Vijenac 207

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Nove knjige Güntera Grassa i Christe Wolf

Christa Wolf i Günter Grass predstavili su u uredu njemačkog kancelara Gerharda Schrödera svoje nove knjige, iz kojih su čitali odlomke, a izaći će ovih dana.

KNJIŽEVNI GLOBUS

Umrla Astrid Lindgren

slika

Švedska Popularna spisateljica za djecu Astrid Lindgren, autorica Pipi Duge Čarape, umrla je u 94. godini. Posežući za sjećanjima iz djetinjstva na švedskom selu, Astrid Lindgren napisala je više od stotinu knjiga — romane, kratke priče, drame, pjesmarice i poeziju. Njezin je najpoznatiji lik Pipi Duga Čarapa, koja je postala hit čim se pojavila 1945, pjegava, crvenkosa djevojčica s rasparenim čarapama. Djela Astrid Lindgren prevedena su na desetke jezika, od azerbajdžanskog do zulua, a prodana su u više od 130 milijuna primjeraka, dok je četrdesetak filmova i serija zasnovano na njezinim pričama. Dobitnica je desetaka švedskih i međunarodnih nagrada, među njima i Medalje Hansa Christiana Andersena.

Prvi put ukupni Whitbread dječjoj knjizi

slika

Velika Britanija Philip Pullman postao je prvi autor za djecu koji je dobio Whitbreadovu nagradu za najbolju knjigu godine, za svoj The Amber Spyglass. Pullman se probio u teškoj konkurenciji u kojoj su se natjecali ostali dobitnici Whitbreada u svojim kategorijama — Patrick Neate za roman Twelve Bar Blues, Sid Smith za prvi roman za Something Like a House, Selima Hill za zbirku pjesama Bunny i Diana Souhami za biografiju za Selkirk's Island. Pullmanova epska priča, za koju se smatra da nastavlja trend koji je počela J.K. Rowling pisanja dječjih knjiga koje mogu čitati i odrasli, treći je dio njegove trilogije His Dark Materials.

Nove knjige Güntera Grassa i Christe Wolf

slika

Njemačka Christa Wolf i Günter Grass predstavili su u uredu njemačkog kancelara Gerharda Schrödera svoje nove knjige, iz kojih su čitali odlomke, a izaći će ovih dana. Christa Wolf, koja je prije šest godina objavila roman Medea Stimmen, pripovjetkom Leibhaftig, koja će izaći 25. veljače kod münchenskog izdavača Luchterhand Verlag, prihvaća se suvremene tematike. Na 192 stranice opisuje opasnu bolest jedne žene, kojoj tijelo postaje seizmografom raspada DDR-a. Nobelovac Grass u noveli Im Krebsgang (Steidl Verlag, Göttingen) posvećuje se povijesnoj temi. Riječ je o havariji broda Wilhelm Gustloff, iz siječnja 1945. Grass će novelu predstaviti 22. ožujka na sajmu knjige u Leipzigu, nakon čega kreće na književno putovanje. Knjiga je već sada prodana izdavačima u četrnaest zemalja.

Američki kritičari objavili finaliste za svoju nagradu

SAD The Corrections, roman Jonathana Franzena, dobitnik Nacionalne književne nagrade, finalist je za nagradu Nacionalnog kruga književnih kritičara. Među najpoznatijim nominiranim knjigama zbirka su pjesama nobelovca Czeslawa Milosza, eseji Martina Amisa u War Against Cliche i roman Austerlitz W. G. Sebalda, pisca koji je nedavno poginuo. U kategoriji fikcije nominirani su i Ann Patchett za Bel Canto, Colson Whitehead za John Henry Days i Alice Munro za Hateship, Friendschip, Courtship, Loveship, Marriage. Imenovani su i kandidati za biografiju, poeziju te kritiku, a pobjednici u svim kategorijama bit će objavljeni 11. ožujka. Nacionalni krug književnih kritičara, osnovan 1974, organizacija je izdavača i kritičara koja broji 750 članova.

Franz Innerhofer počinio samoubojstvo

Austrija Austrijski autor Franz Innerhofer počinio je samoubojstvo u svom stanu u Grazu u 57. godini. Innerhofer je bio poznat po autobiografskoj trilogiji Schöne Tage (1974), Schattenseite (1975) i Die großen Wörter (1977), čiji uspjeh nikada nije ponovio. Prije tri godine socijalnom studijom Das rechte Murufer ponovno je dobio dobre kritike, kao i za dramu Scheibtruhe (1992), koja će uskoro biti izvedena na Tjednu austrijskog kazališta u Parizu. Innerhofer je između ostaloga nagrađen i književnom nagradom grada Bremena.

Stephen King povlači se iz pisanja

slika

SAD U intervjuu dnevniku »Los Angeles Times«, Stephen King najavio je da prestaje pisati nakon što završi nekoliko projekata na kojima još radi. Uskoro izlazi njegova nova zbirka kratkih priča Everything's Eventual, potom novi roman From a Buick Eight«, a radi još i na TV-serijama. Jedan od najprodavanijih američkih pisaca sada tvrdi da je kreativno presušio te da namjerava prestati pisati kako ne bi potonuo u samoparodiju. Kao jednu od mogućih budućih aktivnosti naveo je filmsku produkciju.

Iva Krtalić

Vijenac 207

207 - 7. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak