Vijenac 208

Film

Glumac iz sjene

Paul Bettany

Glumac neobičnih likova, ćudljivih karaktera — hladnih i prpošnih, Paul Bettany podsjeća na vitka i visoka, svijetla skandinavska božanstva, sposoban za najradikalnije — najokrutnije jednako kao i najtoplije emocije

Glumac iz sjene

Paul Bettany

Glumac neobičnih likova, ćudljivih karaktera — hladnih i prpošnih, Paul Bettany podsjeća na vitka i visoka, svijetla skandinavska božanstva, sposoban za najradikalnije — najokrutnije jednako kao i najtoplije emocije

Jedan od najtalentiraniji britanskih glumaca mlađe generacije, Paul Bettany, rođen 25. svibnja 1971. godine u Londonu, i sam potječe iz kazalištu usmjerene obitelji (otac, majka, te baka i djed s majčine strane — svi su dali svoj obol ovoj grani umjetnosti). Obrazovanje je stekao u londonskom Drama Centre, te na pozornici u mnoštvu klasičnih komada glumi još od tinejdžerskih dana. Sezonu je proveo i s čuvenom Royal Shakespeare Company, no većinu energije u to doba školovanja usmjerava na televiziju, gdje se počesto i pojavljivao. Tako mu je jedna od najdojmljivijih tadašnjih rola ona Jamesa Steerfortha u TNT-jevoj produkciji Davida Copperfielda.

Bettanyjeva filmska iskustva započinju 1997. godine, dramom redatelja Seana Mathiasa smještenom u Drugi svjetski rat — Bent (u kojoj su mu partneri bili i Ian McKellen i Jude Law), a u kojoj je portretirao SS-ova časnika zadužena za zarobljenike koncentracijskog logora Dachau; te iako njegov lik do izražaja dolazi tek pred sam kraj filma i scene s njim su rijetke, Bettanyjeva iznimno duboka i emotivna izvedba dovoljno je impresivna da sugerira sve strahote koje su prolazili homoseksualci za vrijeme Holokausta.

Ledeni prodorni pogled

Sljedeću dojmljivu ulogu ostvario je u drami The suicide Club ili Robert Louis Stevensons Game of Death, kao suicidalni mladić koji gubi sve čime se njegova obitelj nekoć dičila, priključen dekadentnom elitističkom klubu potencijalnih samoubojica. No prva veća kritičarska priznanja dobiva za ulogu neimenovana gangstera — mlađe verzije Malcoma McDowella (i samog kultne ekscentrične figure, kakav bi status mogao pratiti i mladog Bettanyja) kao okorjela psihopata opsjednuta moći — tašta i zavidna, odana isključivo samome sebi; a koji do kraja filma ostaje ogoljen i od trunke humanosti — i za koga je ubojstvo jedini trenutak čistoće i emotivna oslobođenja (poput protagonista iz Američkog psiha), što je Bettany dočarao nevjerojatno bešćutnim i emotivno posve šupljim i ledenim prodornim pogledom — u Paul McGuiganovom Gangsteru broj 1.

Inteligentno pristupajući i svojim dvjema sljedećim sporednim, ali i vrlo dojmljivim (donekle sličnim iako temeljno bitno različitim) ulogama — onoj »halucinacije« genijalnog no ujedno i šizofreničnog uma Russela Crowea u Genijalnom umu, te elokventnog književnika — šarlatana i hazardera Geoffreya Chaucera; u viziji redatelja i scenariste Briana Helgelanda lakomislenog i bezbrižnog, u rock-medijevalnom anakronizmu Legenda o vitezu, Bettany se iskazao i kao vrstan komičar posebne snage i širokog glumačkog izričaja. Sljedeći mu je važniji projekt Dogville kultnog filmaša Larsa von Triera s Nicole Kidman i Stellanom Skaarsgardom, a od recentnijih projekata važno je spomenuti Mood Swingers i Morality Play.

Glumac neobičnih likova, ćudljivih karaktera — hladnih i prpošnih, Paul Bettany podsjeća na vitka i visoka, svijetla skandinavska božanstva, sposoban za najradikalnije — najokrutnije jednako kao i najtoplije emocije.

Katarina Marić

Vijenac 208

208 - 21. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak