Vijenac 207

Film

FILMSKA ČETVRT

Utvare u kući

Nicole Kidman, dobitnica ovogodišnjega Zlatnog globusa za nastup u mjuziklu Moulin Rouge, hrvatskim se kinogledateljima od 14. veljače predstavlja hororom Uljezi redatelja Alejandra Amenábara.

FILMSKA ČETVRT

Utvare u kući

slika

Nicole Kidman, dobitnica ovogodišnjega Zlatnog globusa za nastup u mjuziklu Moulin Rouge, hrvatskim se kinogledateljima od 14. veljače predstavlja hororom Uljezi redatelja Alejandra Amenábara. U tjeskobnoj priči s kraja Drugog svjetskog rata o majci i dvoje djece kojima u viktorijanskoj kući na sjeveru Engleske prijete nadnaravne sile, Nicole Kidman je, prema ocjeni kritičara, ostvarila jednu od najboljih uloga u karijeri. Uz ovaj Amenábarov film u domaća kina u prvoj polovici veljače stižu još i novi hit Ridleyja Scotta Pad crnog jastreba o građanskom ratu u Somaliji, te akcijska komedija Bretta Ratnera Gas do daske 2, drugi dio uspješna prethodnika iz 1998. Filmski centar pak u zagrebačkoj Kinoteci nastavlja s projekcijama filmova Rainera Wernera Fassbindera, pa su 12. veljače na rasporedu Zašto je poludio gospodin R.?, Piljar i Gorke suze Petre von Kant, a 19. veljače Svi drugi se zovu Ali, Effi Briest i Kineski rulet.

I konje snimaju, zar ne?

slika

U Ribniku pokraj Karlovca pala je prva klapa povijesne drame Konjanik, novoga filma i televizijske serije redatelja Branka Ivande (Prijeki sud, Zločin u školi), koja će se tijekom sljedeća tri mjeseca snimati, među ostalim, i na lokacijama oko Zadra, Nina, Mostara i Počitelja. Zasnovana na romanu Ivana Aralice, radnja je filma smještena u 18. stoljeće na tromeđi Mletačke Republike, Austrijskoga Carstva i Otomanskog Imperija, a u središtu je zapleta ljubavna priča između pokrštene begove kćeri Lejle i mletačkog ratnika Petra Revača koji je prešao na islam. Središnji par tumače Zrinka Cvitešić i Nikša Krušelj, dok su ostale uloge pripale Goranu Grgiću, Božidaru Oreškoviću, Mladenu Vuliću i Borku Periću. Premijera je Konjanika planirana za proljeće 2003.

Raj ili pakao

slika

Novi film njemačkoga redatelja Toma Tykwera (Princeza i ratnik, Trči, Lola, trči) nosi naslov Heaven, a pred kinopubliku u Njemačkoj stiže 28. veljače. Snimljen prema scenariju Krzysztofa Piesiewicza i pokojnoga redatelja Krzysztofa Kieslowskog (trilogija Tri boje), Heaven je drama s elementima trilera o ženi koja uzima pravdu u svoje ruke nakon što policija odbije uhititi čovjeka odgovorna za smrt njezina supruga. U glavnoj ulozi jedanaest milijuna dolara vrijedne njemačko-britanske koprodukcije nastupa trenutačno najpoznatija australska glumica Cate Blanchet (Elizabeth, Gospodar prstenova — Prstenova družina), a međunarodnu glumačku ekipu upotpunjuju i Giovanni Ribisi te James Lloyd.

Pobjeda do smrti

slika

http://www.rollerball.com/ Među najskupljim filmovima koji će se ove zime pojaviti u američkim kinima nalazi se i znanstvenofantastični triler Rollerball u režiji Johna McTiernana (Umri muški), čija kinodistribucija u Sjedinjenim Državama i Kanadi počinje 8. veljače. Kako je riječ o novoj inačici istoimena filma iz 1975, odnosno ekranizaciji pripovijetke Williama Harrisona, McTiernanov će spektakl s proračunom od 80 milijuna dolara mnogi uspoređivati s veoma dobrim izvornikom Normana Jewisona s Jamesom Caanom u glavnoj ulozi. Zaplet je već poznat: u bliskoj budućnosti, točnije u 2005, svijetom je zavladao neobično okrutan sport čiji su natjecatelji spremni na sve, pa i na vlastitu smrt. Glavnoga junaka, sportaša Jonathana Crossa, koji se pritom nađe na osobnoj prekretnici, portretira mladi Chris Klein (Američka pita), a uz glazbu Erica Serre i blještavilo vizualnih efekata nastupaju još i Jean Reno, LL Cool J i Rebecca Romijn-Stamos.

Knjiga

Iransko podrijetlo

slika

http://www.amazon.com/ Otkako je 1997. u Cannesu redatelj Abbas Kiarostami osvojio Zlatnu palmu za film Taste of Cherry, iranska kinematografija dobiva sve više prostora u medijima i izdavaštvu. Dokaz je tomu i nedavno objavljena knjiga Hamida Dabashija Close Up: Iranian Cinema, Past, Present and Future, iscrpan pregled filmskog stvaralaštva u Iranu, od prvih radova Masuda Kimiaija i Dariusha Mehrjuija do uradaka tek etabliranih autorskih imena. Cijena: 14 dolara.

Časopis

Oni misle ozbiljno

slika

http://www.german-cinema.de/magazine.index.html Njemački filmski tromjesečnik »Kino« donosi stručne tekstove o njemačkoj kinematografiji raščlanjujući kako klasične, tako i recentne radove te bogate europske kinematografije. Izdavač mu je German Cinema Inc., a tiskano izdanje ravnopravno prati i izvrsna internetska stranica.

CD

Usputna šteta

http://www.amazon.com/ Nakon nekoliko odgoda u američka kina 8. veljače napokon stiže akcijski triler Andrewa Davisa Collateral Damage s Arnoldom Schwarzeneggerom u ulozi borca protiv međunarodnih terorista. Prikladna glazba djelo je pak skladatelja Graemea Revella (Od sumraka do zore). Cijena CD-a: 13,99 dolara.

Ineternet

A Oscar dobiva...

slika

http://www.oscar.org/ ...odnosno, tko će sve biti nominiran za žarko željenu pozlaćenu statuetu, saznat ćete na službenoj stranici filmske nagrade Oscar. Prvi joj je važan datum 12. veljače 2002. i objava nominacija, a drugi dodjela 24. ožujka.

Boško Picula

Vijenac 207

207 - 7. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak