Vijenac 208

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Adams u sjećanje na napad

Američki skladatelj John Adams bit će autor djela u sjećanje na prvu obljetnicu terorističkog napada na Ameriku 11. rujna prošle godine.

GLAZBENI GLOBUS

Milanska drama od stakla

Milano Netom se preselio u novu kazališnu kuću, ansambl La Scale morao je na nekoliko dana zatvoriti vrata Teatra Arcimboldi. Razlog tome jedna je od stotinu staklenih ploča veličine metar s pola metra i težine od gotovo dvije stotine kilograma koja se 30. siječnja tijekom izvedbe baleta Excelsior srušila sa zida dvorane na dio gledališta, nasreću bez ljudskih žrtava. Događaj je, sasvim očekivano, uzbunio duhove talijanskih političara. Gradonačelnik Milana Gabriele Albertini izjavio je da odgovornost za nezgodu ne snosi grad, nego investitor kazališta, tvrtka Pirelli. Pirellijevi stručnjaci pretpostavljaju da se ploča odvojila zbog visoke temperature koju je stvorila rasvjeta postavljena između ploče i zida, a njihovi kolege iz agencije za istraživanje stakla Stazione Sperimentale del Vetro vjeruju da je do odvajanja došlo zbog skrivene pogreške u staklu ili u postavljanju. Arhitekt Vittorio Gregotti i Carlo Puri Negri, upravitelj Pirellijeve podružnice zadužene za gradnju kazališta, upozoravaju pak da je do nezgode moglo doći i ljudskom greškom: netko je mogao otvoriti mala vrata postavljena visoko u zidu dvorane i oštetiti konstrukciju ploče. Pokretne ploče postavljene su s dvostrukom svrhom: zbog rasvjete i zbog akustike. Iako su intendant Scale Carlo Fontana i glazbeni upravitelj kuće Riccardo Muti izrazili sklonost tradicionalnim drvenim akustičkim elementima, arhitekt Gregotti odlučio se ipak za staklene ploče. Javnost postavlja opravdana pitanja o sigurnosti Teatra izgrađena u dvadeset i sedam mjeseci. U izjavi kuće najavljeno je da će sve ploče biti odstranjene »zbog sigurnosti sve dok se ne dobiju rezultati istrage koja je u tijeku«, dok milanski državni tužitelj razmišlja o mogućnosti otvaranja istrage.

Adams u sjećanje na napad

slika

New York Američki skladatelj John Adams bit će autor djela u sjećanje na prvu obljetnicu terorističkog napada na Ameriku 11. rujna prošle godine. Naručitelj je djela Njujorška filharmonija. Naručena skladba već ima i naslov: On the Transmigration of Souls, sastav: zbor i orkestar, i trajanje: dvadeset do dvadeset i pet minuta. Djelo će biti izvedeno sljedeće sezone na prvom koncertu Njujorške filharmonije. Na programu će uz Adamsovo djelo biti izvedena i 9. simfonija L. van Beethovena, a orkestrom će ravnati njegov novi šef-dirigent Lorin Maazel.

Natječaji

Ensemble 11

Britanska skupina Ensemble 11 raspisuje natječaj za šest novih skladbi. Sve skladbe bit će uvrštene na program ansambla, a autor pobjedničke bit će nagrađen i s dodatnih stotinu funti. Natječaj je raspisan za skladbe bilo koje kombinacije ovih instrumenata: flauta, klarinet/saksofon, truba, violina, viola, violončelo, kontrabas, gitara, glasovir i udaraljke. Deadline je 31. svibnja 2002, a na natječaj se mogu prijaviti skladatelji koji imaju manje od dvadeset i devet godina života: http://www.ensemble11.co.uk/.

Nagrade

MIDEM 2002.

slika

Sedmu godinu zaredom dodijeljene su nagrade na međunarodnom glazbenom sajmu MIDEM u Cannesu. Glazbeni kritičari francuskog magazina »Répértoire«, njemačkog »Klassik Heute«, španjolskog »Scherzo«, talijanskog »Musica«, mađarskoga »Gramofon« i američkog »ClassicsToday.com« odabiru najbolja diskografska izdanja u dvadesetak određenih kategorija. Posebne nagrade, poput one za životno djelo, dodjeljuju pak predsjednik izbornog vijeća i urednici sudjelujućih magazina. Ovogodišnju nagradu za životno djelo primili su češki pijanist Ivan Moravec, njemački dirigent Michael Gielen te američki glazbeni pisac i dirigent Robert Craft. Nagradu za najboljega mladog umjetnika dobio je kanadski violinist James Ehnes (album J. S. Bach: Sonate i partite, Analekta 2 3147-8), najbolji je živući skladatelj Danac Poul Ruders (album The Handmaid's Tale, Da Capo 8.412265.66), a najbolje posebno izdanje jest kompletno izdanje djela B. Bartóka objavljeno u okrilju mađarske diskografske kuće Hungaroton. Cjelokupnu listu nagrađenih možete pročitati na internetskim stranicama magazina »Klassik Heute«: http://www.klassik-heute.de/.

Diskografija

Warner Classics 2002

Zbog velikog pada prodaje što se dogodila tijekom prošle godine, tvrtka Warner Classics zatvorila je urede diskografskih kuća Teldec u Hamburgu i Erato u Parizu, koje se nalaze u njezinu okrilju. Direktor Matthew Cosgove ipak tvrdi da su vijesti o smrti tvrtke Warner Classics pretjerani, a to potvrđuje planovima za 2002. Prema njegovim najavama koje je izgovorio za internetski magazin »Andante« nadolazeći projekti tvrtke Warner uključuju sljedeća izdanja: Nicolaus Harnoncourt i Bečka filharmonija snimaju Smetanin simfonijski ciklus Má vlast i Brucknerovu 9. simfoniju, Sakari Oramo nastavlja ciklus Sibeliusovih simfonijskih djela, dok Daniel Barenboim uz Simfonijski orkestar iz Chicaga zaključuje suradnju s tvrtkom Warner Furtwänglerovom 2. simfonijom. William Christie snima Lullyjeve motete, a Bernard Haitink predvodi snimku Janáčekove opere Jenufa s Karitom Mattilom u glavnoj ulozi. Na listi Warnerovih umjetnika ostaju i violinisti Vadim Repin i Chloe Hanslip, gitaristica Sharon Isbin, pijanisti Pierre-Laurent Aimard i Nikolaj Luganski te čembalist Andreas Staier. Loša je pak vijest da će na neodređeno vrijeme biti prekinuta Eratova serija svih Bachovih kantata u izvedbi Tona Koopmana i Amsterdamskog baroknog orkestra. http://www.warnerclassics.com/.

Internet

GMN u stečaju

slika

Tvrtka Global Music Network (GMN), jedna od prvih internetskih kompanija koja od 1998. preko Interneta emitira koncerte i opere uživo, ostala je bez novca. »Bilo smo ispred našeg vremena«, izjavio je potpredsjednik GMN-a Paul Findlay. »Posao se međutim razvijao sporije no što smo to očekivali. Stranice će ostati otvorene sve vrijeme dok tražimo kupca«: http://www.gmn.com/.

Borko Špoljarić

Vijenac 208

208 - 21. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak