Vijenac 208

Glazba

METROPOLITAN

Jerry Springer Opera

Tko kaže da opera ne može komentirati suvremene teme, biti skeptična prema modernom društvu i, uopće, osvojiti 21. stoljeće? Skladatelj Richard Thomas i tekstopisac Stuart Lee dosjetili su se uglazbiti ništa drugo nego — Jerry Springer Show!

METROPOLITAN

Opera

Suvremena postava Krabuljnog plesa u Londonu

slika

Dvadeset i prvi veljače u Engleskoj nacionalnoj operi u Londonu prva je večer prikazivanja Verdijeve opere Krabuljni ples. Redatelj Calixto Bielto bitno je osuvremenio operu, pa se gledatelji upozoravaju na neke prizore nasilja, crni humor i, Verdijevim riječima rečeno, »vatru, uzbuđenje i nered«. Oni kojima se svidjela Bieltova postava Don Giovannija, sigurno će oduševljeno dočekati i Krabuljni ples, a osim 21. veljače moći će ga gledati i 27. veljače, 1, 5, 8. i 13. ožujka te 4. travnja 2002. Predstava je rađena u koprodukciji s Gran Teatre del Liceu iz Barcelone i Kraljevskom danskom operom iz Kopenhagena.

Jerry Springer Opera

slika

Tko kaže da opera ne može komentirati suvremene teme, biti skeptična prema modernom društvu i, uopće, osvojiti 21. stoljeće? Skladatelj Richard Thomas i tekstopisac Stuart Lee dosjetili su se uglazbiti ništa drugo nego — Jerry Springer Show! Njihova je ideja bila da konvencionalne operne gledatelje pretvore u gledatelje kvazitelevizijskog showa u kojemu glavni junaci iznose svakodnevne probleme pjevajući... Opera je već zaživjela u obliku glazbene radionice tijekom kolovoza i rujna 2001, a sada se ponovno vraća u Staru vijećnicu u Londonu, gdje će se prikazivati od 5. do 23. veljače 2002. Znatiželjnici se o detaljima mogu raspitati na brojeve telefona +44 (0) 20 7928 6363 i +44 (0) 20 7223 2223.

Rajnino zlato u Münchenu

slika

Zubin Mehta dirigirat će u Münchenu prvu operu iz Wagnerove tetralogije o prstenu Nibelunga, Rajnino zlato. Opera je već izvedena 10. veljače, ali će se prikazivati i 24. i 28. veljače te 6. i 14. ožujka 2002. Uz ansambl Bavarske državne opere kao solisti nastupit će: John Tomlinson u ulozi Wotana, Franz-Josef Koppelmann u ulozi Albericha te Mirjana Lipovšek u ulozi Wotanove žene Fricke.

Nove web-stranice

Decca Music Group obnovila je prisutnost na Internetu na čak dvije nove web-stranice: www.deccaclasssics.com i www.philipelassics.com. Dvije stranice, između ostaloga, sadrže i informacije o pjevačima (pretraživanje je vrlo jednostavno), te videoisječke iz opera. I Udruženje Metropolitan opere (Metropolitan Opera Guild) ima novu stranicu: www.metguild.org. Tu je moguće naći informacije o svemu što je u djelokrugu Udruženja, od Odjela za obrazovanje do opernog dućana.

Direktori Opernog festivala u New Jerseyu

Kada je Karen Tiller napustila mjesto generalnoga direktora Opernog festivala u New Jerseyu, omogućila je otvaranje dva nova slična mjesta: mjesto umjetničkog direktora, koje je dobio David Agler, i mjesto izvršnog direktora, koje je zauzeo Douglas Rubin. Čini se da je Karen radila za dvojicu, kada su festivalsku sezonu 2002. morala organizirati dva direktora umjesto jedne direktorice.

Raspjevani časopis: »The Singer«

slika

Britanski časopis »The Singer« živo opisuje svijet pjesama, pjevača i svega što pjevačka profesija zahtijeva. Pokriva pjevačka područja od opere i operete, kabareta, mjuzikla, do gospela i koralnog pjevanja, a donosi informacije o audicijama i natjecanjima, portrete zvijezda, recenzije, pa čak govori i o zdravstvenim problemima pjevača i kako ih riješiti. Polugodišnja je pretplata 12 funti (tri broja) online, a može se naručiti na web adresi www.rheingold.co.uk.

Irena Paulus

Vijenac 208

208 - 21. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak