Vijenac 207

Časopisi, Maticahrvatska

Goran Ivaniš

Veselo natjecanje

»Klasje naših ravni«, časopis za kulturu, umjetnost i znanost, izdavač: Matica hrvatska Subotica, br. 1/2, Subotica, 2001.

Veselo natjecanje

»Klasje naših ravni«, časopis za kulturu, umjetnost i znanost, izdavač: Matica hrvatska Subotica, br. 1/2, Subotica, 2001.

Od naslovnice na kojoj je reproducirana slika Cecilije Milanković »Veselo natjecanje«, preko letimičnog pogleda na od vremena izblijedjele fotografije koje ilustriraju pojedine članke, pa do nekih tekstova u njemu Klasje ostavlja dojam slatke nostalgije, budi uspomene riječima iščezlim iz svakodnevnog riječnika podsjećajući na davna vremena naših baka.

U ovom broju Klasja možemo pročitati izvadak iz knjige Topolje u Baranji — Baranja u Hrvatskoj Adama Tigandžina u kojoj je autor kroz iscrpan osvrt na povijest Baranje s naglaskom na povijest sela Topolja i promjene koje su ga zadesile u dugom postojanju tijekom kojeg su se mnoge stvari mijenjale, ali je selo ostalo i opstalo. Pored osvrta na povijest knjiga sadržava u sebi i brojne prikaze izvornih narodnih običaja poput poklada, prela, pudarina, svatova, buša i mačkara što je čini posebno vrijednom u očuvanju kulturne baštine Hrvata, a izdana je u cilju obilježavanja napora oko otvaranja zavičajne »Šokačke kuće« u Topolju koja bi budućim generacijama trebala svjedočiti o bogatoj narodnoj tradiciji Šokaca kao i o neraskidivim vezama šokačke i bunjevačke grane s jedinstvenim hrvatskim nacionalnim stablom. Knjiga o Topolju otključat će riznice sjećanja svih koji su imali priliku doživjeti ili živjeti u hrvatskom dijelu Panonske nizine.

Odakle potiče ime Bunjevac? Odgovor na to pitanje stiže kroz podsjećanje na stotu obljetnicu rođenja oca hrvatske enciklopedistike Mate Ujevića (1901-1967). Iz Hrvatske enciklopedije izdane 1942. godine kojoj je glavni urednik bio Ujević prenesena je enciklopedijska jedinica u kojoj je iznijeto nekoliko mogućih izvora imena hrvatskog plemena Bunjevci.

U znak sjećanja na članicu Matice hrvatske Subotica, Ceciliju Milanković, organizirana je posmrtna samostalna izložba dvadeset i osam njezinih slika koje možemo vidjeti i na stranicama Klasja. Radi se o djelima u tehnici suhog pastela u kojima kao motiv najčešće susrećemo pahuljastu kuglicu maslačka.

Još jedna rijetka umjetnička tehnika našla je svoje mjesto na stranicama časopisa. Radi se o najavi knjige Lazara Ivana Krmpotića Umjetnost u tehnici slame čiji će detaljniji prikaz biti objavljen u idućem broju Klasja, a koja će biti nezaobilazan vodič kroz povijest likovnog izražavanja ovom, u današnje vrijeme, slabo poznatom tehnikom.

Krajem 2000. godine obilježena je peta obljetnica osnutka i rada Matice hrvatske Subotica i tom prilikom otvorena je izložba na kojoj su se posjetitelji mogli podsjetiti ili upoznati s imenima bačke i srijemske književnosti, jezikoslovcima i preporoditeljima. Svaki pisac prikazan je fotografijom, kraćom biografijom i insertima iz djela. Između dvadeset i jednog imena širem je čitateljskom krugu najpoznatiji A. G. Matoš koji je rođen u Tovarniku u Srijemu 1873. Sadržaj izložbe objavljen je na stranicama Klasja kako bi bio dostupan većem krugu publike.

Od ostalih tekstova objavljenih u ovom broju časopisa svakako treba skrenuti pozornost na članak o glagoljici kao temelju hrvatske pismenosti.

Za uspjeli grafički redizajn i dobar grafički prijelom zaslužan je Roko Bolanča. Klasje naših ravni je časopis u kojem se možete podrobno informirati o djelatnosti Matice hrvatske Subotica, kao i pročitati niz zanimljivih članaka iz područja književnosti, umjetnosti i znanosti.

Goran Ivaniš

Vijenac 207

207 - 7. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak