Vijenac 204

Fotografija

Iz zbirke hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb: Ivan Bartol

Zaljubljenik u Karlovac

Njegove ga fotografije otkrivaju kao zaljubljenika u ljepote Karlovca i okolice.

Iz zbirke hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb: Ivan Bartol

Zaljubljenik u Karlovac

Ivan Bartol rođen je 1895. u Karlovcu. Po završetku Trgovačke škole zapošljava se u privatnim tvrtkama u Karlovcu. Godine 1935. premješten je u Beograd gdje ostaje sve do 1940, kada se vraća natrag u Karlovac, gdje će živjeti sve do smrti.

Bio je iznimno zanimljiva osoba. Svestran i širokih interesa, on je strastveni filatelist, bavi se radioamaterstvom, pjevač u amaterskom pjevačkom društvu, a iznad svega fotoamater. Fotografijom se bavi od 1918, kada počinje snimati kamerom 13x18, na ploče.

Jedan je od osnivača Fotokluba Karlovac, godine 1948.

Snima razne motive, ponajprije motive Karlovca i okolice, kao i društvena događanja i život ljudi u Karlovcu.

U nekim njegovim radovima osjeća se utjecaj zagrebačkog fotokluba i zagrebačke škole fotografije.

Umro je godine 1981.

Vladko Lozić

Život Ivana Bartola obilježilo je mnoštvo interesa, a fotografija je onaj kojemu je posvetio ponajviše vremena. Njegove ga fotografije otkrivaju kao zaljubljenika u ljepote Karlovca i okolice. Aktivni promatrač kreće se dragim i bliskim prostorima, shvaćajući ih kao složen sklop u kojem postoji mnoštvo događaja, a njegova se kamera ponaša poput pješaka, onoga koji se kreće polako, počesto zastaje, a u fokusu se javljaju pojedinosti izoštrene znanjem, senzibilitetom i interesom. Sve što susreće doživljava osobno i neposredno, brzinom i načinom koji je samo njemu svojstven, osjećajući i prenoseći puls prostora i vremena.

U slikama prirode osjećamo kako je ostvaren topli, intimni kontakt, odnos, koji njegova kamera bilježi kao niz poetskih zapisa. Ništa nas manje ne uzbuđuju fotografije u kojima je dominantan čovjek, pogotovo kada shvatimo njihovo ishodište u dobroj tradiciji i maniri zagrebačke škole, što samo potkrepljuje našu misao o Bartolovoj čvrstoj povezanosti s modom vremena u kojem su nastale i okoline u kojoj se njegov fotografski talent razvijao.

Zdenko Kuzmić

Vijenac 204

204 - 27. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak