Vijenac 206

Fotografija

Iz zbirke hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb: Mirko Prišlin

Bijeg od svakodnevice

Mirko Prišlin primjer je osobe koja je željela i uspjela iznaći put u ono manje stvarno od uniformirane svakodnevice.

Iz zbirke hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb: Mirko Prišlin

Bijeg od svakodnevice

Mirko Prišlin rođen je 1923. u Vrapču pokraj Zagreba. Godine 1943. odlazi u partizane, gdje ostaje do kraja rata. Nakon rata ostaje aktivni časnik u službi tadanje JNA.

Odmah nakon rata počinje se baviti fotografijom. Član Fotokluba Zagreb postaje 1951, kada živi i radi u Zagrebu.

Po potrebi službe premješten je u Prištinu, gdje se učlanjuje u fotoklub Sutjeska, gdje će biti dugogodišnji predsjednik.

Godine 1968. vraća se sa službom u Zagreb, gdje ostaje dalje. Godine 1975. osniva Fotoklub OKO pri Domu JNA u Zagrebu, gdje postaje njegov predsjednik, sve do smrti. Istodobno je i dalje član Fotokluba Zagreb, s kojim razvija plodnu suradnju. Dobitnik je Nagrade tehničke kulture grada Zagreba za 1985. Sudjelovao je na mnogim izložbama fotografije i osvojio mnogo nagrada. Imao je i niz samostalnih izložbi.

U osamdesetim godinama pokretač je održavanja vrlo uspješne izložbe fotografije MORJE pri Brodarskom institutu u Zagrebu.

Umro je godine 1990. u Zagrebu.

Vladko Lozić

Nerijetko ljudi zauzeti poslom i njegovim opterećenjem traže utočište i u nečem drugom, duhovnijem i kreativnijem. Mirko Prišlin primjer je osobe koja je željela i uspjela iznaći put u ono manje stvarno od uniformirane svakodnevice. Fotografija postaje njegov prijatelj u trenucima opuštenosti, a druženje s fotografima odvest će ga izvan vojničkog kruga. Vidljivo je iz njegove biografije kako je mijenjao životne i radne sredine, ali mu je fotografija uvijek otvarala pogled u lijepo i različito. Kao dobar fotograf, ali i organizator, uspijevao je okupiti mlade ljude, prenijeti im svu draž fotografske slike, a osnivanjem novih klubova trajno ih vezati uz medij koji su zajedno odabrali.

Mnogima nagrade i priznanja mnogo znače. Zašto ne i Mirku Prišlinu, pogotovo ako iza njih stoji kvaliteta. Njegove nam fotografije otkrivaju interese koji se uglavnom kreću u nekoliko fotografima dragih smjerova — od morskog krajolika do suvremenih gradskih prostora i arhitekture, nezanemarivom činjenicom kako je i u life-fotografiji ostvario doista zavidnu razinu. Naglašeni geometrizam u njegovim slikama možemo povezati sa stanovitom životnom strogošću koja ga je okruživala, a bez koje ne bi nastalo i sve ono lijepo što je u fotografiji ostvario, a nama ostavio kao dragu uspomenu na svoj veliki trud i znanje, na vrijeme i prostore u kojima je boravio i stvarao.

Zdenko Kuzmić

Vijenac 206

206 - 24. siječnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak