Vijenac 209

Film

FILMSKA ČETVRT

Špijunske igre

Prošlojesenski američki hitovi i niz hvaljenih filmova europskih autora čine repertoar domaćih kinodvorana u ožujku.

FILMSKA ČETVRT

Špijunske igre

slika

Prošlojesenski američki hitovi i niz hvaljenih filmova europskih autora čine repertoar domaćih kinodvorana u ožujku. Tako će uz triler Zanimanje: Špijun redatelja Tonyja Scotta s Robertom Redfordom i Bradom Pittom u ulogama CIA-inih operativaca na zadatku u Kini, domaći gledatelji vidjeti i urnebesnu komediju Ljubav je slijepa Bobbyja i Petera Farrellyja, kao i znanstveno-fantastički akcijski apektakl Jedan jedini u režiji Jamesa Wonga. Također, pred hrvatsku kinopubliku stiže i psihološki triler Memento britanskoga redatelja Christophera Nolana, koji je upravo nominiran za dva Oscara. Kinoteka Zagreb pak ovomjesečne projekcije počinje novim filmom francuskoga redatelja Claudea Chabrola Hvala za čokoladu te ciklusom šest filmova jugoslavenskog redatelja Gorana Markovića (6-11. ožujka). Naposljetku, u dvorani Kinoteke Filmski centar u terminima utorkom prikazuje izabrane naslove hrvatskog filma pedesetih (Ne okreći se, sine 12. ožujka i Vlak bez voznog reda 19. ožujka) i radove poljskog redatelja Romana Zaluskog.

Život poslije rata

Traumatičan povratak svakodnevici nakon sudjelovanja u Domovinskom ratu siže je novog filma redatelja i scenarista Davora Žmegača (Putovanje tamnom polutkom), čija je prva klapa pala 22. veljače u novozagrebačkom naselju Središću. Naime, u središtu je psihološke drame Prezimiti u Riju sredovječni ratni veteran Grga, koji nekoliko godina po povratku iz vojske živi kao klošar, lišen bilo kakve nade u bolju sutrašnjicu. Ona će se ipak promijeniti kada mu kći iz Njemačke koju nije vidio dvanaest godina najavi dolazak misleći da joj je otac ugledni odvjetnik... U glavnim ulogama nastupaju Mustafa Nadarević i Leona Paraminski, dok je direktor fotografije Goran Trbuljak. Šest milijuna kuna vrijedan film zajednička je produkcija MaXima filma i HRT-a uz novčanu potporu Ministarstva kulture RH. Prema planovima, domaćoj bi kinopublici film Prezimiti u Riju trebao biti predstavljen tijekom 2002.

Kriketom do slobode

slika

Najveće je iznenađenje pri aktualnim nominacijama za Oscara u kategoriji najboljega filma na neengleskom jeziku priredilo uvrštavanje indijske glazbene melodrame Lagaan, a ne romantične komedije Monsoon Wedding, nagrađene 2001. Zlatnim lavom na venecijanskoj Mostri. Četverosatni je film redatelja i scenarista Ashutosha Gowarikera (Baazi) priča o stanovnicima malog sela u Indiji koji se s britanskim kolonizatorima natječu u kriketu kako bi se oslobodili velikoga zemljišnog poreza, premda je zapravo riječ o minucioznom portretu indijskoga društva u doba vladavine kraljice Viktorije. Glavne su uloge u filmu ostvarili Aamir Khan, Gracy Sinah i Rachel Shelley, koji su itekako zaslužni da se Lagaan može pohvaliti i nagradom publike na festivalu u Locarnu te velikim uspjehom u indijskim kinima prošle godine.

Vrijeme je za...

slika

...reality show i — putovanje kroz vrijeme. Barem kad je riječ o dvama novim filmovima u američkim kinima. Prvi je od njih akcijska komedija Showtime redatelja Toma Deya (Šangajsko podne), čiji su protagonisti dvojica policajaca koji radi populariziranja svoga zvanja sudjeluju u televizijskom reality showu susrećući se s nizom nepredviđenih događaja. Njih tumače Robert De Niro i Eddie Murphy, a film pred američke gledatelje stiže 15. ožujka. Tjedan prije u tamošnjim kinima počinje prikazivanje znanstveno-fantastičnog spektakla The Time Machine u režiji Gorea Verbinskog i Simona Wellsa. Kuriozitet je da je Wells praunuk književnika H. G. Wellsa prema čijem je romanu film snimljen, i to kao nova, s proračunom od 122 milijuna $ iznimno skupa inačica istoimenog hita iz 1960. U filmu genijalnog izumitelja i putnika u daleku budućnost interpretira britanski glumac Guy Pearce.

Knjiga

Tko su najveći?

slika

http://www.amazon.com/ Roger Ebert, cijenjeni američki filmski kritičar i kolumnist »Chicago Sun Timesa«, upravo je objavio opširnu knjigu The Great Movies, vlastiti izbor najvažnijih filmskih naslova u povijesti američke i svjetske kinematografije. Slažete li se s Ebertom, provjerite uz cijenu od 19,25 $.

Časopis

2001: Odiseja u kinima

slika

http://www.visimag.com/filmview/ ...a slažete li se s kritikama gotovo tristo filmova koji su pojavili prošle godine, provjerite u posebnom izdanju britanskog magazina »Film Review« naslovljenom Year Book 2002 čiji cjelovit pregled filmske 2001. vrijedi 4,99 funta.

CD

Lav da, Oscar ne

http://www.amazon.com/ Premda izostavljena s popisa kandidata za Oscar 2001, indijska komedija Monsoon Wedding redateljice Mire Nair i dalje osvaja svoju publiku. Ovaj put CD-om s glazbom iz filma čiji je skladatelj Kanađanin Mychael Danna (Prekinuta mladost). Cijena: 13,99 $.

Internet

Iskustvo i mladost

http://www.kkz.hr Na službenim web-stranicama Kino kluba Zagreb, najstarije neprofesijske filmske udruge u ovom dijelu Europe, osnovane 1928, uz ostalo, možete saznati i sve o ciklusu Mladi dokumentarni film u sklopu kojega klub do 28. ožujka svaki četvrtak priređuje projekcije radova mladih hrvatskih redatelja.

Boško Picula

Vijenac 209

209 - 7. ožujka 2002. | Arhiva

Klikni za povratak