Vijenac 206

Književnost

Događaji

Nedjeljku Fabriju Herderova nagrada!

Odluka o Herderovoj nagradi, koju tradicionalno dodjeljuje Sveučilište u Beču, stara je već više od mjesec dana, ali o tome nisu izvijestile nijedne hrvatske novine, radio ili televizija

Nedjeljku Fabriju Herderova nagrada!

Redakcija »Vijenca« iskreno čestita gospodinu Fabriju na prestižnoj europskoj nagradi. Nije to samo osobno priznanje autoru, već i cjelokupnoj hrvatskoj književnosti i kulturi. »Vijenac« prvi objavljuje ovu vijest i to mu čini čast, ali.... okolnosti su ipak malo drukčije. Naime, odluka o Herderovoj nagradi, koju tradicionalno dodjeljuje Sveučilište u Beču, stara je već više od mjesec dana, ali o tome nisu izvijestile nijedne hrvatske novine, radio ili televizija. Bez obzira koji je tomu razlog, krajnje je vrijeme da se zapitamo o ulozi atašea za kulturu pri hrvatskim veleposlanstvima u svijetu. Mogli bismo, primjerice, započeti s prvom lekcijom: kada i kako obavijestiti hrvatsku javnost o međunarodnom uspjehu i priznanju hrvatskom književniku, koji je medijski, kao i kultura općenito, zagubljen među daleko važnijim uspjesima naših slavnih nogometaša i kojekakvim projektima estradnih zvjezdica. I tako dalje, sve po redu, priča se ponavlja... I još usput, ovih dana u Sankt Peterburgu izlazi ruski prijevod Fabrijeva romana Smrt Vronskog, a u Zagrebu i njegov novi roman Trimeron. Roman einer kroatischen Passion.

Rektor Sveučilišta u Beču

Gospodin

Nedjeljko Fabrio

Veslačka 6

10000 Zagreb — Hrvatska

Beč, prosinca 2001.

Poštovani gospodine Nedjeljko Fabrio!

Čast mi je i zadovoljstvo obavijestiti Vas, da Vam je Zaklada Alfred Toepfer F. V. S. Hamburg, na temelju prijedloga Kuratorija za dodjelu Herderove nagrade dodijelila Herderovu nagradu za godinu 2001. zbog Vašeg izuzetnog rada.

Herderovu nagradu daje na raspolaganje Zaklada Alfred Toepfer, Hamburg, a dodjeljuje ju Sveučilište u Beču. Nagrade su namijenjene njegovanju i unapređivanju kulturnih odnosa s istočnim i jugoistočnim narodima i dodjeljuju se osobama koje svojim primjerom pridonose održanju i povećanju europske kulturne baštine u skladu s miroljubivim sporazumijevanjem među narodima.

Svečana dodjela održat će se u petak, 3. svibnja 2002. u 11,00 sati, u Velikoj svečanoj dvorani Sveučilišta u Beču. Molimo Vas da nam javite prihvaćate li ovu nagradu i hoćete li doći na svečanu dodjelu nagrade u Beč.

Nadalje, Kuratorij za dodjelu Herderove nagrade predvidio je stipendiju u visini od ATS 12.600.- (odnosno protuvrijednost u EUR-ima) mjesečno za jednoga studenta višeg semestra ili mladog znanstvenika do 30 godina života iz Vaše zemlje za jednogodišnji studij prema priloženim smjernicama Sveučilišta u Beču, te moli da Sveučilištu u Beču pravodobno predložite jednoga kandidata, kako bi ona/on mogli sudjelovati na dodjeli nagrade (najkasnije veljača 2002). Informaciji se prilaže izvješće o protokolu dodjeljivanja Herderove nagrade 2001.

S poštovanjem i srdačnim pozdravima

sveuč. prof. dr. Georg Winckler

Vijenac 206

206 - 24. siječnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak