Vijenac 209

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Archibald podučava djecu o arhitekturi

Francuski izdavač Norma Editions pokrenuo je arhitektonsku biblioteku Archibald za djecu od sedam do deset godina.

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Film o Kahnu

slika

Prošle je godine obilježena stogodišnjica rođenja Louisa Kahna (1901-74), što je poslužilo kao povod za novi dokumentarni film o jednom od najvažnijih američkih arhitekata dvadesetog stoljeća, a produkcija je filma, koji potpisuje Kahnov sin Nathaniel, u završnoj fazi. Kahn je rođen u Estoniji, ali je s obitelji već kao četverogodišnji dječak emigrirao u SAD. Odrastao je i školovao se u Philadelphiji, gdje je realizirao jedno od najutjecajnijih remek-djela poslijeratnog razdoblja, Richards Medical Research Building (1957-60). Do tada gotovo anoniman, pedesetdevetogodišnji je Kahn preko noći postao svjetski slavan, a njegova dinstinkcija služećih i služenih prostora postala je ideja vodilja njegova rada i uzor mnogim sljedbenicima. U najvažnija ostvarenja ubrajaju se Umjetnička galerija Yale (New Haven 1951-53), Institut Salk (La Jolla, 1959-65), zgrada Parlamenta u Dacci (1962-74), Muzej umjetnosti Kimbell (Fort Worth, 1967-72). Iako je uvriježeno mišljenje da je nadahnuće za svoju bezvremenu, gotovo platonsku, arhitekturu Kahn pronašao za posjeta Rimu, filmom se sugerira da je pravi izvor njegova pristupa u filadelfijskoj industrijskoj zoni Northern Liberties, gdje je odrastao.

Ando u Parizu

slika

U Parizu se priprema izgradnja novoga muzeja, koji najavljuju kao kulturnu atrakciju ravnu Guggenheimu u Bilbau i londonskom Tate Modern. Zaklada suvremene umjetnosti François Pinault udomit će najveću francusku privatnu zbirku, što uključuje tisuću djela majstora poput Picassa, Warhola, Modiglianija i Miróa, a u vlasništvu je Françoisa Pinaulta, jednog od najbogatijih Francuza, čije poslovno carstvo vrijedno četiri milijarde dolara uključuje aukcijsku kuću Christie's, Gucci, Yves Saint Laurent, Samsonite. Muzej vrijedan 140 milijuna dolara, bit će izgrađen prema projektu japanske arhitektonske zvijezde Tadaa Anda na mjestu nekadašnje tvornice automobila Renault na jugozapadnom rubu Pariza na otoku usred Seine. Muzej će površinom biti jednak Centru Pompidou te dva puta veći od muzeja u Bilbau. Francuski mediji procjenjuju da će trapezoidna građevina, koju opisuju kao »svemirski brod ovješen ponad rijeke«, transformirati zapušteno pariško predgrađe kao što je Guggenheim revitalizirao španjolski Bilbao. Odluka o Andovu izboru, kojem će muzej biti prva veća europska realizacija, dočekana je u Parizu s oduševljenjem.

Graphisoftov natječaj u Budimpešti

slika

Graphisoft raspisao je međunarodni natječaj za idejno rješenje konferencijskog centra u sklopu sjedišta kompanije u Budimpešti. Smješten na površini od 7,5 hektara uz rijeku Dunav u očuvanom prirodnom okolišu, Graphisoftov park čine high-tech građevine od cigle, stakla i čelika što se harmonično uklapaju uz postojeće spomenike industrijske baštine na lokaciji. Kada bude završen 2004, park će sadržavati petnaest niskih poslovnih zgrada ukupne površine 24 000 četvornih metara uz 80 posto slobodnih zelenih površina. Natječajem se traži rješenje konferencijskog centra površine 350 četvornih metara, s mogućnošću njegove impostancije iznad Dunava na zaostalom paru starih industrijskih nosača u koritu rijeke. Konferencijski centar bit će posvećen arhitektonskoj profesiji, izložbama i promociji kako struke tako i Graphisoftovih proizvoda i tehnologije. Rok za predaju radova je 31. svibnja, a rezultati će biti objavljeni na kongresu Međunarodne unije arhitekata UIA potkraj srpnja u Berlinu. Podrobnije informacije na adresi: competition@graphisoft.com.

Archibald podučava djecu o arhitekturi

slika

Francuski izdavač Norma Editions pokrenuo je arhitektonsku biblioteku Archibald za djecu od sedam do deset godina. Autori su prve tri knjige iz serije, koju simbolizira dječak u crvenom kombinezonu s trokutastom kapom, ilustrator Nestor Salas i kritičarka Christine Desmoulins, koja je već prije pisala priče i knjige za djecu o temi zaštite okoliša i baštine. Tri publicirane knjige opisuju tri različite vrste arhitekture: kanonsko ostvarenje moderne arhitekture, Le Courbusierovu vilu Savoye, Boite a Vent na Antilima Christiana Hauvettea (1994), ploveću kuću što se koristi snagom vjetra te Stade de France (M. Mcary, A. Zublena, M. Regembal, C. Costantini, 1998), javnu visokotehnološku građevinu. Atraktivne izgledom i lakorazumljive, ali ne banalne, knjige sadrže kratke bogato ilustrirane tekstove protkane igrama, vježbama i ostalim stimulacijama za pametne glavice, a mogu se nabaviti u pariškom Centru Pompidou.

Knjiga o arhitekturi Raše

slika

Rovinjski nakladnik Habitat, specijaliziran za teme istarske arhitekture, nakon knjige Antonija Rubbija Kuće za individualno stanovanje u Istri, u kojoj su sabrani tekstovi autora o temi obiteljske kuće, objavljeni prošle godine u »Glasu Istre«, nedavno je izdao još jednu vrijednu publikaciju pod naslovom Gustavo Pulitzer Finali: Raša-Arsia. Knjižica džepnog formata, koju potpisuje poznati riječki povjesničar umjetnosti Berislav Valušek, na stotinjak stranica donosi bogato ilustriran prikaz urbanizma i arhitekture rudarskog naselja Raše i njezina arhitekta Gustava Pulitzera Finalija (1887-1967). Raša je jedinstveni primjer planiranog naselja, oblikovana od urbanizma do detalja rukom istog autora. Izgrađena u jednom dahu 1936-37. godine, iznimna modernistička cjelina Raše bila je dugo zaobilažena jer je nastala u doba fašističke Italije, a najnovijom se publikacijom ispravlja ta pogreška.

Vinko Penezić

Vijenac 209

209 - 7. ožujka 2002. | Arhiva

Klikni za povratak