Vijenac 209

Maticahrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

KRONIKA DOGAĐAJA

Čitluk

U nakladi UG Cvit Međugorje i MH Čitluk izašao novi broj (2/2002; br. 6) Cvitka, lista za sretno djetinjstvo. Uza stalne rubrike Moje zanimanje (gdje se djeci pribižuju različita zanimanja), Čarolija boje (gdje se predstavljaju likovni umjetnici) i dr., list obilježavaju mnogobrojni dječji, likovni i literarni, radovi.

U suradnji s »Večernjim listom« iz Zagreba MH Čitluk objavila je knjigu fra Ike Skoka Sto puta unatoč svemu. U knjizi su sabrane Skokove kolumne objavljivane na stranicama »Večernjeg lista«, u izdanju za BiH. Uz teološke elemete, tekstovi pokazuju vrsnog novinarskog analitičara.

Karlovac

MH Karlovac objavila je knjigu uglednoga hrvatskog pripovjedača, romanopisca i dramatičara Stjepana Mihalića (1901-1984) Ćaskanje u suton. Knjigu je priredio Slavko Mihalić.

26. veljače u Matici hrvatskoj u Zagrebu predstavljena je knjiga Imbre Ignjatijevića Tkalca Mladenačke uspomene iz Hrvatske u izdanju MH Karlovac. Knjigu su predstavli Andrea Feldman i akademik Vladimir Stipetić.

Do 7. VI. 2002. otvoren je natječaj Zdravko Pucak, za hrvatsku književnu nagradu za pjesništvo, koju je MH Karlovac ustanovila 1995. Najbolji mladi pjesnik (mlađi od trideset) u Hrvatskoj 13. VII. (Dan grada Karlovca) bit će nagrađen Plaketom i objavljivanjem knjige pjesama. Predsjednik prosudbenog povjerenstva akademik je Slavko Mihalić. Dva primjerka rukopisnih zbirki šalju se na adresu MH Karlovac: Banjavčićeva 8, 47000 Karlovac, s naznakom »za natječaj«.

Koprivnica

22. veljače 2002. u Galeriji Koprivnica (Zrinski trg 9/I) predstavljena je knjiga iz Male biblioteke MH Koprivnica, akademskog slikara Ivana Obsiegera U pitanju je odgovor, koju smo već spominjali u ovoj rubrici. O knjizi su, osim autora, govorili urednik Male biblioteke Dražen Ernečić te povjesničarka umjetnosti Draženka Jalšić. Ulomke iz knjiga čitao je glumac Sven Šestak.

Križevci

MH Križevci objavila je opsežnu knjigu dr. Franje Husinca Fran Gundrum Oriovčanin: gradski fizik u Križevcima. Knjiga koja obuhvaća medicinski, prosvjetiteljski, književni, prevoditeljski i arheološki rad Frana Gundruma (1856-1919) predstavljena je 22. veljače 2002. u Hrvatskome liječničkom domu (Šubićeva 9, Zagreb). Uvodnim riječima obratili su se Dubravko Orlić, predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora, Renata Husinec, predsjednica MH Križevci i urednica knjige, Goran Ivanišević, predsjednik Povjerenstva za etiku i deontologiju HLZ-a. O knjizi su govorili Biserka Belicza, sveučilišna profesorica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Vlaho Bogišić, ravnatelj Leksikografskoga zavoda, i potpredsjednik Matice hrvatske, Lelja Dobronić, povjesničarka i povjesničarka umjetnosti, počasna građanka grada Križevaca, Vladimir Dugački, predsjednik Hrvatskog društva za povijest medicine Hrvatskog liječničkog zbora i Franjo Husinec, liječnik-specijalist opće kirurgije. Tekstove je čitao glumac Zlatko Crnković, a u glazbenom programu nastupio je Ćirilo-Metodov kor, pod ravnanjem Darjane Blaće.

15. II. u 14 sati u MH Križevci, za mlađi uzrast organiziran je književni susret naslovljen Ljubav za početnike. Predstavljene su knjige Zvonimira Baloga Nevidljiva Iva (XV. izdanje), i Bosonogi general u autorovoj nakladi. U 17 sati istoga dana MH Križevci organizirala je i predstavljanje najnovije Balogove knjige, autobiografskog romana Predživot u nakladi PiP. Nakon uspješnih predstavljanja pripremljena je prigodna prodaja u povodu Valentinova.

Od 20. II. do 20. III. 2002. u prostorijama MH Križevci priređena je peta izložba u Ciklusu mladih autora. Izloženo je dvanaest bakropisa Vjerana Potočića (1970), nastalih u 1999. i 2001. godini. Razlikujući se numeracijom, svi izlošci naslovljeni su Dvostruki otisak imeginarne forme.

Kutina

1. II. 2002. održana je izborna godišnja skupštna MH Kutina. Za predsjednika je izabran srednjoškolski profesor Anre Juretić, kulturni djelatnik, posebice na području kazališnog života. Osim predsjednika, Upravni odbor sačinjavaju potpredsjednik Mladen Mitar, tajnik Dragutin Pasarić, blagajnica Ankica Livić i predsjednik podružnice u Popovači Dražen Kovačević. (Dragutin Pasarić)

8. II. 2002. u maloj dvorani Osnovne škole Vladimira Vidrića u Kutini, MH Kutina organizirala je predstavljenje biblioteke Croatica vinkovačkog nakladnika Riječ. Četiri kutinske osnovne škole dobile su na dar knjige Croatice (sto naslova). Posebno je predstavljena knjiga o Matku Peiću (Požega, 10. II. 1923 — Zagreb, 30. X. 1999). O njegovu stvaralaštvu i vezama s Moslavinom govorila je Darinka Netopil. Time je MH Kutina započela obilježavanje 160. obljetnice Matice hrvatske (10. II. 1842). (Dragutin Pasarić)

Makarska

16. I. 2002. održana je izborna skupština MH Makarska. Za predsjednicu je, po treći put, izabrana Ankica Ravlić.

Nova Gradiška

7. II. 2002. održana je godišnja skupština MH Nova Gradiška. Na skupštini su dodijeljena priznanja i zahvalnice zaslužnim članovima. Za predsjednika udruge ponovo je izabran Josip Ostić, koji je iznio program rada za 2002. Na skupštini su govorili i gosti iz Slavonskog Broda, Ivan Medved i Slavko Mirković. (Igor Pahljina)

Podstrana

9. II. 2002. u OŠu Strožancu održana je osnivačka skupština MH Podstrana. Za predsjednika je izabran Zlatko Juras. Na osnivanju udruge bio je prisutan potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić. Planirano je da će podstranska udruga MH biti suorganizator susreta haiku pjesnika u Milni na Braču.

Pregrada

U organizaciji MH Pregrada 8. II. 2002. u Knjižnici Pregrada svečano su proglašeni dobitnici nagrada za radove o temi zavičajnog krajolika u ovogodišnjem natječaju uz Dane Janka Leskovara. Odabrani radovi učenika osnovnih i srednjih škola objavljeni su u Zborniku na četrdesetak starana.

Primošten

MH Primošten objavila je treću zbirku pjesama Slavka Babačića Ćakule u stihovima. Pjesme su svrstane u nekoliko tematskih cjelina: Ćakule, Filozofiranje, Ljubav, Zavičaj i Učenici. Babačić se, osim pisanjem, bavi glumom i pjevanjem, a njegova mnogobrojna gostovanja u školama uvijek nailaze na topao prijem. U knjigu su uvršteni i kraći tekstovi posvećeni autoru, a napisali su ih učenici osnovnih i srednjih škola iz Splita, Šibenika, Podgorice Murtera, Zadra i Zagreba.

Slavonski Brod

MH Slavonski Brod priprema drugi broj Godišnjaka, koji će biti objavljen početkom jeseni. Zainteresirani za suradnju rukopise mogu slati u brodsku MH: Stadlerov trg 2, 35 000 Slavonski Brod.

Šibenik

MH Šibenik objavila je knjigu Mirjane Myriam Gajski Zavjet velikana. U knjigu je uvršten ciklus pjesama pod naslovom Zavjet velikana (izbor pjesama 1980-1990), pripovijetka Credo XXI. stoljeća, dva alegorijsko-scenska prikaza: Krešimir IV. veliki i Sinopsis, te baletni libreto Lepeza-Sfere. Slike i crteže u knjizi izradila je autorica, koja je do sada priredila trideset i jednu samostalnu izložbu u Hrvatskoj i dvanaest u inozemstvu. Godine 1961. izašla joj je zbirka Staklena česma s predgovorom Zlatka Tomičića, a 1975. Sunce u kaosu sa slikama i predgovorom Saše Vereša.

MH Šibenik i HKD Napredak iz Splita objavili su šestu knjigu šibenskoga nastavnika povijesti Zvonka Madunića, zbirku pripovjedaka Feniks. Mnoge pripovijetke, kojih je radnja smještena u Imotsku krajinu i Šibenik, napisane su prema istinitim događajima. Većina ih je već su objavljena, uglavnom u katoličkom tisku i »Hrvatskom slovu«. Na predstavljanju knjige u Šibeniku, 22. I. 2002. govorila je Vesna Mrša

Trogir

MH Trogir objavila je knjigu Ivana Pažanina Iz povijesti Vinišća i trogirskoga primorja. Autor na 370 strana prikazuje opću i gospodarsku povijest, te razlaže društvene i kulturne teme Vinišća.

Vinkovci

MH Vinkovci objavila je knjigu Ljiljane Kemec (r. 1969) Gdje sam ono stala? Riječ je o drugom književnom uratku mlade vinkovačke spisateljice, koja se javnosti prvi put predstavila 1998. knjigom Kažete rak... pa što onda? Nova knjiga skup je četrnaest autobiografskih priča vezanih uz autoričinu obitelj, prijatelje, Vinkovce, i sve ono što je obilježilo njezinu mladost i odrastanje. Ljiljana Kemec trenutačno radi u Vukovaru kao profesorica hrvatskog jezika. Na promociji knjige u Vinkovcima govorili su urednica Božica Ditrih te dopredsjednik MH Vinkovci Dražen Švagelj. (Aneta Pšihistal) Od 2. I. do 4. II. 2002. U Galeriji MH Vinkovci Slavonije sveta zemlja Hrvatska bile su izložene slike Dubravka Sertića. Sertić je do sada imao šest samostalnih izložbi. Član je HDLU-a.

Od 4. do 12. II. 2002. u izlogu Galerije MH izložene su maske koje su, u organizaciji Kazališta Joza Ivakić Vinkovci, izradila djeca vinkovačkih osnovnih škola.

14. II. 2002. u organizaciji MH Vinkovci mr. sc. Ivana Iskra Janošić, voditeljica Arheološkog odjela Gradskog muzeja Vinkovci, održala je predavanje na temu Rimski carevi rođeni u Cibalama (braća Valentinijan, rođen 321. i Valens, rođen 328). (Aneta Pšihistal)

Viškovo

25. siječnja 2002. na Skupštini MH Viškovo izabrana je nova predsjednica, Katarina Mrak.

Zadar

MH Zadar objavila novi broj (XLIX/2000; br. 1-3) »Zadarske smotre«, časopisa za kulturu, znanost i umjetnost. U četrdeset priloga obrađeni su kulturno-povijesni i umjetnički sadržaji: obljetnice, literarni radovi, Domovinski rat, in memoriam, prikazi knjiga i dr.

7. veljače 2002. u prostorijama Matice hrvatske prof. dr. Zoran Kravar, profesor na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, istaknuti krležolog, održao je predavanje: Miroslav Krleža kao društvena tema. (Zlata Derossi)

U organizaciji Matice hrvatske i Općine Škabrnja u srijedu 20. veljače 2002. održana je u Hrvatskoj kazališnoj kući promocija knjige Ante Milkovića Naša Škabrnja (izdanje Općine Škabrnja 2001). Knjigu su prikazali prof. Julije Derossi, prof. dr. Stijepo Obad, dr. sc. Marijan Diklić i autor knjige Ante Milković. Prihod od prodaje knjige namijenjen je izgradnji nove crkve Vele Gospe u Škabrnji, na mjestu istoimene crkve koja je porušena 18-19. studenoga 1991. (Zlata Derossi)

Vesna Zednik

Vijenac 209

209 - 7. ožujka 2002. | Arhiva

Klikni za povratak