Vijenac 207

Maticahrvatska

Katarina Marić

Život Roma

Anto Zirdum, Ne možeš iz svoje kože, MH Čitluk — Zenica, 2001.

Život Roma

Anto Zirdum, Ne možeš iz svoje kože, MH Čitluk — Zenica, 2001.

Roman Ante Zirduma — urednika panorame lirike Srednje Bosne Svjetlost u mraku, jednog od urednika lista »Novi«, te glavnog urednika Viteškog kalendara, kao i pisca brojnih knjiga (ponajprije legendi i fantazija Jahači svjetlosti, potom Brončani mač, Medico Laureato, Bijeli put crna zima, Čuvari dostojanstva te Bistuanska kronika) izdan je u nakladništvu i koordinacijom dviju Matica — čitlučke i zeničke.

Roman je to na stotinjak stranica, napisan u prvom licu, ispreplećući pritom pseudobiografske i biografske elemente, s trilerskim natruhama. Govori o romskom načinu života — lutanju, prosjačenju, prostituciji te njihovoj marginalizaciji u društvu; ali i o ljubavi, sidi i nerazumijevanju među pojedincima i kulturama (što ujedno čini i izvor svih zala). O svemu pak tome autor promišlja preko svoje glavne junakinje — Romane, vrlo jednostavnim i pristupačnim jezikom te tečnim i razumljivim načinom pisanja.

Knjiga Ne možeš iz svoje kože na taj način daje vrijedan doprinos proučavanju života Roma na našim područjima, a riječ je i o inače zanimljivu štivu koje vrijedi pročitati.

Katarina Marić

Vijenac 207

207 - 7. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak