Vijenac 207

Glazba

METROPOLITAN

Luciano Pavarotti se oprašta od karijere?

Jedan od najvećih tenora današnjice, Luciano Pavarotti, suočen sa smrću majke, Adele Venturi Pavarotti, s operacijom (kirurška ugradnja kuka i koljena) i uspješnom dijetom, čini se da nikada više neće biti onaj stari.

METROPOLITAN

Opera

Luciano Pavarotti se oprašta od karijere?

slika

Jedan od najvećih tenora današnjice, Luciano Pavarotti, suočen sa smrću majke, Adele Venturi Pavarotti, s operacijom (kirurška ugradnja kuka i koljena) i uspješnom dijetom, čini se da nikada više neće biti onaj stari. Kada je čuo vijest o majčinoj smrti, za vrijeme proba za Tosku u Covent Gardenu, ipak je odlučio nastupiti u četiri izvedbe Puccinijeve opere i posvetiti svoj nastup preminuloj majci. Još će u svibnju nastupiti u Operi Metropolitan u New Yorku, a nakon toga vjerojatno će potpuno napustiti glazbenu scenu te će se usredotočiti isključivo na solističke recitale.

Program Bečke državne opere za veljaču 2002.

Bečka državna opera, čiji je novi ravnatelj od početka ove godine Seiji Ozawa, ima vrlo gusti raspored. U veljači 2002. prikazivat će se opere Tosca G. Puccinija (4. i 8. veljače), Kavalir s ružom R. Straussa (9. veljače), Turandot G. Puccinija (10, 13. i 17. veljače), Madame Butterfly G. Puccinija (11. i 16. veljače), Traviata G. Verdija (15, 18. i 21. veljače), Siegfried R. Wagnera (23. i 28. veljače), a planira se i premijera opere Jenufa L. Janačeka, koja će biti održana 24. veljače (pretpremijerno se opera prikazuje 17. veljače u jutarnjim satima).

TV Artsworld — raj za ljubitelje opere

TV-kanal Artsworld moguće je gledati na Sky digital kanalu 199 (uglavnom pokriva Veliku Britaniju). To je kanal koji od dva poslijepodne do ponoći emitira umjetnički program vrhunske kvalitete, pa tako i dokumentarne portrete istaknutih opernih umjetnika, a jedanput tjedno (obično ponedjeljkom u 20.00) vrhunske snimke opera. Uz nekoliko gala-koncerata, u siječnju su bile emitirane opere Carmen, Aida, Turandot i Lucrezia Borgia.

Opereta

Opereta Mikado u Londonu

Engleska Nacionalna opera u koprodukciji s Houston Grand Opera i Los Angeles Music Center Opera tijekom prosinca 2001. te siječnja (22, 25, 29, 30) i veljače (1, 5, 7, 9, 14, 16, 19) 2002. prikazuje popularnu operetu Gilberta i Sullivana The Mikado. Redatelj Johnathan Miller zamislio je ovu izvedbu kao živahnu stilističku komediju s mnogo plesa (čarlston, klasični balet) i vrhunskim pjevačkim brojevima koje izvode: Richard Stuart (Ko-Ko), Bonaventura Bottone (Nanki-Poo), Alison Roddy (Yum-Yum), Graeme Danby (Pooh-Bah), Frances McCafferty (Katisha), Richard Angas (japanski Mikado), Riccardo Simonetti (Pish-Tush) i Victoria Simmonds (Pitti-Sing). Dirigent je Alex Ingram. Predstave počinju u 19.30 sati.

Mjuzikl

Alfi Kabiljo priprema novi mjuzikl

slika

Hrvatski skladatelj mjuzikla Alfi Kabiljo (čiji je glazbeni show Moji mjuzikli repriziran u prvoj polovici siječnja 2002. u kazalištu Komedija) priprema novi mjuzikl. Radnja govori o krapinskom pračovjeku, pa je naslov mjuzikla Krapci sasvim prikladan. Partitura je već dovršena, a pripreme teku ubrzano, jer premijera se planira za svibanj ove godine.

Irena Paulus

Vijenac 207

207 - 7. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak