Vijenac 208

Maticahrvatska

Mirna Cvetnić

»Kolo« i »Hrvatska revija« u Splitu i Kninu

U dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, 14. veljače 2002. predstavljeni su časopisi »Hrvatska revija« i »Kolo« te izbor iz Matičinih izdanja

»Kolo« i »Hrvatska revija« u Splitu i Kninu

U dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, 14. veljače 2002. predstavljeni su časopisi »Hrvatska revija« i »Kolo« te izbor iz Matičinih izdanja

Nakon uvodnih riječi Marka Duvnjaka publiku je pozdravio Mario Mimica. O temeljnim okvirima i profilu »Hrvatske revije« govorio je književni kritičar Ivan J. Bošković.

Komparativnu analizu »Hrvatske revije« učinio je Drago Šimundža. Nakon njega o »Hrvatskoj reviji« govorio je njezin glavni urednik Mladen Klemenčić te istaknuo kako bi se »Hrvatska revija« mogla definirati kao znanstveno-popularno glasilo usmjereno društvenim znanostima, ali zainteresirano i za prirodoznanstvenu tematiku. Osobito je naglasio vizualnost »Hrvatske revije« te je napomenuo kako se likovnim prilozima pridaje važna uloga u prezentaciji materijala. Nadalje je spomenuo posljednji broj i njegov sadržaj u kojem je glavna tema Baskija, a od ostalih je izdvojio Hrvatske otoke, Dubrovačke krčme, Prve studentice u Hrvatskoj, Putopis o Berlinu i druge. Sljedeći broj donosi veliki temat o svecima zaštitnicima.

Vlaho Bogišić, glavni urednik časopisa »Kolo«, najstarijega hrvatskog časopisa za kulturu i književnost, utemeljena 1842, osvrnuo se na povijest časopisa. Nakon toga opisao je sadržaj dva posljednja broja, u kojima se ističu temati Konzerviranje i restauriranje, Novi američki feljton, Žena, povijest, književnost i Internet.

Završnu riječ imao je potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić koji je govorio o izdanjima Matice hrvatske i izloženim izabranim knjigama. S ponosom je naglasio 160. obljetnicu Matice hrvatske koja se navršava ove godine. Sutradan, 15. veljače 2002, u Domu kulture (Stara gimnazija) u Kninu održana je istovjetna promocija »Hrvatske revije« uz prigodnu izložbu Matičinih izdanja. Program je vodio fra Frano Milanović Litre, predsjednik ogranka Matice hrvatske u Kninu, dok je o časopisu govorio glavni urednik Mladen Klemenčić, a o knjigama potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić.

Mirna Cvetnić

Vijenac 208

208 - 21. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak