Vijenac 207

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Robert Belinić prvonagrađeni u New Yorku

Hrvatski gitarist Robert Belinić (21) jedan je od pet prvonagrađenih mladih glazbenika odabranih između tri stotine i petnaest kandidata iz pedeset i jedne zemlje svijeta na Međunarodnoj audiciji za mlade glazbenike održanoj 19. siječnja u njujorškom Kaufmann Concert Hallu.

GLAZBENI GLOBUS

Robert Belinić prvonagrađeni u New Yorku

slika

New York Hrvatski gitarist Robert Belinić (21) jedan je od pet prvonagrađenih mladih glazbenika odabranih između tri stotine i petnaest kandidata iz pedeset i jedne zemlje svijeta na Međunarodnoj audiciji za mlade glazbenike održanoj 19. siječnja u njujorškom Kaufmann Concert Hallu. Ujedno je i prvi gitarist koji je primio tu nagradu u četrdeset godina dugoj tradiciji manifestacije koju priređuje Young Concert Artists, Inc, organizacija posvećena otkrivanju i promoviranju vrsnih mladih glazbenika. Svaki pobjednik, uz nekolicinu posebnih nagrada, nagrađen je novčanom nagradom u vrijednosti od pet tisuća dolara, debitantskim nastupima u New Yorku, Bostonu i Washingtonu te ulaskom na listu glazbenika YCA-a koji mu osigurava menedžersku potporu te organizacije u razdoblju od idućih tri do pet godina. Između više od stotinu i pedeset glazbenika koji su karijere započeli na listi YCA-a nalaze se pijanisti Emanuel Ax, Murray Perahia i Jean-Yves Thibaudet, sopranistica Dawn Upshaw, violinist, violist i dirigent Pinchas Zukerman, violinist Stefan Milenković i mnogi drugi. Robert Belinić učio je gitaru kod Ante Čaglja na zagrebačkom Glazbenom učilištu Elly Bašić i u to je vrijeme osvojio impresivni niz od pet prvih nagrada na međunarodnim i nekolicine prvih nagrada na nacionalnim natjecanjima. Trenutno je student u razredu Franza Halásza na Hochschule für Musik u Augsburgu. http://www.yca.org/newyork.html

Preminuo Igor Kipnis

slika

Redding U tome je gradu savezne američke države Connecticut u sedamdeset i prvoj godini života preminuo Igor Kipnis. Kipnis je smatran jednim od najvećih glazbenika na instrumentima s tipkama svoga doba. Realizirao je više od osamdeset albuma, za koje je primio brojna priznanja, uključujući i naslove Best Harpsichordist i Best Classical Keyboardist magazina Keyboard. Bio je aktivan i kao glazbeni pisac u magazinima »Stereo Review«, »Gramophone« i »American Record Guide«, predavač na njujorškom Mannes College of Music i Sveučilištu Connecticut u Stanfordu te radijski voditelj. Godine 1978. bio je prvi čembalist koji je nastupio u prijenosu dodjele američke diskografske nagrade Grammy: http://people.mags.net/kipnis/ikipnis.html.

Chailly odlazi iz Amsterdama

slika

Amsterdam Talijanski dirigent Riccardo Chailly najavio je odlazak iz amsterdamskog Royal Concertgebouw Orchestra, u kojemu je šef-dirigent od 1988. Chailly je prihvatio mjesto glazbenoga ravnatelja leipziškoga Gewandhaus orkestra i tamošnje opere, mjesto na koje će stupiti 2005. godine. Posljednja njegova nizozemska produkcija bit će Verdijev Don Carlos u Nizozemskoj operi. Chaillyjeva zamjena zasad nije poznata.

Novi dom milanske Scale

slika

Milano »Novo je kazalište tu, ono funkcionira i nitko nema pravo reći da je posrijedi Scalino siroče«, komentar je rimskoga dnevnika »La Repubblica« objavljen u povodu izvedbe Verdijeve Traviate, prve operne predstave što ju je ansambl Scale pod dirigentskim vodstvom šefa-dirigenta Riccarda Mutija odigrao na sceni Teatra Arcimboldi. Na taj je način započeo trogodišnji život ansambla slavne milanske operne kuće u novome domu, smještenu u bivšoj milanskoj industrijskoj zoni. Novu zgradu, s drugim po redu najvećim auditorijem u Europi nakon pariške Opere Bastille, očevici opisuju kao spoj metala, stakla i skupocjenoga drveta, nešto između »konferencijske dvorane i Palais des Festivales u Cannesu«.

Internet

Naxosov katalog na Listen.com-u

slika

Listen.com i diskografska kuća Naxos (http://www.naxos.com/) potpisali su ugovor kojim je Listen. com dobio prava na distribuciju svih Naxosovih izdanja putem Interneta. Preko programa Rhapsody pretplatnici će moći on stream preslušavati izdanja iz Naxosova kataloga, u kojemu se nalazi više od dvije tisuće naslova i deset tisuća glazbenih djela: http://www.naxos.com/, http://listen.com/rhapsody.jsp.

Borko Špoljarić

Vijenac 207

207 - 7. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak