Vijenac 207

Fotografija

U FOKUSU

Poziv fotografima i kustosima na Noorderlicht 2002.

Festival fotografije što se skriva pod nazivom Noorderlicht poziva fotografe i kustose na sudjelovanje u izložbenom programu manifestacije što će se održati ove godine od 7. rujna do 12. listopada u Leeuwardenu, u Nizozemskoj.

U FOKUSU

Poziv fotografima i kustosima na Noorderlicht 2002.

slika

Festival fotografije što se skriva pod nazivom Noorderlicht poziva fotografe i kustose na sudjelovanje u izložbenom programu manifestacije što će se održati ove godine od 7. rujna do 12. listopada u Leeuwardenu, u Nizozemskoj. Posvećen je u cijelosti fotografiji Srednje i Južne Amerike. Organizatori ambiciozna projekta pozivaju fotografe iz tih područja ili one koji su tematikom svog opusa na bilo koji način vezani uz spomenutu regiju. Za sada je poznato da će u Fries Museumu biti postavljena izložba umjetnika s Karipskih otoka, fotografske umjetnosti koja je do sada nepoznata europskoj sceni. U Museum Het Princessehof bit će prezentirani radovi koji se motivima odnose na život u Srednjoj i Južnoj Americi. Festival podupire Ministarstvo kulture, obrazovanja i znanosti Nizozemske. Pristigli radovi biti će selektirani do kraja ožujka. Za više detalja o prijavama kliknite na http//:www.noorderlicht.com/eng/contact.html ili kontaktirajte glavnog kustosa preko e-mail adrese wim@noorderlicht.com.

Lucien Hervé i fotografija arhitekture

slika

Pariška Patrimoine Photographique, organizacija pri Odjelu za Arhitekturu i kulturnu baštinu francuskog Ministarstva kulture, smještena u povijesnoj zgradi Hôtel de Sully, priredila je veliku retrospektivnu izložbu jednog od najpoznatijih fotografa arhitekture Luciena Hervéa Arhitectures de l'image (od 8. siječnja do 17. ožujka). Umjetnika veže petnaestogodišnja suradnja uz arhitekta Le Corbusiera, čija je remek djela popularizirao svojom fotografijom. Ovaj 91-godišnjak rođen je kao Lásló Elkán u mađarskoj židovskoj obitelji. Nakon studija ekonomije u Beču odlazi u Pariz te objavljuje fotografije u časopisma, a za rata aktivan je u pokretu otpora. Prvu zgradu koju snima bila je Unité d'habitation, čije fotografije šalje Le Corbusieru, koji oduševljeno prihvaća njegovu suradnju, pa ga poziva na snimanje Chandigarha, Ahmenabada, samostana La Tourette, Pavilion Philips u Bruxellesu i kapele u Ronchampu. Njegov rad metodološki se proširio i na rad s mnogim drugim arhitektima — Alvar Aalto, Richard Neutra, Oscar Niedermayer, Kenzo Tange, Pier Luigi Nervi. Pedesetih snima seriju pariških motiva pod naslovvom — Paris Sans Quitter Ma Fenetre (Pariz bez napuštanja mog prozora).

Phaidon nastavlja odličnu seriju Borisom Mihailovim

slika

Izdavač Phaidon nastavio je proširivati seriju džepnih izdanja monografija poznatih fotografa — M. Cameron, M. Brady, N. Goldin, D. Lange — koju su nazvali 55; visoke je kvalitete, serija izlazi uniformirano na 128 stranica, s fotografijama u boji i crno-bijelima. Boris Mihailov jedan je od najutjecajnijih fotografa bivšeg Sovjetskog Saveza te se njegove fotografije mogu shvatiti i kao umjetnička djela, politički komentar ili dokument života suvremene Rusije. Knjiga se može nabaviti po cijeni od 4.95 funti.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 207

207 - 7. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak