Vijenac 209

Maticahrvatska

Katarina Marić

Novopokrenuti list

»Podstranski list«, tromjesečnik za kulturu i društvena pitanja, Matica hrvatska Podstrana, Podstrana, 24. prosinca 2001, god. 1, br. 1, gl. ur. Zoran Jurišić

Novopokrenuti list

»Podstranski list«, tromjesečnik za kulturu i društvena pitanja, Matica hrvatska Podstrana, Podstrana, 24. prosinca 2001, god. 1, br. 1, gl. ur. Zoran Jurišić

Novopokrenuti list Matice hrvatske Podstrana u suradnji s općinom Podstrana nastao je iz želje za što boljom promidžbom i izgradnjom njihova grada. Odmah, na samom početku, donosi intervju s predsjednikom Općinskog vijeća i članom HSP-a Nediljkom Plazonićem te četverogodišnji plan rada načelnika općine, na što se nadovezuje Petar Danolić s komunalnom problematikom. Slijedi razgovor s direktorom turističkog ureda — Boškom Barićem, o turizmu Podstrane u prošlosti, sadašnjosti, ali i budućnosti, potom njezina gospodarska slika o kojoj piše Marijan Tomasović, kao i odgovori predstavnika političkih stranaka grada na dva pitanja — o Haaškom sudu te razvoju Podstrane.

U rubrici Zanimljivosti iz Podstrane Zoran Jurišić govori o Podstrani preporodne 1971, a Antonio Vrbatović o njezinim prirodno-zemljopisnim obilježjima. Slijede ju rubrike S njiva i mora (u kojima se ističe članak o tome što je važno znati o agrumima, ali i razgovor sa dva podstranska ribara), Duhovni život (koji tematizira roditeljstvo i odgoj), Šport i Dječji prilozi, te vrlo zanimljiva rubrika Povjesnice — u kojoj don Ante Škobalj piše o obrednim gomilama oko crkvica Poljičkog primorja.

U sredini lista kulturni je prilog Perun, koji uz birane fotografije donosi i izbor pjesama s pjesničkih susreta — staro selo Podstrana (Arsen Dedić — Luko Paljetak — Enes Kišević — Miroslav S. Mađer — Anđelko Novaković), osvrte na izložbe Željka Jurasa i likovnih udruga iz Podstrane i Dugog Rata, kao i prikaze knjiga Lađa bez kormila Zorana Jurišića, O čovjeku ljudima i vremenu Ivice Ruića te Haiku u Dalmaciji Zlatka I. Jurasa.

Katarina Marić

Vijenac 209

209 - 7. ožujka 2002. | Arhiva

Klikni za povratak