Vijenac 209

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

London predstavlja Pariz

U Royal Academy of the Arts otvorena je vrlo zanimljiva izložba Paris Capital of the Arts 1900-1968.

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Japanka u Beču

slika

Beč Bečka Kunsthalle, do 28. travnja, ugošćuje Yayoi Kusamu (1929), uglednu japansku suvremenu umjetnicu. Prva je to veća umjetničina retrospektiva u ovom dijelu Europe, a sastoji se od serija velikih prostornih instalacija. Yayoi Kusama već od ranih šezdesetih privlači pozornost svjetske umjetničke kritike. Boravak u New Yorku ostavio je dubok trag u njezinu stvaralaštvu, gdje je izlagala zajedno i s popartovcima i s minimalistima. O izložbi se, ukoliko je već ne možete pogledati, obavijestite na http://www.KUNSTHALLEwien.at ili pogledajte prethodni broj »Vijenca«.

London predstavlja Pariz

slika

London U Royal Academy of the Arts otvorena je vrlo zanimljiva izložba Paris Capital of the Arts 1900-1968. Ambiciozna izložba pokazuje otprilike 250 slika i skulptura te istražuje dramatičan utjecaj na likovna strujanja koja izviru iz grada što je bio globalni magnet tog vremena, a sve u kontekstu socijalnih i političkih mijena. Izložba traje do 19. travnja, a na njoj su predstavljena djela umjetnika koji su u Parizu obitavali: Picasso, Miró i Dalí iz Španjolske, Giacometti iz Švicarske, Brancusi iz Rumunjske, Chagall i Kandinsky iz Rusije, Modigliani iz Italije... Info na http://www.royalacademy.org.uk.

Kompozitor kao slikar

slika

Frankfurt Izložba The Visions of Arnold Schönberg: The Paintings, otvorena je u Schirn Kunsthalle u Frankfurtu. Do 28. travnja posjetitelji će, uz brojne izvedbe Schönbergovih glazbenih djela, moći razgledati stotinu i pedeset odabranih skladateljevih slika. Ekspresionistička crta koja krasi njegove slike izvire iz prijateljevanja s Kandinskim, Jawlenskim i Gerstlom. Na izložbi je predstavljen velik broj autoportreta koje je slikao jedan od najvažnijih umjetnika 20. stoljeća. Obavijesti o izložbi na stranici http://www.schirn.de, gdje pogledajte njihove ostale aktivnosti.

Kloaka u New Yorku

slika

New York New Museum of Contemporary Art prvi u Americi pokazuje golemu instalaciju nazvanu Cloaca, koja je bila nedavno postavljena u Beču. Riječ je o skupu laboratorijske opreme, električnih crpki, plastičnih cijevi, monitora i još koječega što tvore biotehničku instalaciju, koja doslovce kopira probavni trakt. Hrani se u dva navrata dnevno, a pomoć u njezinoj izradi pružili su znanstvenici iz Antwerpena. Instalacija, za koju hranu dobavljaju lokalne zalogajnice i restorani, samostalno žvače, guta, slini, probavlja i..., a sve to do 28. travnja. Info http://www.newmuseum.org.

Knjige

slika

Paul Joannides, Titian to 1518, Yale Univ. Press, 2002. Knjiga Paula Joannidesa, predavača s Cambridgea, na više od tri stotine stranica i s otprilike 280 ilustracija prikazuje prve godine Titianova stvaralaštva. Vrijeme je to u kojem se stručnjaci spore oko atribucije i kronologije njegovih radova. Knjiga rekonstruira što je Titian slikao, gdje je slikao i kakvo je značenje tih slika. Ona nadalje istražuje smjernice Titianova ranog razdoblja i njegovu vezu s Bellinijima te uzroke miješanja atribucije njegovih djela s djelima Giorgionea i Sebastiana del Piomba. Korisno štivo, koje na nov način osvjetljuje rana djela venecijanskog majstora.

CD ROM

Les Grands Peintres, E. M. M. E. Interactive Ova interaktivna enciklopedija povijesti umjetnosti, odnosno njezina slikarskog dijela, lako je uporabljiv CD ROM, koji sadrži više od tisuću likovnih djela, veliku količinu teksta koja je ekvivalent knjizi od tisuću i pol stranica, interaktivni atelijer u kojem se, u svim segmentima, uspoređuju pojedina djela, višestruko povećalo, veliki pretraživač... CD ROM također je podijeljen po temama, epohama, stilovima i pokretima, a zanimljiv je i umjetnički atlas.

Internet

slika

http://wwar.com & http://absolutearts.com Od 1995. internetska stranica http://wwar.com radi kao jedan od najvećih pretraživača o umjetnosti, a i dalje raste. Novootvorena stranica, http://absolutearts.com sestrinska je podružnica, a u sebi ima veliki pretraživač vizualnih umjetnosti, najveći direktorij o umjetnosti na cijeloj mreži, besplatni portfolio za umjetnike koji žele predstaviti svoje radove i još mnogo toga. Markus Kruse, osnivač stranica, želi ovako globalno poduprijeti umjetnike i umjetnost.

Marko Kružić

Vijenac 209

209 - 7. ožujka 2002. | Arhiva

Klikni za povratak