Vijenac 207

Ples

PLESNI GLOBUS

Miš-maš u Pragu

Već neko vrijeme na plesne e-maile stiže poziv za natjecateljski festival u Pragu, koji će se održati od 25. travnja do 1. svibnja.

PLESNI GLOBUS

CRO Dance Creations za bečke mališane

slika

Plesni centar TALA iskoristio je poziv na Plesni festival za djecu i mladež koji se već pet godina održava u Beču, te proširio nastup hrvatske plesne scene. Pod nazivom Cro Danse Creations bečkim mališanima su se predstavili Studio za suvremeni ples i Kazalište Mala scena. Riječ je o koreografijama Desanke Virant Zar sam ja glup (plesna preinaka Andersenova Carevog novog ruha) i Zagrljaj. Ne sumnjamo u uspjeh!

Miš-maš u Pragu

slika

Već neko vrijeme na plesne e-maile stiže poziv za natjecateljski festival u Pragu, koji će se održati od 25. travnja do 1. svibnja. Pozvani su svi koji plešu: od klasičnog i neoklasičnog baleta, preko suvremenog plesa i jazza, do hip-hopa, funkyja, show dancea, folka. Tijekom šest godina koliko festival postoji prerastao je iz amaterskog u poluprofesionalno (? — tako piše) i profesionalno događanje. Zapravo, ideja je druženje mladih, razvijanje uzajamna razumijevanja među nacijama na osnovi univerzalnoga jezika tijela. Svi prijavljeni — što vrijedi 450 dolara, imaju osiguran smještaj tijekom održavanja festivala te mogućnost odlaska na predstave (npr. 29. travnja mogu pogledati Kylianovu Sinfoniettu)! Ima tu još mnoštvo detalja (na svim jezicima), što zanimljivih, što nejasnih, ali ako ste mladi, otvoreni i znatiželjni, zašto ne pokušati?

Apsolutno slobodni

slika

Nedavno sam posredovanjem plesnog odbora Hrvatskog centra ITI-a obaviještena o sjajnoj apsolutno slobodnoj plesnoj stranici gdje se mogu naći, ali i dodavati, informacije. Dakle postoje linkovi za unošenje vlastitih podataka, uključivanje u kalendar događanja itd. Dakako to postaje izvor informacija bez dna, i ako vam se ne spava, možete dugo u noć proučavati što tko radi i gdje ove godine gostuje, recimo, Bejartov balet, tko trenutačno pleše u Cullberg baletu ili kakav je repertoar Kubanskog nacionalnog baleta. Krenite, ili još bolje: uključite se! Adresa: http://www.dance-ballet-info.com.

Poziv iz CID-a

slika

Vodstvo International Dance Councila i ove, 2002. godine, i ponovno u Grčkoj, organizira (već šesnaesti) Dance Ressearch Congress — strah me prevoditi na hrvatski — znanstveni skup posvećen istraživanju plesa! To će se dogoditi u rujnu, pa postoje još mogućnosti sudjelovanja i prijava. Također ima jedan znanstveni skup o temi Ples u svijetu danas koji se održava 27. i 28. lipnja 2002. u UNESCO-u, u Parizu. Pojedinosti na: http://www.unesco.org/ngo/cid.

Priredila Maja Đurinović

Vijenac 207

207 - 7. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak