Vijenac 206

Film

FILMSKA ČETVRT

Koje je boje vanilija?

...točnije, kako izgleda nebeski svod obojen upravo u tu nijansu blijedožute, domaći kinoposjetitelji mogu provjeriti već od 31. siječnja.

FILMSKA ČETVRT

Koje je boje vanilija?

slika

...točnije, kako izgleda nebeski svod obojen upravo u tu nijansu blijedožute, domaći kinoposjetitelji mogu provjeriti već od 31. siječnja. Tada s hrvatskom distribucijom kreće novi film redatelja Camerona Crowea Nebo boje vanilije s Tomom Cruiseom i Penélope Cruz u glavnim ulogama. Prosinački hit u američkim kinima pred našu publiku stiže kao prepravak eteričnoga španjolskog trilera Abre Los Ojos u režiji Alejandra Amenábara, a osobite su mu vrijednosti epizodna uloga Cameron Diaz i glazba Paula McCartneyja. Od ostalih noviteta u našim kinima treba izdvojiti intrigantan spoj ljubavne priče i tragedije Sami Lukasa Nole s Leonom Lučevom i Ninom Violić (24. siječnja) zatim ratni triler o sukobu u BiH Iza neprijateljskih linija Johna Moorea s Owenom Wilsonom i Geneom Hackmanom (24. siječnja), te španjolsku akcijsku komediju Torrente 2 (31. siječnja) u režiji Santiaga Seguere, kao i domaću komediju Ajmo žuti (31. siječnja). Filmski centar će 29. siječnja u Kinoteci prikazati filmove Naše ljubavi Mauricea Pialata od 17 sati, te Majka i prostitutka Jeana Eustachea od 19 sati, dok će 5. veljače biti prikazan ciklus R. W. Fassbindera Ljubav je hladnija od smrti (17 sati), Katzelmacher (19 sati) i Bogovi tuge (21 sat).

Doktor za snove

slika

I dok se u ovdašnjim kinima još prikazuje Posljednja volja čiji je glavni adut Goran Višnjić, a redatelj Antun Vrdoljak snima Dugu, mračnu noć s njim u glavnoj ulozi, hrvatsku perjanicu među svjetskim sineastima uskoro očekuje još jedna premijera. Riječ je o britanskom psihološkom trileru Doctor Sleep redatelja Nicka Willinga (Photographing Fairies) u kojem Višnjić tumači središnji lik — hipnoterapeuta s parapsihološkim moćima kojeg angažira Scotland Yard kako bi razriješio niz okrutnih umorstava koje je jedina preživjela nijema svjedokinja. Film je snimljen prema romanu Madisona Smartta Bella, a uz sve traženijega Šibenčanina glume i Paddy Considine, Miranda Otto te Shirley Henderson.

Za kralja i protiv njega

slika

Cijenjeni britanski glumac Sir Ian Holm, kojega milijuni kinogledatelja trenutačno povezuju uz lik Bilba iz filma Gospodar prstenova — Prstenova družina, u domovini potkraj siječnja počinje sa snimanjem novoga filma čiji je redatelj Mike Barker (Best Laid Plans). Povijesna drama Cromwell & Fairfax, s proračunom od 23 milijuna dolara jedna od najskupljih ovogodišnjih europskih produkcija, govori o glavnim akterima građanskog rata u Engleskoj polovicom 17. stoljeća. Holmove su kolege u filmu Rupert Everett kao kralj Karlo I, Dougray Scott u ulozi generala Thomasa Fairfaxa i — Tim Roth kao kratkotrajni engleski lord protektor Oliver Cromwell.

Pravda za njega

slika

Nakon godinu i pol glumica Michelle Pfeiffer (Ispod površine) američkoj se publici 25. siječnja predstavlja novom ulogom. I to u pravničkom miljeu. Naime, u drami I am Sam redateljice i scenaristice Jessie Nelson (Corrina, Corrina) naslovni lik Sam Dawson, čija je inteligencija ravna sedmogodišnjakovoj, nađe se u središtu sudskoga procesa kada zatraži skrbništvo nad svojom malodobnom kćerkom. U tome će mu pak pro bono pomagati odvjetnica Rita Harrison, i sama u dvojbi oko vlastita roditeljstva. Glavne uloge ovog pretpremijerno oprečno ocijenjena filma tumače Sean Penn (Odlazak u smrt) kao Sam i, dakako, Michelle Pfeiffer kao Rita.

Knjiga

Nebo nad New Yorkom

slika

http://www.amazon.com/ Tragični događaji 11. rujna 2001. skrenuli su pozornost javnosti na najveći grad Sjedinjenih Država u svakom, pa i u umjetničkom smislu. Tako su neponovljivi njujorški neboderi, ulice, trgovi, noćni klubovi i stanovi uređeni u stilu art decoa nadahnuli Jamesa Sandersa da napiše i uredi knjigu Celluloid Skyline: New York and the Movies koja na osnovi brojnih primjera na 330 stranica iscrpno povezuje veliku jabuku i njezinu ulogu u američkoj kinematografiji. Cijena: 31,50 dolara.

Časopis

Iz Rusije s ljubavlju

slika

http://www.movie.ru/ Najtiražniji ruski filmski magazin jednostavna naziva »filĚm« svoju je popularnost stekao u samo pet godina izlaženja, a publikaciju čiji se prvi broj pojavio 1997., najbolje je usporediti s britanskim uzorom, »Total Filmom«. Moskovski mjesečnik s cijenom od 0,6 rubalja u aktualnom broju selektira dvadeset najboljih ljubavnih filmova svih vremena. Koji su to provjerite na matičnoj internetskoj stranici, uz jedini uvjet poznavanja ruskog jezika.

CD

Umorstvo u ponoć

slika

http://www.amazon.com/ Hvaljena nova crnohumorna drama redatelja Roberta Altmana Gosford Park ima i izvrsnu glazbenu podlogu, a autor joj je Patrick Doyle, proslavljen partiturama za filmove Henrik V, Hamlet te Razum i osjećaji. Cijena: 14,99 dolara.

Internet

Ajmo, Rijeka!

slika

http://www.liburnija-film.croadria.com/ Vijesti, povijesne zanimljivosti i najave festivala osnovni su sadržaj sajta veoma agilna riječkog Kino video kluba Liburnija-Film. Stoga, ako niste znali da je prva kinopredstava u Rijeci održana još 1896, naprijed na virtualni Kvarner!

Boško Picula

Vijenac 206

206 - 24. siječnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak