Vijenac 206

Fotografija

U FOKUSU

Vukovar Erica Kanalsteina

Autor se prvi put predstavio zagrebačkoj publici serijom fotografija ranjenoga Vukovara koje su nastale nekoliko godina nakon okupacije grada, točnije tijekom 1996. i 1997. godine, dok je Kanalstein bio dio tima Ujedinjenih naroda kao fotograf

U FOKUSU

Vukovar Erica Kanalsteina

slika

Osamnaestoga siječnja otvorena je izložba fotografija Erica Kanalsteina u Galeriji Matice hrvatske. Autor se prvi put predstavio zagrebačkoj publici serijom fotografija ranjenoga Vukovara koje su nastale nekoliko godina nakon okupacije grada, točnije tijekom 1996. i 1997. godine, dok je Kanalstein bio dio tima Ujedinjenih naroda kao fotograf (trenutačno se nalazi na istom poslu, a živi u Sarajevu). Dio ove serije bio je izložen u sarajevskoj galeriji Besarin 2000. godine. Izložba je neposredan i autentičan doživljaj Vukovara kroz objektiv profesionalnog fotografa. Eric Kanalstein (1965. Philadelphia, Pennsylvania) pripada mlađem naraštaju fotografa, a studirao je na The School of Visual Arts u New Yorku. Do sada je izlagao u Sarajevu te na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u New Yorku. Nakon New Yorka neko vrijeme živi i radi za Ujedinjene narode u Burmi. Drugi dio ovog događaja odigrao se u vukovarskom Dvorcu Eltz, u kojem je također izložio dio iste serije, a autor nakon izložbe fotografije daruje Muzeju. Izložba je otvorena do 2. veljače 2002.

LACMA izlaže zbirku bogataša Elija Broada

slika

Los Angeles County Museum of Art izlaže privatnu zbirku jednog od najbogatijih ljudi u Sjedinjenim Državama, Elija Broada. Kolekcionar je sakupljao zbirku suvremene umjetnosti više od trideset godina, te se među umjetnicima iz njegove privatne zbirke nalaze imena poput Van Gogha, Matissea i Miróa, Jeffa Koonsa, Jaspera Johnsa, fotografije Andreasa Gurskog. Dio zbirke djela su Cindy Sherman, zapravo najveća privatna zbirka te fotografkinje. Eli Broad poznat je i po tome što je na aukciji kupio sliku Roya Lichtensteina za dva i pol milijuna dolara plativši je American Expressom. Izložba traje do siječnja 2002.

Man Ray — još jedna monografija

slika

Izdavački div Taschen izdao je nedavno još jednu u nizu monografija o Manu Rayu, jednom od najinovativnijih umjetnika 20. stoljeća. Knjiga je manjega formata (32 cm). Objavljeni su manje poznati, ali zanimljivi i važni fotografski eksperimenti kojima se umjetnik bavio dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća — višestruke ekspozicije, rayogafi i solarizacije s komponiranim motivima ljudskog tijela i predmeta. (Cijena je prihvatljiva — 7,5 eura.) Man Ray početkom dvadesetih seli iz New Yorka u Pariz te se upoznaje s dadaistima i krugom nadrealista, fotografira mnoge poznate umjentike i pisce s kojima se družio — Jamesa Joycea, Gertrude Stein i Pabla Picassa.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 206

206 - 24. siječnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak