Vijenac 207

Maticahrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

KRONIKA DOGAĐAJA

Čitluk

U nakladi UG Cvit Međugorje i MH Čitluk izašao novi broj (2/2002; br. 5) »Cvitka«, lista za sretno djetinjstvo. Među brojnim prilozima u stihu i u prozi izdvajamo tekst fra Vendelin Karačića Čarolija boje: Mladen Veža.

Knin

MH Knin objavila je treću zbirku pjesama Nikole Šimića-Tonina Bilo je to jednom sve zbog kiše.

Koprivnica

U Maloj biblioteci Matice hrvatske Koprivnica objavljena prva knjiga: Ivana Obsigera U pitanju je odgovor. Ivan Obsiger, akademski slikar, profesor u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, prvi se put javlja kao autor knjige. U knjižici malog formata, na stotinjak stranica, piše o slikanju kao svojevrsnu putovanju, o odnosu umjetnika stvaratelja i primaoca, o receptu kako biti slikar (umjetnik), o pitanju što je umjetnost i kamo ide, o umjetničkoj pedagogiji...

Kutina

Predsjednik MH akademik Josip Bratulić među prvima je čestitao mladom gitaristu Robertu Beliniću (21), koji je u siječnju ove godine pobijedio na uglednom svjetskom glazbenom natjecanju Young Concert Artists u New Yorku, stekavši naslov Mladi glazbenik godine — 2002. Bratulić je darovao Beliniću knjigu s posvetom, Antun Dobronićiz Glazbene knjižnice MH autorice Lelje Dobronić. Belinić je član-suradnik podružnice MH Kutina u Popovači. MH Kutina sudjelovala je u njegovu školovanju, a u Kutini je do sada nastupio već mnogo puta.

29. I. 2002. u Muzeju Mimara predstavljena je knjiga u nakladi Ceresa i MH Kutina Iz forenzičke psihijatrije, koju su uredili Tija Žarković Palijan i Dražen Kovačević. O knjizi su govorili prof. dr. sc. Dragica Kozarić-Kovačić, prof. dr. sc. Vera Folnegović-Šmalc i doc. dr. sc. Mirjana Grubišić-Ilić. Nastupili su Marijan Tucaković i Zvonko Špišić.

1. II. 2002. u Društvenom domu Stružec (Općina Popovača), u organizaciji MH Kutina, održana je Znanstvena tribina Budućnost na rubu močvare. Sudjelovali su znanstvenici instituta Ivo Pilar iz Zagreba. Na tribni je prikazan i zbornik radova na temu Što sa čovjekom u Parku prirode Lonjsko Polje.

Križevci

U Ciklusu mladih autora, u izložbenom prostoru Matice hrvatske Križevci, instalacijom pod naslovom Ambijent: Soba za goste predstavila se mlada umjetnica Koraljka Kovač (r. 1971). Izložen je jedan objekt i dvanaest slika u kombiniranoj tehnici. Koraljka se bavi pedagoškim radom i ilustracijom. Do sada je imala deset samostalnih izložbi u Hrvatskoj i jednu u Austriji. Dobitnica je rektorove nagrade sveučilišta u Zagrebu za 1996.

Osijek

MH Osijek i Kroatische Matica Osijek objavili su dvojezičnu zbirku pjesama Tepih od rose/Tauteppich autorice Branke Crnobrnje, članice Hrvatsko-njemačkog društva haiku-pjesnika i dobitnice treće internacionalne nagrade u Japanu. Prvu knjigu pjesama Mamina haljina/Mutter Kleid Crnobrnja je objavila 1999. Pjesme u novoj zbirci na njemački je prevela Marina Pandur, a knjigu je ilustrirao Vladimir Džanko.

MH Osijek objavila je zbirku pjesama Anđelka Mrkonjića Od praznine. Pjesme su svrstane u pet cklusa: Od obloga ljepote, Pjesme od zapisa, Pjesme od umora, Pjesme razlike, Pjesme mladosti. Mrkonjić je autor i 11 likovnih priloga.

MH Osijek izdala novi broj Književne revije (41/2001; br. 5-6). U Reviji je objavljeno šest drama. Filip Šovagović: Život smrt; Goran Rem: Stanje stvari; Miro Gavran: Veli Jože; Stjepan Tomaš: Miruj, miruj, srce moje; Anica Gjerek & Maja Gjerek Lovreković: San o Žar-ptici; Davor Špišić: Misija: T.

Osijek

U MH Osijek izašla je opsežna knjiga Ivana Balte Zapisi o gradskim grobljima istočne Hrvatske krajem XIX. i početkom XX. stoljeća. Knjiga je rezultat arhivskog i terenskog istraživanja, a pokriva groblja na području Osijeka, Đ akova, Belog Manastira, Valpova, Belišća, Donjeg Miholjca, Našica, Slavonskog Broda, Nove Gradiške, Požege, Pakraca, Lipika, Pleternice, Virovitice, Slatine, Orahovice, Vukovara, Vinkovaca, Županje i Iloka.

MH Osijek objavila je treći roman Brigite Haslah Slijepa ulica. Roman priča o životu u ulici malog primorskog mjesta u ljetno vrijeme.

U biblioteci Hrvatski pleter objavljen je drugi roman Edgara F. Smitha Potkrovlje, stepenice, pakao. »Tema je sukob i poraz pojedinca s društvom na prijelazu u 21. stoljeće. Glavni lik je bezimeni intelektualac označen osjećajem straha od proganjanja svega onoga što je smatrao vrijednostima i snagom 20. stoljeća.« (Ana Pintarić)

Podstrana

Izašao je »Podstranski list«, prvi broj (1/2001; br. 1) tromjesečnika za kulturu i društvena pitanja MH Podstrana. Kulturni prilog Perun donosi priloge o Podstranskom ljetu: pjesnički susreti Dobrojutro more u Podstrani 28. VII. 2001; izložbe dvaju likovnih udruga Krug iz Dugog Rata i Ante Kaštelančićiz Podstrane; likovna izložba Zlatka Jurasa; prikazi triju knjiga.

Sarajevo

Izašao novi broj (5/2001; br. 21) časopisa za umjetnost i znanost Matice hrvatske Sarajevo »Hrvatska misao«. Iz rubrike Znanost izdvajamo tekst Nele Rubić Stara hrvatska književnost u Bosni i Hercegovini, II. (Bosansko-humski srednjovjekovni rukopisi). Rubrika Umjetnost donosi sedam proznih tekstova, i pjesme šestoro autora. U Baštinu je uvršten jedan tekst, Bonicija Rupčić: Humačka ploča. U rubrici Aktualno o sukobu zapada i Islama i o geopolitici, u predzadnjoj rubrici prikazi deset knjiga, a u Kronici pregled kulturnih zbivanja od svibnja do rujna 2001.

Sisak

Izašao novi broj (br. 3-4/2002) »Riječi«, časopisa za književnost, kulturu i znanost Matice hrvatske Sisak. Izdvajamo opsežan tekst (sa 32 slikovna priloga) Đ urđice Cvitanović Sakralna umjetnost Siska i okolice. Tekst govori o pučkom graditeljstvu u crkvenoj umjetnosti, o crkvama iz baroknog razdoblja i o gradnji postbaroknih crkvi. Istaknimo i tekst Josipa Podnara Sisak i književnost: Prilog za književnopovijesni pregled. Podnar piše o životima i djelima književnika rođenih u Sisku, ali i onih koji su stvarali i boravili u tome gradu, ili pisali o njemu. Obuhvatio je razdoblje od starije hrvatske književnosti, preko ilirizma, realizma, moderne, do književnosti između dva rata.

Skradin

MH Skradin objavila iznimno vrijednu knjigu arheologa Ivana Pedišića Rimska skardona. Pedišić se bavio mnogim antičkim lokalitetima (bio je prvi suradnik prof. dr. Duje Rendića-Miočevića) i autor je mnogih znanstvenih radova, izožbi, radio i TV emisija, te arheoloških zbirki u Skradinu i Murteru. Bogato ilustrirana knjiga rezultat je sustavnoga Pedišićeva rada na otkrivanju drevnog Skradina, a govori o smještaju antičke Skardone, povijesnim izvorima, kultovima, obredima pokapanja, nadgrobnim spomenicima, te nalazima keramike, stakla i nakita.

Umag

MH Umag objavila Književno-povijesni zbornik Bujština 2001. Veliki broj priloga napisan je na temu Suvremeni granični prijepori. Izdvajamo kraći prozni zapis talijanskog pjesnika Giuseppea Ungarettija u kojem opisuje svoju odgojiteljicu iz Boke Kotorske, prilog o povijesti školstva — Časopisi za djecu Istre do 2. svjetskog rata (Božo Jakovljević), tekst pod naslovom Prazemljopis i geoekološki razvitak Istre i Sjevernog Jadrana (Mladen Rac i Andrija Željko Lovrić), nagrađene haikue s Hrvatskog dječjeg festivala, priloge na temu jezika (Mir Harven, Željko Sušek, Stjepan Ivšić, Ivo Škarica, Ivo Biondić, Zyelimeer Yošamya i Marijan Horvat-Mileković), te posljednji prilog, pjesmu Dragutina Tadijanovića Čovjek u šetnji (Rovinj, 1980) u originalu i u prijevodu Erosa Sequija na talijanski.

Zadar

24. I. 2002. MH Zadar prikazala je knjigu Vjekoslava Ćosića i Ane Mahnić-Ćosić Zadarski jezični krajolici (imena tvrtki u Zadarskoj županiji). Osim autora o knjizi su govorili Mile Mamić i Zlata Derossi.

Zenica

MH Zenica objavila novi broj časopisa »Krijesnice« (8/prosinac 2001; br. 21). O temi broja BH intelektualci: lojalnost ili sloboda? pišu Nermin Sarajlić, Besim Spahić, Mustafa Omanović, Aras Borić i Selvedin Avdić. Ostale rubrike: Interview, Obljetnice, Povodi, Kazalište, Film, Nove knjige i Izložbe.

Mole se predsjednici svih udruga Matice hrvatske da o svim kulturnim zbivanjima u svojoj udruzi, dostave u središnjicu kratke informacije, odmah nakon svakog pojedinog zbivanja. Svaka informacija, molimo, neka sadržava odgovore na pitanja: što? kada? gdje? i, ako je moguće, slikovni prilog. Podastrte informacije u kratku obliku bit će objavljene u »Vijencu«, u rubrici Zbivanja u Udrugama Matice hrvatske. Podatke slati na vzednikŽmatica.hr. Samo ukoliko nije moguća elektronska komunikacija, podatke šaljite telefaksom (01/4819319 s naznakom Vesna Zednik — za Kronologiju.

Mole se sve udruge Matice hrvatske da svako svoje novo izdanje (knjige, časopise, kalendare, kataloge) redovito dostavljaju u Bibioteku Matice hrvatske, na ime knjižničara Josipa Brlekovića.

Vesna Zednik

Vijenac 207

207 - 7. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak