Vijenac 209

Maticahrvatska

Nema junaka...

Najopjevanija osoba hrvatske povijesti

Ustani bane, prigodnice o banu Jelačiću, priredio Stjepan Laljak, MH Zaprešić, Knjižnice grada Zagreba, 2001.

Nema junaka...

Najopjevanija osoba hrvatske povijesti

Ustani bane, prigodnice o banu Jelačiću, priredio Stjepan Laljak, MH Zaprešić, Knjižnice grada Zagreba, 2001.

U povodu dvjestogodišnjice rođenja Josipa Jelačića (18. listopada 1801) izdana je potporom grada Zaprešića zbirka bibliografije i tekstova odabranih prigodnica posvećenih hrvatskom velikanu. Priredio ju je Stjepan Laljak, voditelj Zavičajne zbirke knjižnice Ante Kovačić u Zaprešiću, koristeći se građom Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Knjižnica grada Zagreba, Gradske knjižnice Ante Kovačić — Zaprešić, Državnog arhiva u Zagrebu, Arhiva HAZU, Hrvatskog povijesnog muzeja te podacima iz Mijatovićeve knjige Ban Jelačićiz 1990. Publikacija nosi naslov narodne pjesme nastale početkom stoljeća (Ustani bane), koja je zajedno s vraćanjem banova spomenika u Zagrebu 1990. naznačila i početak puta ka hrvatskoj samostalnosti.

Prvi dio knjige bibliografija je prigodnica s više od dvjesto pedeset jedinica podijeljenih na rukopise, tiskopise koji predstavljaju vrhunac tiskarskog umijeća svoga vremena i pojedinačne pjesme objavljene u novinama, časopisima i knjigama. U drugom dijelu pronalazimo izbor pjesama domaćih i stranih (čeških, mađarskih, slovenskih i dr.) autora te reprodukcije nekoliko prigodnica.

Josipu Jelačiću, i samom pjesniku s dvije objavljene zbirke, posvećene su mnoge pjesme koje ga slave kao dobrotvora i ljubitelja umjetnosti (mnogo prije nego što je postao banom), kao vojskovođu, Hrvata i državnika koji je ukinuo kmetstvo. (O) Jelačiću pišu pjesme pripadnici redova klera, plemstva, građanstva i seljaštva, kao i neki od najistaknutijih hrvatskih pjesnika poput Trnskog, Stoosa, Preradovića i Nazora.

Izborom iz velikog broja (više od dvjesto) pjesama ispjevanih u čast Jelačiću, Stjepan Laljak ovom nam knjigom progovara o najopjevanijoj osobi hrvatske povijesti.

Ana Kirin

Vijenac 209

209 - 7. ožujka 2002. | Arhiva

Klikni za povratak