Vijenac 206

Časopisi

Katarina Marić

Moderno izdanje

»Op.a«, kulturni magazin i katalog knjiga; prosinac 2001, broj 5/01, glavni urednik Valerij Jurešić

Moderno izdanje

»Op.a«, kulturni magazin i katalog knjiga; prosinac 2001, broj 5/01, glavni urednik Valerij Jurešić

Pred nama je već peti broj izvrsnog časopisa »Op.a«, koji iz broja u broj nastavlja s iznošenjem zanimljivo napisanih, argumentirano potkrijepljenih i vrlo aktualnih tema.

Pri početku se osvrnuvši na Sedmi međunarodni književni festival u Krku — Pontes 2001, koji će ostati zapamćen i po Prvom otvorenom poetskom slamu, donosi i kratak intervju s pobjednikom — kontroverznim njemačkim pjesnikom Lasse Samstroemom, koji sam sebe naziva slam-turistom — putuje i nastupa, u želji da ljudi njegovu poeziju prije svega čuju.

Tako se, inspirirano ovim događajem, i u Zagrebu u ožujku priprema Spring Slam Zagreb, u organizaciji Pontesa, Goethe Instituta i kluba Močvara.

Tu je i osvrt na roman Coupe de Grace Nenada Marjanovića Zulima, proglašenog najboljim u Biblioteci 90 stupnjeva za 2001. godinu.

Odličan je i portret Envera Hadžiomerspahića, tvorca sarajevskog Muzeja suvremene umjetnosti, kao i članak Ferran Folch i Bota, mladog katalonskog pisca i scenariste, koji ukazuje na razlike pri pisanju priče i scenarija.

Tema broja je, može se reći, otužno stanje domaćeg izdavaštva, pri čemu je Katarina Mažuran — Jurešić za komentar zamolila nekolicinu hrvatskih pisaca — Vesnu Parun, Sibilu Petlevsku, Radu Jarka, Nenada Rizvanovića, Berislava Majhuta, Krešimira Pintarića, Darka Macana i Igora Lasića.

O budućnosti izdavaštva govorilo se i na konferenciji Šest velikih pitanja u Frankfurtu, nekoliko dana prije sajma knjiga, čemu je u broju dan pozamašan prostor, a treći dio, koji se naslanja na ove dvije velike teme, jest istraživanje Milene Benini o ovisnosti u/o književnosti.

Naročito međutim treba upozoriti na uvijek iznimno zanimljive članke Berislava Majhuta o hrvatskoj dječjoj književnosti, ovoga puta istražujući, krenuvši od 18. i 19. stoljeća, njezin odnos prema životinjama.

Broj također donosi, uz obvezan kataloški pregled knjiga za rujan — prosinac 2001. godine, i kratku priču, prilog o stripu, kao i recenzije dvadeset i pet novih knjiga — sve u svemu vrijedno i moderno izdanje kojemu se može i iznova vraćati.

Katarina Marić

Vijenac 206

206 - 24. siječnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak