Vijenac 206

Maticahrvatska

Ana Kirin

Maštovite slike

Branko Čakarun, Bjelokapica (igrokazi za djecu), Matica hrvatska, Zadar, 2001.

Maštovite slike

Branko Čakarun, Bjelokapica (igrokazi za djecu), Matica hrvatska, Zadar, 2001.

Svoju prvu knjigu igrokaza za djecu Bjelokapica Branko Čakarun (rođen 1932. u Galovcu kraj Zadra, završio Filozofski fakultet) posvećuje kolegama učiteljima razredne nastave, ostavljajući im u cijelosti zadaću osmišljavanja scenskog nastupa zasnovana na njegovim tekstovima.

Zbirka sadrži trinaest igrokaza i jednu kratku priču prikladnu za dramatizaciju. Igrokazi pisani u prozi i stihu zapravo su žive slike, bez dramskoga zapleta. Prizori iz svakodnevnog dječjeg života protkani humorom, smješteni katkad u svijet životinja (žabe, pužići, leptiri) s obilježjima čovjeka, jednostavnošću će zasigurno prodrijeti do dječje psihe. Poziv na vedrinu i ljubav prema prijateljima, obitelji i učiteljima upućen ponajprije učenicima nižih razreda osnovne škole pa i predškolskoj djeci, kroz jednostavne dijaloge, melodioznost rečenica i ritmičnost, bit će od njih lako prepoznat i prihvaćen. Stilom i sadržajem postiže Čakarun najveću moguću bliskost s malenima kojima se obraća.

Čakarun inače piše poeziju i prozu za djecu i odrasle. Uz radove objavljivane u časopisima i zbornicima, dosad su mu izdane četiri knige pjesama za djecu: Iza brda Šalana, Glava koja nije voljela kapu, Kućica od perja, U najljepšem šumskom gradu.

Ana Kirin

Vijenac 206

206 - 24. siječnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak