Vijenac 208

Glazba

DVD opera

Poslastica za slušalice

Giacomo Puccini, La Boheme, Arthaus Musik, 116 minuta

DVD opera

Poslastica za slušalice

Giacomo Puccini, La Boheme, Arthaus Musik, 116 minuta

Slavna opera Giacoma Puccinija La Boheme, praizvedena 1896. godine pod dirigentskim ravnanjem velikog Artura Toscaninija, doživjela je brojna uprizorenja zabilježena na audio i videozapisima.

Na ovom DVD-u je izvedba La Boheme na pozornici The San Francisco Opera iz 1988. godine. Redatelj uprizorenja je Francesca Zambello. Sopranistica Mirella Freni nastupila je u ulozi Mimi. Od njezinih brojnih nastupa u toj ulozi najčuveniji je onaj iz La Scale u režija Franca Zeffirellija i uz dirigentsko vodstvo Herberta von Karajana. Karijera Mirelle Freni trajala je više desetljeća, a započela je uspješnim debijem 1955. godine. Vrijeme gotovo da nije ostavljalo traga na njezinu glasu pa i ovom prilikom, više od dvadeset godina nakon što je prvi put u San Franciscu 1967. pjevala Mimi, njezin glas zvuči svježe i uvjerljivo. Te daleke 1967. partner joj je također bio Luciano Pavarotti, a bio je to njegov američki debi. Pavarottijevi pjevački počeci usko su vezani uz La Boheme. Ulogom Rodolfa predstavio se na svim važnijim svjetskim pozornicama. Prepoznatljiva topla boja te prirodnost njegova glasa i ovom je prilikom došla do izražaja.

Freni i Pavarotti često su zajedno nastupali u La Boheme a to im je omogućilo da do detalja usklade svoje glumačke izvedbe; što je zajedno s odličnim pjevanjem rezultiraju uvjerljivošću koja je vidljiva u cijeloj predstavi, dok su vrhunci dosegnuti posebice krajem prvog čina (Che gelida manina i Si. Mi chiamano Mimi). Koliko su Mirella Freni i Luciano Pavarotti bili uspješni u portretiranju likova Mimi i Rodolfa potvrđuje i podatak da je upravo njima pripala čast da pjevaju na svečanoj izvedbi u povodu stogodišnjice praizvedbe La Boheme.

Kontrast dubokoj i tragičnoj ljubavi između glavnih protagonista predstavlja ljubav između Mussete i Marcella. Sopranistica Sandra Pacetti odlično je interpretirala lik isprva površne Mussete koja potom spozna snagu prave ljubavi, a vrlo dobrog partnera imala je u Marcellu Gina Quilica.

Scenografija tamnih prigušenih tonova, među kojima prevladava tamnosiva, za koju je zaslužan David Mitchell, uspješno je dočarala boemsko, odnosno siromašno okružje u kojem se kreću i žive likovi. Tome je pripomogla i nenametljiva kostimografija Jeanne Button i Petera Halla u kojoj je prisutna slična paleta boja, s iznimkom Mussetina odgovarajuće istaknutog kostima intenzivnijih boja u drugom činu.

Pred nama se nalazi po mnogo čemu izniman DVD. U ulogama glavnih protagonista možemo vidjeti jednog od najpopularnijih tenora današnjice i jednu od velikih sopranistica dvadesetog stoljeća. Vrlo dobru kvalitetu slike prati i odličan dolby-digital zvuk koji nam omogućuje da uživamo u svakom tonu i u potpunosti doživimo svu ljepotu opere. Izdanje prati višejezična knjižica u kojoj, osim bilješke o kompozitoru i podataka o produkciji, možemo pročitati i bilješke o svim solistima (na žalost ne i na hrvatskom jeziku). DVD u Hrvatskoj distribuira Enograd.

Goran Ivaniš

Vijenac 208

208 - 21. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak