Vijenac 206

Glazba

Jazz CD kutak

Repertoarna širina

Kevin Mahogany, You Got What It Takes, ENJA-ENJ-9039-2

Jazz CD kutak

Repertoarna širina

Kevin Mahogany, You Got What It Takes, ENJA-ENJ-9039-2

Odlaskom Joea Williamsa u Galeriju slavnih na muškoj je, i to ne samo crnačkoj, vokalnoj jazz-sceni nastala poprilična praznina. Postalo je naime jasno da dulje vrijeme nitko neće moći nadomjestiti dugogodišnjega vokalista orkestra Counta Basieja i najboljeg interpreta modernog bluesa. Nisu to do sada uspjeli ni Bobby McFerrin ni Al Jarreau, ali će to čini se donekle uspjeti jamačno Kevinu Mahoganyju, vokalistu iz Kansas Cityja, kolijevke big band-swinga, pjevaču zamjetna raspona glasa s izrazitim smislom za jazz-interpretaciju i improvizaciju. Vrijedno je spomenuti i to da Mahogany još iz najmlađih dana nosi u sebi interpretativnu i repertoarnu širinu, od pjevanja u crkvenom zboru, nastupa u crnačkim rhythm & blues grupama do sviranja klarineta i bariton-saksofona u big bendovima swinga u Kansas Cityju, a sve to temeljeno na zasadama tog stila i tradicije jazza.

Oboružan kasnije posebno pisanim tekstovima znanih vokalista Eddieja Jeffersona, Oscara Browna juniora i Jona Hendricksa i osjećajem za fraziranje stečenim u spomenutim orkestrima, Kevin Mahogany kao vokalist kreće u snimanje svojih diskova. Jedna od etiketa koja je prepoznala njegove pjevačke jazz-kvalitete bila je i ENJA iz Münchena ostvarivši i potpisavši dva njegova diska, Double Rainbow i You Got What It Takes. Posljednja, iako snimljena još prije pet godina, najbolji je jamačno dosadašnji primjer vokalnih izvedbi Kevina Mahoganyja.

Već je iz uvodne rile diska razvidno Mahoganyjevo poštovanje tradicije vokalne jazz-interpretacije, uvrštenjem stare swing-pjesme Clydea Otisa, Baby You Got What It Takes, predviđene za muški i ženski vokal. Mahoganyju se prema predlošku u toj izvedbi, po kojoj je i CD dobio ime, pridružuje tako i pjevačica Jeanie Bryson. I programski je završetak diska, sastavljena inače od trinaest pjesama u pravom stilu, budući da je za kraj odabran čuveni blues Percyja Mayfielda, Send Me Someone To Love. U tom su se okviru smjestile mahom poznate pjesme, Stockholm Sweetnin Quincyja Jonesa, Just In Time Camdena i Greena, Ellingtonova balada Sophisticated Lady te poznati blues, nekada veliki jazz-hit Nata Kinga Colea, Routte 66. U tom su sklopu i poznate balade Here's That Rainy Day Jimmyja Van Heussena i My Funny Valentine Rodgersa i Harta, dok svoje poštovanje stilu be-bop Mahogany iskazuje izvedbom Parkerove teme Yardbird Suite, a legendarnoj Billie Holiday pjesmom God Bless The Child. Tu su i dva originala, Little Sherri Charliea Rousea i Old Times Sake pijanista Jamesa Williamsa te napokon i jedan Mahoganyjev blues nazvan B. G. Groove.

Na kraju valja spomenuti i ne manje važne glazbenike Mahoganyjeva pratećeg kvarteta, sve mahom poznata i priznata imena. To su tenor-saksofonist Benny Golson, pijanist James Williams, kontrabasist češkoga podrijetla Michael Formanek i bubnjar Victor Lewis. Slušajući glazbeni materijal s ovog diska poželjet ćemo Kevina Mahoganyja zasigurno čuti i s nekih drugih njegovih diskografskih izdanja.

Mladen Mazur

Vijenac 206

206 - 24. siječnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak