Vijenac 208

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Braća Giorgio i Alberto

Minhenski Lehnbachhaus priredio je izložbu Die andere Moderne: de Chirico / Savinio, retrospektivu sa sto dvadeset slika braće Giorgia de Chirica i Alberta Savinija.

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Braća Giorgio i Alberto

slika

München Minhenski Lehnbachhaus priredio je izložbu Die andere Moderne: de Chirico / Savinio, retrospektivu sa sto dvadeset slika braće Giorgia de Chirica i Alberta Savinija. Izdvojeni su radovi iz razdoblja 1909-1919, nakon što su zajedno proveli nekoliko godina na minhenskoj akademiji. De Chiricova pittura metafisica u ovom je kontekstu dovedena u vezu s tridesetak Savinijevih djela. S obzirom na minhenske rajterovce, njih su dvojica doista andere Moderne, veliki revolucionari budućih talijanskih umjetničkih nahođenja. Informirajte se na http://www.dechirico.de i http://www.savinio.de, a ako ste u Münchenu do 10. ožujka, pogledajte izložbu.

Informacije i znanstveni koncepti

London The South London Gallery prvi je put postavila samostalnu izložbu Supercollider Keitha Tysona, koja je otvorena do 17. ožujka. Tyson je izložio radove koji proistječu iz njegove fascinacije informacijama i znanstvenim konceptima koji se zasnivaju na znanstvenim teorijama i filozofskim argumentima. Njegova je želja istraživanje i uporaba informacija kojima stvara iznimno složene crteže, objekte i sustave, a koji pokušavaju objasniti naše postojanje. O tim se konceptima informirajte na internetskoj stranici galerije http://www.southlondongallery.org.

Obnovljeni Giotto

slika

Padova U Padovi će, za svekoliku javnost, 18. ožujka biti otvorena potpuno restaurirana Cappella degli Scrovegni. Giottove freske u kapeli, s više od stotinu religijskih prizora, zauzimaju površinu od devetsto četvornih metara i slikane su od 1303. do 1305. Restauratorica Enrichetta Capodilista izjavila je da rad na Giottovim freskama dokazuje njegovo majstorstvo i da je bila povlastica obnavljati freske tako velika majstora. Tijek ostalih radova pogledajte na http://www.icr.arti.beniculturali.it/scrovegni.htm.

Varijacija oblika i boja

slika

Québec Izložba Ponctuations Kanađanina Denisa Juneaua u Musée du Québec kombinacija je intuitivnog i racionalnog. Istražujući različite oblike vizualnog izričaja, umjetnik je prije više od četrdeset godina postao predvodnikom geometrijske apstrakcije u Québecu i Kanadi. Više od sto deset izloženih djela pokazuje korijene i razvoj njegova umjetničkog rječnika. Juneau, zbog svojih radova, nije proglašen ni slikarom, ni kiparom, ni dizajnerom, nego plastičarem. Pobliže o izložbi, koja je otvorena do 7. travnja, potražite na http://www.mdq.org.

Knjige

slika

John M. Camp, The Archaelogy of Athens, Yale Univ Press, 2002. John M. Camp, direktor arheoloških istraživanja atenske agore, napisao je knjigu u kojoj obuhvaća spomenike antičke Atene i Atike od najstarijih razdoblja pa do 6. stoljeća. Citirajući Plutarha i Pauzaniju, Camp izvlači na vidjelo povijest antičke Atene kroz njezinu arheološku ostavštinu. Knjiga posvećena arheološkom razgledu Atene, spomenik po spomenik, postaje up-to-date izdanje s velikim brojem inskripcija i ilustracija koje nam otkrivaju grčku civilizaciju. Prema posljednjim podacima, knjiga bi trebala biti tiskana do kraja veljače.

CD-ROM

slika

The Renaissance of Florence, E. M. M. E. Interactive Ovaj CD-ROM pokušava uloviti dijelove firentinskog naslijeđa i umjetničkog bogatstva. On priča priču od Giotta do Michelangela. Informacije o kolijevci renesanse podijeljene su na arhitekturu, slikarstvo i skulpturu s mnoštvom primjera, a većina od njih dolazi u audioformatu, poput TV dokumentaraca. Razgledavajući umjetnička i arhitektonska djela, korisnik ovoga CD-ROMA dolazi do biografija koje su zapravo izvaci Vasarijevih Životopisa. Pored svega toga, tu možete ponešto saznati o povijesti Firence i Toskane...

Internet

slika

http://www.pipilottirist.net Ova nam internetska stranica predstavlja švicarsku videoumjetnicu Pipilotti Rist. Uz opširnu biografiju, bibliografiju, guestbook i odabrana djela te linkove, Pipilotti Rist predstavlja nam audio-vizualni projekt nazvan Swiss Himalaya. Uz uporabu bijele, plave i zelene te orijentalni ugođaj, sastavni dio projekta čini i miješanje tradicionalne i suvremene glazbe. Pipilotti Rist, rođena 1962. godine, studirala je u Beču i Baselu komercijalnu umjetnost, ilustraciju, fotografiju i vizualne komunikacije. Danas radi na UCLA kod Paula McCarthyja i Chrisa Burdena.

Marko Kružić

Vijenac 208

208 - 21. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak