Vijenac 208

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Prvo izdanje Harryja Pottera za deset tisuća funti

Prvo izdanje prve knjige o Harryju Potteru prodano je na londonskoj aukciji za deset tisuća funti.

KNJIŽEVNI GLOBUS

Prvo izdanje Harryja Pottera za deset tisuća funti

slika

Velika Britanija Prvo izdanje prve knjige o Harryju Potteru prodano je na londonskoj aukciji za deset tisuća funti. Harry Potter i kamen mudraca autorice J. K. Rowling prvi je u seriji pustolovina dječaka čarobnjaka, knjigâ koje su ukupno prodane u više od sto milijuna primjeraka u cijelom svijetu. Vrijeme će pokazati da je to najvažnija dječja knjiga od Gospodara prstenova — rekao je Adrian Harrington, knjižar iz Londona, koji je kupio to prvo izdanje, jedno od oko tristo u optjecaju. Knjigu Harrington namjerava ponuditi na prodaju u vlastitoj knjižari.

Umro Claude Brown

slika

SAD Američki pisac Claude Brown, autor svjetskoga bestselera o životu u Harlemu, umro je u dobi od šezdeset i četiri godine. Njegov roman Manchild in the Promised Land, objavljen 1965. godine, preveden je na četrnaest jezika, a samo u Americi prodan je u četiri milijuna primjeraka te ide u obaveznu školsku lektiru. Premda roman nije sasvim autobiografski, autor se koristio vlastitim iskustvom odrastanja među narkomanima, prostitutkama i ubojicama u crnačkom dijelu New Yorka. Sam Brown, koji je u dobi od osam godina izbačen iz škole, priključio se bandi, a kao trinaestogodišnjak zadobio je prostrijelnu ranu. Poslije je poslan u dječji dom, vratio se u školu, završio pravni fakultet i počeo se baviti pisanjem.

Završene pripreme za njemačku književnu nagradu

Njemačka Završene su pripreme za prvo davanje Njemačke književne nagrade, koja treba biti predana 21. ožujka, javio je Njemački savez knjižara u Leipzigu. Čitatelji za svoga favorita za nagradu publike trenutno mogu glasovati u knjižarama ili preko Interneta. Njemačka književna nagrada medijska je nagrada, koja će ove godine na sajmu knjiga u Leipzigu biti predana prvi put, i to u devet kategorija. Nominiran je dvadeset i jedan autor, među njima Umberto Eco, Juli Zeh, Dietrich Schwanitz, Alfred Biolek i Petra Gerster, a pobjednici će biti objavljeni na gala priredbi u Leipzigu. http://www.deutscher-buecherpreis/de

Svađa oko Celine ostavštine

slika

Španjolska Tri tjedna nakon smrti španjolskoga nobelovca Camila José Cele započela je svađa oko njegove ostavštine. Cela je u oporuci sve ostavio drugoj supruzi Marini Castano, dok je njegov jedini sin Camilo José Cela Conde dobio tek jednu sliku Joana Miróa, u vrijednosti od oko sedamsto tisuća eura. Između Cele i njegova sina, profesora antropologije, došlo je do loma nakon što se Cela nakon četrdeset i pet godina braka rastao od supruge Rosario Conde i oženio četrdeset godina mlađu novinarku Marinu Castano. Prema španjolskom pravu, sinu pripada najmanje trećina ostavštine. Trenutno se ustanovljava koliko je vrijedna ostavština, u koju pripada i Celina zaklada, čija se vrijednost procjenjuje na više od osam milijuna eura. U njoj su spremljeni originalni Celini rukopisi, gotovo sto tisuća pisama i oko petsto umjetničkih djela.

Muzej Güntera Grassa u Gdanjsku

Poljska Umjetnička inicijativa iz Gdanjska želi njemačkom nobelovcu Günteru Grassu posvetiti muzej u njegovu rodnom gradu. Sam Grass pozdravio je ideju i pozvao četrdeset inicijatora na suradnju s drugim ustanovama koje su mu posvećene, a već je inicijativi poslao i veći broj svojih knjiga. Kako je javljeno, Grassova je želja da se muzej ponajprije bavi gradskom poviješću Gdanjska, gdje je Grass rođen 1927. godine. Grad je nakon Drugoga svjetskog rata pripao Poljskoj. Grassove knjige prevedene su na tridesetak jezika, a njegov najpoznatiji roman Limeni bubanj, čija se radnja odigrava u Gdanjsku, Volker Schlöndorf pretvorio je u film.

Otkriveni akvareli Williama Blakea

slika

Velika Britanija Vrijedna zbirka od devetnaest akvarela pjesnika Williama Blakea otkrivena je nakon čak 165 godina. Akvarele, originalne ilustracije za pjesmu Roberta Blaira The Grave, napisanu 1743. godine, kupio je 1804. od Blakea, koji je tada živio u siromaštvu, izdavač novog izdanja pjesme. Akvarelima se zatim izgubio svaki trag, nakon što je izdavačeva udovica prodala originale na aukciji u Edinburghu 1836. za jednu funtu i pet šilinga. Akvarele je otkrio knjižar Dominic Winter u Swindonu prije nekoliko mjeseci. Vrijednost akvarela, čiju su autentičnost sada potvrdili stručnjaci, procjenjuje se na oko milijun funti.

Književni susreti u Portugalu

Portugal U sjevernoportugalskom gradu Póvoa de Varzim otvoren je treći po redu književni susret, Correntes D'Escritas, na kojemu se okupljaju iberski pisci, prevoditelji, profesori književnosti i izdavači. Na susretu ove godine sudjeluju Portugalci Vasco Graca Moura, Armando Silva i drugi, Španjolci José Manuel Fajardo, Rosa Montero i Jorge Urrutia, Brazilac Joao Ubaldo Ribeiro, iz Urugvaja Mario Delgado Aparaín i drugi. Na otvaranju je predstavljen književni časopis »Correntes d'Escritas«, posvećen djelima prisutnih spisatelja, a susret uključuje program poezije, kazališta, izložbi i predstavljanje dvadesetak knjiga.

Iva Krtalić

Vijenac 208

208 - 21. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak