Vijenac 209

Glazba

CD i koncert u sjećanje na Zvonimira Goloba

Neke važne stvari

Još uvijek ne znam neke važne stvari — Najljepše pjesme Zvonimira Goloba u odabiru Mladena Pavkovića, nakladnik Goflex d.o.o., Koprivnica, 2002.

CD i koncert u sjećanje na Zvonimira Goloba

Neke važne stvari

Još uvijek ne znam neke važne stvari — Najljepše pjesme Zvonimira Goloba u odabiru Mladena Pavkovića, nakladnik Goflex d.o.o., Koprivnica, 2002.

Kako je naše sjećanje kratka daha, a zaborav težak i nepravedan, podsjetila nas je Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika Podravke iz Koprivnice i njezin predsjednik Mladen Pavković, koji u svojoj osobi ujedinjuje i poznatog publicista, novinara, pisca i neumorna kroničara naših književnih i ostalih zbivanja i aktualija, koji je s nevjerojatnim entuzijazmom uspio realizirati sjajan projekt — koncert u Dvorani Domoljub u Koprivnici 19. veljače ove godine (na dan rođenja Zvonimira Goloba) i predstavljanje CD-a njegovih najljepših uglazbljenih pjesama Još uvijek ne znam neke važne stvari u čast 75. obljetnice pjesnikova rođenja i o petoj godišnjici smrti. Koncertu su prisustvovali brojni uglednici iz zagrebačke glazbene, književne i medijske sredine, koji su u velikom broju u Koprivnicu stigli vlakom, te su u atmosferi natopljenoj prisnošću, toplinom, nostalgijom i poštovanjem odslušali program koji je trajao dulje od dva sata i u kojem su izvođene šansone Zvonimira Goloba, čitani njegovi stihovi i prikazan jedan noviji animirani film posvećen Domovinskom ratu, nadahnut njegovom pjesmom Davne kiše u interpretaciji Arsena Dedića.

Na sjajnoj priredbi sudjelovali su izvođači koji su još šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća prve uspjehe bilježili upravo sa skladbama na Golobove tekstove, neke je pjesme i sâm skladao ili pisao upravo za odabrane pjevače.

Zvonimir Golob je Koprivničanin, rođen u tom gradu 19. veljače 1927, pa je s te strane bilo logično da se baš Koprivnica sjetila pripremiti tako veličanstvenu priredbu, a možda se i Društvo književnika sjeti obilježiti barem petu obljetnicu njegove smrti (1. lipnja 1997), Koprivničani su im dali sjajan primjer.

Na koncertu su nastupili Bemian duet iz Koprivnice, Ibrica Jusić, Hrvoje Hegedušić, Ivan-Ivica Percl, Tereza Kesovija, Gaby Novak, Krunoslav Slabinac, Kemal Monteno, Zorica Kondža. Arsen Dedić zbog bolesti nije mogao osobno prisustvovati, a neki su od izvođača, kako se vidi po imenima — doputovali iz Dubrovnika, Splita, Sarajeva. Svi redom bili su nadahnuti trenutkom i ispričali su poneku osobnu sličicu iz svojih davnih susreta s velikim hrvatskim pjesnikom, koji je 1964. bio jedan od začetnika Studija 64, grupe koja je stvorila i afirmirala zagrebačku školu šansone.

Ptica u oku sunca

Stihove je po vlastitu izboru nadahnuto čitao Zlatko Crnković, a na slavne pedesete podsjetio je Branimir Donat, spomenuvši ključnu knjigu onoga doba (danas pravu antikvarnu rijetkost) Amuleti — Poezija »primitivnih« naroda, za koju su stihove odabrali i preveli Zvonimir Golob, Irena Vrkljan i Zvonimir Bajsić, a Golob je napisao predgovor, što je bilo prvo pravo upoznavanje hrvatske publike s poezijom Afrike, Sjeverne Amerike, Eskima, južnih mora... Poslije je izašla karizmatska Ptica u oku sunca (Znanje, Zagreb, 1958) autorskoga dvojca Golob-Vrkljan. Knjiga Amuleti izašla je 1954. godine u Nolitovoj biblioteci Orfej, sjetimo se da su njezini priređivači tada bili vrlo mladi — dvadesetpetogodišnjaci — i prvi su u nas progovorili o ljepoti, neprolaznim umjetničkim vrijednostima i duhovnosti ovih dalekih civilizacija, prepotentno i nepravedno nazivanih primitivnima od strane onog tobože civiliziranog europskog, u prvom redu osvajačkog svijeta. Golobove pjesme često će jednostavnošću i ljepotom umjetničkih slika podsjetiti upravo na tu spontanu nadahnutu poeziju posvećenu ljubavi, ljepoti ili nedaćama iz obična života i usudu smrti, kao najbitnijim sastavnicama ljudskoga trajanja na Zemlji, te i njegovi stihovi govore o tim vječnim temama i upravo kroz šansone traju i nadahnjuju nas još i danas.

Na CD-u se nalaze i snimke kvarteta 4M, grupe Stijene, pjevača Bojan Kodriča te Arsena Dedića, koji nisu mogli prisustvovati koncertu. Vrlo kvalitetne presnimke, kojih ima čak dvadeset, preuzete su iz arhiva Croatia Recordsa i jedna od Cantusa (Lutka), a prateća knjižica lijepo je opremljena izvrsnim fotografijama i s nekoliko Golobovih pjesama. Na koncertu izvedbe su bile još dojmljivije, neke pogotovo zbog svog novog suvremenog ruha i ekspresivnosti interpretacije, gdje su se posebno istaknuli pjevačice Gaby Novak, Tereza Kesovija i šansonjer Ivica Percl te Kemal Monteno, novim obradama i sjajnom instrumentalnom pratnjom, svedenom na nekoliko instrumenata.

Duh šansone ponovno je među nama, i to u jednom od svojih najkvalitetnijih segmenata, što nam ulijeva nadu u ponovno uvažavanje i vraćanje u svijest javnosti te umjetničke glazbene vrste.

Nada Vrkljan-Križić

Vijenac 209

209 - 7. ožujka 2002. | Arhiva

Klikni za povratak