vijenac 209

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Veliko zanimanje za novu knjigu Christe Wolf

Berlinska autorica Christa Wolf suočila se s masovnim dolaskom obožavatelja na prvo čitanje iz svoje nove knjige Leibhaftig.

KNJIŽEVNI GLOBUS

Stogodišnjica Steinbeckova rođenja

SAD U Americi je 27. veljače obilježena stota obljetnica rođenja Johna Steinbecka, a vrhunac proslave bio je na Sveučilištu San Josea, koji je skupio najveću svjetsku zbirku Steinbeckovih originalnih rukopisa. Steinbeck je postao poznat 1935. romanom Tortilla Flat, koji je napisao uz reporterski rad u »Los Angeles Timesu«. Priča o zajedništvu grupe ljudi u situaciji besperspektivne bijede postala je bestseler. Četiri godine kasnije za roman Plodovi gnjeva (Grapes of Wrath) dobio je Pulitzerovu nagradu, a uslijedili su uspjesi poput O miševima i ljudima (Of Mice and Men). Godine 1962. dobio je Nobelovu nagradu za književnost. Premda je poslije i kritiziran zbog prenaglašena patriotizma, njegove knjige Amerikanci i danas rado čitaju.

Umrla A. L. Barker

slika

Velika Britanija Autorica jedanaest romana i devet zbirki kratkih priča, Audrey Lilian Barker, umrla je u 83. godini, nakon više od pedesetogodišnje spisateljske karijere. Rođena u Kentu, A. L. Barker napustila je školu u šesnaestoj godini da bi se posvetila novinarstvu. Godine 1947, muž Virginije Woolf, Leonard, objavio je njezinu prvu zbirku Innocents, koja je nagrađena prvom Nagradom Somerseta Maughama. Među poznatijim djelima su joj The Gooseboy, John Brown's Body, koji je bio nominiran za Nagradu Booker 1969, a posljednji joj je roman The Haunt objavljen pretprošle godine. Za srpanj Virago planira izdanje zbirke autoričinih izabranih kratkih priča pod naslovom Submerged. Ona nikada nije imala veliku publiku, ali je uvijek uživala pohvalu kritike.

Veliko zanimanje za novu knjigu Christe Wolf

slika

Njemačka Berlinska autorica Christa Wolf suočila se s masovnim dolaskom obožavatelja na prvo čitanje iz svoje nove knjige Leibhaftig. Na čitanje u Staroj župnoj crkvi u berlinskom Pankowu došlo je čak osamsto posjetitelja, među njima predsjednik njemačkoga Bundestaga Wolfgang Thierse. To je prva knjiga Christe Wolf nakon Medea — Stimmen od prije šest godina. Uz uporabu autobiografske građe, Christa Wolf u novoj knjizi prepričava noćnu moru boravka u bolnici u završnoj fazi DDR-a, u kojoj se bezimena pacijentica, baš kao i država, nalaze na rubu kolapsa. Knjiga je izašla kod münchenskog izdavača Luchterhanda.

Pronađena korespondencija Knuta Hamsuna

Norveška Norveški su književni stručnjaci pravom senzacijom proglasili nenadani pronalazak četiri tisuće osobnih pisama i rukopisa iz ostavštine nobelovca Knuta Hamsuna (1859-1952). Dok norveška vlada 19. veljače, na pedesetu obljetnicu smrti svjetski poznatog pisca zbog njegovih simpatija prema Hitleru i njemačkim nacionalsocijalistima nije organizirala veliku proslavu, u Nacionalnoj biblioteci proslavljena je kupnja pisama iz privatnog arhiva Hamsunove unuke. Prošle jeseni Hamsunov biograf Ingar Sletten Kolloen slučajno je pronašao četrnaest kutija s pismima na tavanu kuće u Norholmu, gdje je Hamsun živio. U kutijama je pronađeno četiri tisuće pisama, tisuću poslovnih dokumenata, petsto pisama obitelji Hamsun i tri tisuće stranica rukopisa.

Françoise Sagan uvjetno osuđena na zatvor

slika

Francuska Francuska autorica bestselera Françoise Sagan osuđena je na uvjetnu kaznu od godine dana zatvora zbog utaje poreza. Françoise Sagan fiskusu je prešutjela 830 000 eura, novac koji uglavnom potječe iz uplate poduzetnika Andrea Guelfija, umiješanog u aferu oko koncerna Elf Aquitaine, kojega je Françoise Sagan upoznala s bivšim francuskim predsjednikom Françoisom Mitterandom. Još je 1995. Françoise Sagan, koja je u dobi od osamnaest godina postigla svjetsku slavu debitantskim romanom Dobar dan, tugo (Bonjour Tristesse), bila u sukobu sa zakonom zbog konzumiranja droge.

Arundhati Roy očekuje presudu

slika

Indija Indijska autorica Arundhati Roy, kojoj se u domovini sudi zbog uvrede vlasti tijekom demonstracije protiv brane u dolini Nerwada, nazvala je postupak indijskoga suda oblikom diktature. Arundhati Roy, kojoj će presuda biti izrečena 6. ožujka, nije isključila mogućnost odlaska u zatvor. Spisateljica koja je postala poznata romanom Bog malih stvari (The God of Small Things) također je oštro kritizirala politiku SAD prema Afganistanu, odnosno napade koji su donijeli civilne žrtve, dok je indijske političare ponovno nazvala korumpiranima.

Počela digitalizacija Canterburyjskih priča

Velika Britanija Britanska knjižnica započela je šestomjesečni projekt digitalizacije Chaucerovih Canterbury Tales. Projekt će približiti knjigu Geoffreyja Chaucera potencijalnoj milijunskoj publici putem Interneta. Price su bile prva tiskana knjiga na engleskom jeziku, koju je 1476. objavio William Caxton, od čega je do danas sačuvano dvanaest primjeraka, od toga dva u Britanskoj knjižnici u Londonu. Digitalizaciju obavlja tim Sveučilista Keio iz Tokija, koje sponzorira projekt u kojemu će biti stvoreno tisuću i tristo slika, koje do kraja ljeta trebaju biti objavljene na Internetu. Prošli projekt knjižnice, Gutenbergovu Bibliju, u prvih šest mjeseci na Internetu je otvorilo milijun čitatelja.

Iva Krtalić

Vijenac 209

209 - 7. ožujka 2002. | Arhiva

Klikni za povratak