Vijenac 207

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Portlandske akvizicije

Portlandski Museum of Art odlučio je pokazati akvizicije iz prošle godine.

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Španjolci u Haagu

slika

Den Haag Haški je Gemeentemuseum ugostio vrhunska djela 20. stoljeća iz madridskog Reina Sofía Museuma, što je vrlo rijetka prilika. Djela velikih Španjolaca koji su izravno utjecali na prošlostoljetnu umjetnost mogu se pogledati do 17. veljače. Među autorima prednjači Picasso, dok su ostali izloženi radovi Miróova, Dalíjeva, Grisova, Fernándezova, Tapiesova i Saurina djela. Raznorodni spektar umjetničkih izričaja, kubistički, nadrealistički, figurativni ili apstraktni naglašavaju njihovu težnju za umjetničkom slobodom, što se više nego dobro očitava i na ovoj izložbi. Ostalo na http://www.gemeentemuseum.nl.

Umjetnost od ništice

slika

Brockton, Massachusetts Fuller Museum of Art u Brocktonu postavio je izložbu Painting Zero Degree koja istražuje radikalno slikarstvo šezdesetih, djela Daniela Burena, Johna McCrackena, Roberta Rymana, Nielea Toronija te odjeke tog slikarstva na suvremene autore. Usredotočujući se na primarne elemente, potez i boju te isključujući sve ostalo izložba povlači paralele i u netradicionalnim medijima: pokućstvu, odjeći... Ostali su recentni umjetnici predstavljeni na ovoj izložbi, koja je otvorena do 24. veljače, Fabio Kacero, Clay Ketter, Peter Kogler, Felipe Mujica, Gladys Nistor, Karin Sander, Pablo Siquier i Sophie Smallhorn: http://www.fullermuseum.org/exhibitions.html.

Recentni Irci

slika

Dublin Do 7. se ožujka u dablinskom Irish Museum of Modern Art može pogledati izložba Irish Art Now: From the Poetic to the Political, koja istražuje novu poziciju irske umjetnosti od devedesetih do danas te kako je ona utjecala na trinaest umjetnika. U četrdeset i četiri djela irskih umjetnika, Dorothy Cross, Willie Doherty, Marka Francisa, Alice Maher, Kathy Prendergast, Billyja Quinna, Paula Seawrighta i drugih, u različitim se medijima propituju promjene u irskom političkom, ekonomskom i kulturnom životu, tradicionalni identiteti, odnosi između muškarca i žene, urbanog i ruralnog, sjevera i juga, povijesti i sadašnjosti. Internetska stranica muzeja: http://www.modernart.ie.

Portlandske akvizicije

slika

Portland Portlandski Museum of Art odlučio je pokazati akvizicije iz prošle godine. U zbirku ovog muzeja prošle je godine ušao velik broj djela, od keramike francuskoga dizajnera Félixa Bracquemonda i fotografija Ernsta Haasa te Jeannette Klute do portreta Jeremaje Pearsona Hardyja i njegove kćeri Anne Elize, slikarice mrtvih priroda. Uza sve to, u posjed muzeja došla je zbirka od tridesetak djela Williama Thona i drugih slikara iz države Maine. Izbor iz ovih, ali i ostalih akvizicija može se razgledati do 3. ožujka, a dio je dostupan i na http://www.portlandmuseum.org.

Knjige

slika

Philip Steadman, Vermeer's Camera: Uncovering the Truth Behind the Masterpieces, Oxford University Press, 2001. U knjizi Philip Steadman pokušava odgovoriti na pitanje koje više stoljeća stoji neodgovoreno: je li Vermeeru u slikanju interijera poslužila camera obscura? Vermeerov izvanredni vizualni realizam, predivni kućni interijeri, gotovo fotografski u svojim detaljima, vjerojatno su bili rezultat i tadašnjih tehničkih dostignuća. Dokazujući Vermeerovu uporabu preteče današnje fotoopreme, Steadman nikako njegovu majstorsku ruku ne proglašava prevarantskom, nego se divi njegovoj studiji svjetla, optike, perspektive i mjere. Tako ova knjiga otvara nova pitanja...

CD-ROM

slika

Picasso: the man, his works, the legend, Grolier Picasso i njegovo djelo rasprostranjeni su na velikom broju različitih CD ROM-ova. Kroz dvije kategorije, Notebook i Themes, kronološki se obrađuje materijal koji ne obuhvaća višak nepotrebnih informacija. Njegova je karijera ovdje podijeljena u sedamnaest dijelova, koje karakterizira pojedini Picassov uradak. Podsekcije su korisne za upoznavanje biografske i sociološke podloge, a stotinjak djela raspoređeno je prema tematici, skrećući pozornost na Picassove umjetničke metamorfoze. Sve tehničke blagodati ovdje su na usluzi pa se ovaj CD ROM o Picassu čini najkompletnijim i najkompetentnijim.

Internet

slika

http://www.moma.org/brucke Njujorški Museum of Modern Art priredio je sjajnu on-line izložbu Artists of Brücke — Themes In German Expressionist Prints. Predstavljajući vlastitu zbirku grafika Kirchnera, Pechsteina, Heckela, Müllera, Noldea i Schmidt-Rottluffa, MOMA je napravio fantastičan pregled osam tema: grad, egzotični utjecaji, kršćanski motivi, portreti, aktovi, kabaret, književni predlošci i tema naslovljena sa Retreat. Više od 110 grafičkih djela drezdenske skupine dostupno je uz kompletnu kronologiju, zemljovide, popis dodatne literature... Ovo je njihova prva interaktivna studija i vrijedna je svake pohvale.

Marko Kružić

Vijenac 207

207 - 7. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak