Vijenac 206

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Nikad viđeno

Galerija Uffizi iz spremišta je izvadila i publici predstavila pedesetak djela na izložbi I Mai Visti. Riječ je o djelima Botticellija, Tiziana, Tintoretta, Filippina Lippija, Lorenza di Credija, Ghirlandaja i drugih majstora koja do sada nisu visjela na zidu firentinske galerije.

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Egipat i zlato

slika

Beč Bečki Kunsthistorisches Museum otvorio je, nakon višegodišnje obnove, stalni postav egipatske i orijentalne zbirke. Stotinjak godina od otvaranja muzeja sobe u kojima se zbirka nalazila vapile su za obnavljanjem. Obnovljeni su tako, ili prvi put postavljeni, umjetna rasvjeta, sigurnosni sustavi i kontrola mikroklime. Sam postav nešto se razlikuje od prijašnjeg, a sastoji se od više dijelova: pogrebni kult, kulturološka povijest i lijepa umjetnost. Uz otvaranje zbirke KHM postavio je i posebnu izložbu Zlato faraona, koja je otvorena do 17. ožujka. Ostalo na http://www.khm.at.

Nikad viđeno

slika

Firenza Galerija Uffizi iz spremišta je izvadila i publici predstavila pedesetak djela na izložbi I Mai Visti. Riječ je o djelima Botticellija, Tiziana, Tintoretta, Filippina Lippija, Lorenza di Credija, Ghirlandaja i drugih majstora koja do sada nisu visjela na zidu firentinske galerije. Budući da većina izloženih djela nije u zadovoljavajućem stanju, kustosica Anna Maria Petriolo Tofani izjavila je da se nada kako će izložba potaknuti donacije za njihovu nužnu obnovu. Nikad viđena djela renesansnih slikara možete pogledati do 3. ožujka ili se informirati na http://www.uffizi.firenze.it.

Ljubaznošću prijatelja

slika

Los Angeles U Los Angeles County Museum of Art otvorena je izložba The Kindness of Friends: A Selection of Gifts of Drawings and Prints, 1919-2001. Iz naslova je vidljivo da se izložba sastoji od sto šezdeset crteža i grafika koji su završili u njihovu stalnom postavu kao darovi. Među velikim brojem djela tu se nalaze Dürerove, Rembrandtove, Degasove, Matisseove, Picassove i Hockneyjeve grafike i crteži. Izložba se nalazi u Hammerovoj zgradi LACMA-e, a otvorena je do 7. travnja te na http://www.lacma.org.

7000 godina Perzije

slika

Bonn Sve do 11. kolovoza 2002. bonska Kunst und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland ugošćuje veliku izložbu koja je naslovljena 7000 Years of Persian Art sa stotinu i osamdeset dragocjenih atrefakata iz teheranskog Iranskog nacionalnog muzeja. Više od dvadeset godina nakon islamske revolucije, a nakon bečke izložbe, predislamska kultura Irana predstavlja se Europi. Vremenski raspon izložbe rasteže se od prethistorije do početka islama, dok ona sama daje fantastičan pregled sedam kulturno-povijesnih tisućljeća tamošnjega kulturnog prostora. Pogledajte na http://www.kah-bonn.de/ausstellungen/persien/0e.htm.

Knjige

slika

Kitt Wedd, Artists' London: Holbein to Hirst, Merrell Publishers, 2001. Ova knjiga — vodič obuhvaća pet stoljeća umjetnosti, umjetničkih gibanja i migracija te povijesti galerija u gradu Londonu, pa tako postaje i zbirka velikih umjetnika koji su stoljećima posjećivali London te u njemu živjeli i tražili inspiraciju. Secirajući London po njegovim četvrtima, East End, Chelsea, Kensington, Covent Garden, Hampstead i Soho, knjiga opisuje složene veze između pojedinih umjetnika i četvrti u kojima su boravili. Tu se među ostalima spominju Holbein, Blake, Turner, Constable, Rossetti, Whistler, Bacon i Hirst.

CD ROM

slika

The Hermitage Museum, RMN & Montparnasse Multimedia, 2001. Ovaj CD ROM otvara nam jedan od najcjenjenijih muzeja na svijetu, koji se smjestio u jedan od najljepših dvoraca Europe. Njime možete prošetati kroz tri tisuće godina ruske povijesti, šest tisuća godina povijesti umjetnosti, dvije stotine umjetničkih djela, slika, skulptura, grafika, arheoloških komada i primijenjene umjetnosti uz pet sati stručnog komentara i trinaest animiranih prezentacija. Muzej Ermitaž posjeduje veliki broj neizostavnih remek-djela svjetske povijesti umjetnosti.

Internet

slika

http://www.murtic.com Vrlo profesionalno napravljena internetska stranica našega velikog umjetnika Ede Murtića (1921) nalazi se među Yahooovim linkovima mastersa. Osim biografskih podataka, tekstova Igora Zidića, Zvonka Makovića i Pierrea Restanyja te informacija o izložbama i publikacijama koje se tiču Murtića, ova stranica donosi i velik broj reprodukcija, ulja na platnu, gvaševa i akrilika; pozamašnu galeriju posloženu po fazama s prigodnim slovom. Radovi obuhvaćeni ovim stranicama dani su u rasponu od 1953. do 2000. Uz guest-book, Murtiću ovamo možete poslati i e-mail.

Marko Kružić

Vijenac 206

206 - 24. siječnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak