Vijenac 208

Film

FILMSKA ČETVRT

Um caruje

S osam nominacija za Oscar 2001, uključujući kategorije najboljeg filma, najbolje režije i najbolje glavne muške uloge, u hrvatska kina 28. veljače stiže biografska drama Genijalni um redatelja Rona Howarda (Apollo 13), u kojoj matematičara Johna Forbesa Nasha Jr., dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju 1994, tumači Russell Crowe.

FILMSKA ČETVRT

Um caruje

slika

S osam nominacija za Oscar 2001, uključujući kategorije najboljeg filma, najbolje režije i najbolje glavne muške uloge, u hrvatska kina 28. veljače stiže biografska drama Genijalni um redatelja Rona Howarda (Apollo 13), u kojoj matematičara Johna Forbesa Nasha Jr., dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju 1994, tumači Russell Crowe. Izvrsno odglumivši genijalnoga znanstvenika, u tridesetoj godini oboljela od paranoidne shizofrenije, Crowe bi nakon trijumfa s Gladijatorom lako mogao doći do svoga drugog Oscara. Premda ove godine to neće poći za rukom lanjskom laureatu redatelju Stevenu Soderberghu (Traffic), akcijska komedija o pljački triju kasina u Las Vegasu Jedanaest veterana s Georgeom Cloonyjem u glavnoj ulozi pred našu kinopubliku stiže 21. veljače s epitetom najvećega Soderberghova komercijalnog uspjeha u karijeri. Naposljetku, u zagrebačkoj Kinoteci 26. veljače završava ciklus radova Rainera Wernera Fassbindera, i to filmovima Brak Marije Braun, Lili Marleen i Čežnja Veronike Voss.

Idu dani

Do 25. veljače traje natječaj za prijavu radova za 11. dane hrvatskog filma, a kako je najavio Lukas Nola, predsjednik Organizacijskog odbora, rezultati će biti objavljeni 18. ožujka. Zanimljivo je da je poznat samo dan otvaranja manifestacije, 8. travnja, ali ne i dan zatvaranja, jer će točno trajanje ovisiti o broju filmova odabranih za prikazivanje. Uz nagrade Oktavijan u kategorijama kratkometražnog i srednjometražnog igranog filma, animiranog filma, eksperimentalnog filma, glazbenog spota, namjenskog filma te kratkometražnog i srednjometražnog dokumentarnog filma, stručni će ocjenjivački sud na čelu s Biljanom Čakić-Veselić (Dečko kojem se žurilo) dodijeliti i festivalski Grand Prix. U popratnom će se programu, među ostalim, prikazati i izbor radova Petra Krelje, Zorana Tadića, Eduarda Galića i Bogdana Žižića te ponajbolji naslovi s nekoliko svjetskih festivala dokumentarnih filmova. Uz izvršnu produkciju Zagreb filma, 11. dani hrvatskog filma održavat će se u prostoru zagrebačke Kinoteke.

Obale La Manchea

slika

Ovogodišnja svečana dodjela nagrada Britanske akademije za filmske i televizijske umjetnosti, BAFTA, održat će se 24. veljače u Londonu. Za nagradu Alexander Korda, namijenjenu britanskom filmu godine, bore se Gosford Park, Dnevnik Bridget Jones, Harry Potter i kamen mudraca, Iris i Me Without You. Ostale kategorije uključuju i inozemne kandidate, pri čemu su najveći favoriti Moulin Rouge i Gospodar prstenova — Prstenova družina, nominirani u čak dvanaest kategorija. Jednu više, trinaest, ima Amélie, ali u natjecanju za nagradu francuske kinematografije, César, čiji će dobitnici biti poznati 1. ožujka na svečanosti u Parizu. Komediji Jean-Pierrea Jeuneta najveći su pak suparnici filmovi Sur mes levres, La chambre des officiers, Chaos te Vučja družina.

Pakao rata

slika

http://www.weweresoldiers.com/ U režiji Randalla Wallacea (Čovjek sa željeznom maskom) i s Melom Gibsonom u glavnoj ulozi, pred američku kinopubliku 1. ožujka stiže ratna drama We Were Soldiers. Riječ je o ekranizaciji istoimene knjige Joea Gallowaya i generala Halea Moorea, zapravo kronologiji događaja iz listopada i studenog 1965, kada je četiri stotine američkih vojnika tijekom rata u Vijetnamu više od mjesec dana okruživalo dvije tisuće sjevernovijetnamskih boraca. Gibson tumači samog Moorea, tadašnjeg zapovjednika američkih postrojbi, koji je tu ratnu epizodu opisao kao jednu od najstrašnijih u cijelom ratu. U ostalim ulogama Wallaceova i Gibsonova filma, koji su inače surađivali i na Hrabrom srcu, nastupaju Sam Elliott, Greg Kinner i Madeleine Stowe.

Knjiga

Carstvo sunca i — filma

slika

http://www.amazon.com/ Radeći zajedno na šesnaest filmova (Sedam Samuraja, Rashomon) redatelj Akira Kurosawa (1910-1998) i glumac Toshiro Mifune (1920-1997) najzaslužniji su za poslijeratni uzlet japanske kinematografije i njezin uspjeh diljem svijeta. A upravo je njima posvećena opsežna knjiga Stuarta Galbraitha The Emperor and the Wolf: The Lives and Films of Akira Kurosawa and Toshiro Mifune, koja je ovih dana izišla iz tiska. Cijena: 28 $.

Časopis

Znate li japanski?

http://www.kindaieigasha.co.jp/screen/ ...ne znate li, uživat ćete barem u izvrsnu grafičkom prijelomu i fotografijama na više od dvjesto stranica vodećega japanskog filmskog magazina »Screen« za kojeg se tvrdi da je među najboljima na svijetu.

CD

Kraljica prokletih

slika

http://www.amazon.com/ Tragično preminula u zrakoplovnoj nesreći u kolovozu prošle godine, američka pjevačica i glumica Aaliyah (Romeo mora umrijeti) nije dočekala premijeru svoga posljednjeg filma, horora Queen of the Damned 22. veljače. Stoga CD s glazbom iz filma nema njezinih pjesama nego su izvođači Marilyn Manson, Papa Roach i Disturbed. Cijena: 14,99 $.

Internet

Baltazar za dobrodošlicu

slika

http://www.zagrebfilm.hr/ Osnovan 1956, Oscar za produkciju Vukotićeva Surogata dobio 1962, proizveo šestotinjak filmova, ukratko, Zagreb film, čiju web-stranicu možete pratiti na navedenoj adresi, osobito zanimaju li vas skori 11. dani hrvatskog filma.

Boško Picula

Vijenac 208

208 - 21. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak